Site icon Elemlámpa blog

Nitenumen TA02 Cree XM-L2 U3 bemutató

Bevezető:

A Kínai Nitenumen kisebb modelljét, az NE01 bemutatóját már olvashattátok, most a nagyobb méretű thrower lámpán van a sor. A Nitenumen TA02 alternatívája lehet a Convoy C8-nak. A minőségbe nem lehet belekötni, a kiegészítők száma bőséges és van beépített töltés is. Sok jól kitalált funkciót egyesít ez a modell, mégis viszonylag ismeretlen. Ha minden jól működik akkor a magasabb ár ellenére szerintem van létjogosultsága. Lássuk hogyan teljesített.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nitenumen
Modell: TA02
Emitter típusa: CREE XM-L2 U3
Maximális fényáram: 1020LM
Maximális fényerő: 35000cd
Színhőmérséklet: 6000-7000K
Kapcsoló típusa: Clicky + elektronikus kapcsoló
Áramforrás: 18650 lítium akkumulátor
Módok: 7 (holdfény, alacsony, közepes, magas, turbo, stroboszkóp, SOS)
Újratölthető: Igen, micro USB porton keresztül
Vízállóság: IPX-8

Csomag tartalma:

A korábban bemutatott modellhez hasonlóan A Nitenumen TA02 is bőséges felszereltséggel érkezik a vásárlóhoz. A meglepően karcsú dobozba sikerült bepasszírozni az alábbiakat: Gyöngyvászon övtok, logóval ellátott csuklópánt, rozsdamentes acél klipsz, pót tömítőgyűrű, pót USB port takaró, USB töltőkábel, angol-kínai kezelési utasítás, garancia kártya. Mondhatni teljes az alapáron járó tartozékok sora, panaszunk nem lehet.

Üzembe helyezés:

Ha rendelkezünk egy 18650-es méretű button top akkuval akkor már használatba is vehetjük új lámpánkat. A driver felé lévő csatlakozóra került műanyag fedél miatt flat top akkukkal nem tud működni a lámpa. A zárókupakon lévő forward clicky kapcsolóval tudjuk ki-be kapcsolni illetve morze jeleket küldeni, a fej oldalán lévő elektronikus kapcsolóval történik a világítási módok vezérlése. Ha bekapcsoltuk a lámpát akkor a fejen lévő nyomógomb alatt kék LED fénye jelzi, hogy megfelelő a töltöttségi szintje az akkunak, ez folyamatosan villog míg a lámpa be van kapcsolva. Ha az akku merülőben lenne akkor ez a fényjelzés átvált piros villogásra.

Beépített töltő:

A Nitenumen NE01-ben már találkozhattunk a beépített töltővel amit ebbe a modellbe is beszereltek. Egyrészről ez nagyon jó dolog, mert szinte bárhol és bármikor fel tudjuk tölteni az akkumulátort ha van egy USB port a közelben. Másrészt viszont ha ez a töltő is túltölt akkor nem javították ki a legnagyobb hibáját, így ezt is kisebb tesztelés alá vetettem. A töltőáram 0,85A ami még kímélő töltésnek számít, viszont gyorsabb, mint az alap 0.5A-es töltők. Két akkuval végeztem el a tesztelést, biztos ami biztos alapon, és mindkettő akkunál 4.19V-os feszültségnél váltott kékre a visszajelző LED, 4.20V-os feszültségen pedig teljesen lekapcsolt a töltő, nem volt további áramfelvétel. Így a tesztelt példányon a töltő tökéletesen működik! Ha a feszültség leesik 3V körüli értékre akkor piros villogásra vált a fejen lévő kapcsoló.  A fényerőt is visszaveszi a legkisebb fokozatra, ezzel is jelezve, hogy az akku töltésre szorul.

Hőtermelése:

Hőtermelés szempontjából is megmértem a TA02-est. A leírás szerint ez a modell is rendelkezik hővédelemmel, de a negyed órás szobai tesztelés alatt én nem vettem észre fényerő csökkentést ami miatt kevésbé melegedne. Természetesen a gyakorlatban jobban vizsgázik, hiszen a 22°C-ra fűtött szobában nem volt semmiféle plusz légmozgás ami segítette volna a fejet a hő átadásában. A diagram így néz ki:

Szép egyenletesen nő a hőmérséklet bekapcsolást követően, majd az idő múlásával egyre jobban laposodik a diagram vége. Negyed óra alatt a 46°C hőmérsékletet éppen túllépte a fej legmelegebb pontja. Viszont itt meg kell jegyeznem, hogy a fej viszonylagos hosszúsága miatt a testhez már jóval kevesebb hő jutott el.

A mért áramfelvételek:

  1.  0,02 A
  2.  0,12 A
  3.  0,27 A
  4.  0,98 A
  5.  2,30 A

Kezelés:

Kezelése pofon egyszerű. A zárókupakon lévő kapcsolóval lehet ki és be kapcsolni a lámpát, ez eddig teljesen egyértelmű. Ha bekapcsoltuk akkor a fej oldalán lévő elektronikus kapcsolóval tudunk fokozatokat váltani. Ebből 5 áll rendelkezésre: holdfény (ez is erős, nem 1 lumenes sajnos), alacsony, közepes, magas, turbó. Ismételt kattintásnál ez a sorozat fog ismétlődni. Bármelyik fokozatban kétszer gyorsan kattintva turbó módba jutunk.

Két másodpercig folyamatosan nyomva tartva a fejen lévő kapcsolót a villogós csoportba jutunk. Azonnal jön is a pozitív meglepetés: a stroboszkóp nem fix, hanem változó frekvenciájú! “Olcsó” kategóriában ez szinte páratlan. Ismételt kattintásra az SOS morze jelzést érjük el, ez kb. a közepes fényerőn villogva takarékoskodik az árammal. És ez után jön a következő pozitív meglepetés: ismételt gombnyomásra nem a stroboszkóp módba lép ismét a lámpa, hanem turbó módba. Most ebben a csoportban lépked sorban a lámpa ismételt gombnyomást követően. Visszatérni a sima világító módokhoz a lámpa ki-be kapcsolásával, dupla kattintással turbó módra kapcsolva, vagy a kapcsoló ismételt két másodperces megnyomásával tudunk.

Felépítés:

A Nitenumen TA02 is három fő részre bontható, akárcsak több már bemutatott modell:

Fej:

A fej meglepően hosszúra sikerült a Nitenumen TA02 esetében. Elöl alumínium bezel gyűrű található, alatta bevonatok nélküli 2,25mm vastagságú (szóval vastag) lencse fekszik fel a vaskos szilikon tömítő gyűrűre. A tömítés az alumínium reflektoron fekszik fel. Az SMO reflektort kihúzva láthatóvá válik az eredeti Cree XM-L2 LED 20mm-es alu csillagon. A fej unibody kialakítású a jobb hővezetés érdekében. A csillagot két csavar szorítja a fejbe, alatta hővezető paszta található. A reflektort a LED köré pattintott központosító gyűrű tartja tökéletesen centerben. Hátul a drivert réz gyűrű takarja el, valószínűleg ragasztva van, mert meglazítani nem sikerült, így nem is erőltettem jobban, roncsolni nem szerettem volna. A fej legnagyobb átmérője 46mm, hossza 88,7mm.

Test:

A test sok meglepetést nem tartogat számunkra. Vaskos alu cső amin teljes az eloxálás, csak a két végén lett lecsiszolva, így az elektromos kontakt is itt jön csak létre. Ha picit széttekerjük vagy a fejnél vagy a zárókupaknál akkor fizikailag szakítjuk meg az áramkört, “zárhatjuk” a lámpát véletlen bekapcsolás ellen. A mentek jó kiképzésűek, bár nem trapéz alakúak, mégis könnyen össze lehet tekerni a fő darabokat. A menetek végén egy-egy szilikon tömítő gyűrű óvja a testet a bejutó víz ellen. Középső részén rombusz mintát kapott a jobb fogás érdekében. Itt egymással szemben egy-egy sík bemarás lett kialakítva. Egyik oldalon a márkajelzés és típusjelzés, másik oldalon a gyártó webcíme és a sorozatszám található. A képen látható, hogy a rozsdamentes acél klipsznek is van itt egy kimélyítés ahová tökéletesen passzol. Átmérője 25,2mm, hossza 71,8mm.

Zárókupak:

A 25,3mm átmérőjű, 35,3mm hosszú zárókupak rejti a forward clicky “taktikai” kapcsolót. A kapcsoló fekete gumiborítást kapott, a körülötte lévő peremen két kimélyítés könnyíti meg a kesztyűben való kezelést. A magasabb peremeken egy-egy hatalmas ovális lyuk lett kimarva a csuklópánt rögzítéséhez. Oldalán némi rombusz mintázat segíti a biztosabb fogást. Belül réz gyűrű szorítja helyére a kapcsolót tartó nyáklapot. Az akku felé sima acél spirálrugó biztosítja a megfelelő elektromos kapcsolatot.

A lámpa teljes hossza 169mm, tömege 192,8 gramm.

Fénye:

A Nitenumen TA02-nek nincs szégyenkezni valója fényerőben. A fokozatok egészen jól el lettek osztva, azonos beállítással fotóztam az egyes fokozatok közti különbséget:

Persze nem maradt el az összehasonlító fotózás sem más modellekkel. A megszokott helyen a szokásos 100m-es távon készítettem a fotókat azonos beállításokkal. Íme a képek:

Első képet a Convoy C8-as XM-L2 LED-del szerelt változatáról készítettem. A 100m-es távot könnyedén bevilágítja, mellette jelentős mennyiségű szórt fény is látható. Műszakilag leginkább ez hasonlít a tesztelt modellhez. A következő fotón a Nitenumen TA02 látható. Fénye erősebb, jobban koncentrált mint az előző C8-as modell volt. Harmadik fotón a Convoy C8-as XPL-HI LED-del szerelt változata látható. Kevesebb a szórt fény és koncentráltabb a fénysugár. Fényereje láthatóan magasabb mint a Nitenumen TA02 volt, távolabbra elvilágít. Utolsó képen a Convoy M1 XM-L2 LED-del és 8×7135 driver-rel szerelt változatát fotóztam. Sok a szórt fény, kevésbé koncentrált a hotspot, cserébe nem is visz olyan erősen el a 100m-es távolságra.

Konklúzió:

Szerintem ez a lámpa több figyelmet is megérdemelne. Kiváló minőségű anyagokból építkezik, jó a hőleadó képessége és az ügyes tervezésnek köszönhetően a jobban meghajtott XM-L2 LED-del szerelt Convoy C8-ast is maga mögé tudja fényerőben utasítani. A hozzá adott kiegészítők közül a klipsz de leginkább az övtok ami nagyon hasznos, ez részemről nagy plusz pontot jelent.

18650 akkumulátor, Convoy S3, UltraFire WF-502B, Convoy C8, Nitenumen TA02

A fokozatok jól elosztottak, a vezérlése szerintem logikus és jól lett kitalálva. Igazából nem tudok olyat mondani ami hiányozna belőle (talán a pozíció jelölés – location beacon mód), így részemről bekerült az ajánlott lámpák közé. Kezdőknek, vagy esetleg idősebbeknek is jó választás lehet a beépített jól működő töltő miatt, így nem kell az akkut külön kezelniük, csak egy telefontöltőre dugva feltölteni. Nincs más hátra, irány a kínai webshop, mert itthon ez a modell sem kapható.

Nitenumen TA02

Mentés

Exit mobile version