Site icon Elemlámpa blog

Nitecore UI1 – belépő szinten szinte minden

Nitecore UI1 borító

Nitecore UI1 akkutöltő teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Üzembe helyezés, kezelés
Mérések
Konklúzió

Bevezető:

Sokan kerestek olcsó, belépő szintű töltőket. Manapság már az is fontos szempont vásárlás során, hogy biztosan beleférjenek a hosszú, védett, 21700 méretű lítium-ion akkuk. A lámpák amik ilyen akkuval üzemelnek gombamód szaporodnak, ezért fontosnak találtam, hogy ilyen töltőket is bemutassak, amik már gyárilag ehhez a mérethez készülnek. A Nitecore UI1 pont erre készült. Ha valaki vett pl. egy új P12 lámpát, de nem fér az otthoni töltőbe bele az akku akkor tudja mivel tölteni azt. Nincs kezelőszerv, nincs gond, nincs bonyolultság. Csak egy mikro USB aljzat van rajta és 3 darab visszajelző LED. Kell ennél több? Sok esetben szerintem sem. Nézzük is meg, hogy mennyire pontosan működik.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nitecore
Típus: UI1
Tölthető típusok:  3,6 V Li-Ion
Kompatibilis akkuk: 10340, 10350, 10440, 10500, 12340, 12500, 12650, 13450, 13500, 13650, 14430, 14500, 14650, 16500, 16340 (RCR123), 16650, 17350, 17500, 17650, 17670, 18350, 18490, 18500, 18650, 20700, 21700, 22500, 22650, 25500, 26500, 26650
Töltőáram: 1 A
Tölthető cellák száma: 1
Bemeneti feszültség: DC 5 V, 1 A
Bemeneti csatlakozó: mikro USB
Töltés algoritmusa: CC (állandó áram), CV (állandó feszültség), 0 V aktiválás (100 mA)
Védelmi rendszerek: rövidzárlat, fordított polaritás, túlmelegedés védelem
Tömege: 40,5 g

Doboz tartalma:

A márkától megszokott kiváló minőségű csomagolásban kapjuk meg a Nitecore UI1 akkutöltőt. Az erős kartondoboz szokatlan érdesített felületű, selyem fényű sárga-fekete színben pompázik, ahol a fekete uralkodik. A töltőről készült kép fényes felületre lett nyomtatva. Úgy látszik ez a fényes-matt felület mostanában divatossá válik, mondjuk jól is néz ki. A dobozban selyemfényű áttetsző zacskókat találunk. Az egyikbe az akkutöltőt, a másikban a tartozék USB – mikro USB tápkábelt csomagolták. Még egy többnyelvű kezelési utasítást helyeztek el a dobozban.

Felépítés:

A formákkal jól játszott a gyártó, elég futurisztikus külsejű lett a Nitecore UI1. Ezt nagyban megkönnyítette, hogy a ház polikarbonátból készült. Kijelző és gombok nem törik meg a látképet. Szemből nézve a felső részen lévő három kék fényű LED visszajelző egy kis “elem” piktogramban lett elhelyezve, ezekkel kommunikál a tulajdonossal az akkutöltő. Mellette két oldalon hűtőborda imitációkat láthatunk, melyeknek tövében légrést alakítottak ki láthatatlan módon, hogy a töltő szellőzését biztosítsák. A felső sarkai le vannak törve, akárcsak a teteje. Az akku fészkében belül szolid Nitecore felirat hirdeti a gyártót. Sokkal látványosabb elem, hogy a negatív pólus csúszósarujának fém nyelvén is olvasható a gyártó neve. Oldalt végig sűrű hűtőborda minta látható. Persze ezek mind csak díszítő jellegűek, hiszen a tartós és ellenálló polikarbonát nem túl jó hővezető. Az alján egy kis kiemelkedő részt találunk ami a felső résszel azonos magasságú és a kialakítása is hasonló, így téve egységessé a kinézetet.

Oldalsó élein a hűtőborda imitációk uralkodnak, alja mint egy csiszolt drágakő, minden éle szépen letörve, melyet egy-egy nagyobb sík felület határol. Felső része is ilyen, csak ott a látképbe belerondít a mikro USB csatlakozó aljzatnak kialakított lyuk, mely alatt a csatlakozót találjuk meg. Az alján a hosszanti tengely elején és végén hatalmas szilikongumis tappancsokat láthatunk, melyek stabilan tartják a rájuk állított töltőt. A felső rész alatt az elektronika kapott pár hűtőbordát, melyeknek a töve ki van vágva, hogy némi levegőhöz juttassa azt. Az utána következő hatalmas szigeten gyártói jelzések és specifikációk olvashatók.

Üzembe helyezés, kezelés:

Nincs különösebb dolgunk ha használatba szeretnénk venni a Nitecore UI1 akkutöltőt. Mindössze annyit kell tennünk, hogy egy mikro USB csatlakozóval ellátott áramforrást kötünk rá és máris működik. Ha nincs benne töltendő akkumulátor akkor nem ad életjelet az eszközünk, csak mikor áram alá helyezzük akkor villan fel egy pillanatra a 3 töltöttség jelző LED. Amint behelyezünk egy lítium-ion akkut azonnal elemzi és el is kezdi tölteni. Jó hír, hogy a legrövidebb 16340 akkukat is egészen jól beszorítja, akárcsak a hosszú, védett 21700-as akkukat. A szélességgel nincs gond, elfér benne simán egy 26650 méretű akkumulátor is. A behelyezett akku töltöttségi szintjét 33%-os bontásban mutatja. Ha bármi problémát észlel akkor a három LED egyszerre villogva jelzi a felhasználónak ezt.

Amennyiben a behelyezett akkut tudja tölteni akkor azt automatikusan meg is kezdi. 2,9 V feszültség alá merült cellákat először 100 mA töltőárammal tölti, akár a túlmerült cellákat is képes életre kelteni. 2,9 V feszültség felett próbálja a lehető legmagasabb, de maximum 1 A töltőáramot használni, ami egyértelműen a használt tápegységtől is függ, hogy sikerül-e. A töltési algoritmus CC / CV (állandó áram / állandó feszültség) módokat ismeri. A három visszajelző LED harmadolva mutatja hol tart a töltési folyamat. A kész harmadok folyamatosan világító fénnyel jelöli, a folyamatban lévő harmadot pedig villogó fénnyel. Ha kész van a töltéssel akkor mindhárom LED folyamatosan világít. Elég erős kék fénye van a visszajelzőnek, ezzel érdemes számolni, hogy éjszaka zavaró lehet.

Egy kis trükk:

A 4,10 V feszültség feletti cellákat nem kezdi el tölteni, ezt figyelembe kell venni a használata során. Erre is rá lehet venni egy kis trükközéssel. A behelyezett cella ha nem tölt akkor a tápegység mikro USB csatlakozóját húzzuk ki, de az akkut hagyjuk bent a töltőben. 2 – 3 másodperc múltán dugjuk vissza a csatlakozóba a tápkábelt és máris elkezdi a cella töltését. A 4,10 V feszültség alatti cellákat behelyezve a töltőbe automatikusan elkezdi azokat tölteni.

Mérések:

Tömege: 39,8 g
Mérete (sz*h*m): 29 mm * 122 mm * 32 mm

Tökéletesen hordozható eszköz, hiszen elég kis méretű, nem foglal sok helyet. A gyártói ajánlás szerint is egy kisebb egyszerű utazó töltő, ami akár képes közvetlenül napelemről is felvenni a töltéshez szükséges áramot, akárcsak a Nitecore F1 és F2.

Töltés végén rövid pihenő után az alábbi feszültség értékeket mértem 5 darab vegyes méretű akkumulátor esetén: 4,18 V; 4,20 V; 4.16 V; 4,18 V; 4,20 V. Több tesztem is megerősítette, hogy a pici akkukat (16340) óvatosan kezeli, 4,10 V körül leállítja a töltést számomra ismeretlen okból, de a lényeg, hogy túl nem töltött egy akkut sem, tehát nem teszi őket tönkre.

Gyorsan összefotóztam pár másik termékkel: Egy 18650 akkuval, egy 21700 védett hosszú akkuval, ami normál töltőkbe már egyáltalán nem fér bele. Harmadik a sorban a Nitecore F2, amit a Nitecore MH23 követ. Utolsó előtti a tesztalany Nitecore UI1 akkutöltő, amit a viszonylag új Nitecore új P12 követ, és zárja a sort.

Konklúzió:

A Nitecore UI1 akkutöltő kifejezetten az egy-két elemlámpás felhasználóknak készült, akik nem vágynak semmi cicomára. A lámpákba beépített töltőknél talán azért komolyabb szerkezet, valamivel többet is tud, hiszen van benne 0 V akku aktiválás is. Ezzel akár a túlmerített cellákat is életre tudjuk kis szerencsével kelteni. A beépített hővédelem ha növekvő hőmérsékletet érzékel automatikusan csökkenti a töltőáramot, ezzel kímélve az akkut és magasabb biztonságot ad a töltési folyamatnak is.

A külseje elég futurisztikus, a kidolgozottsága tökéletes, a működése pedig hibátlan. Apró plusz, hogy bármely áramforrásról működtethető, a gyártó napelem mellé is ajánlja, ami egészen ritka ebben a kategóriában. Kipróbáltam és működött, még felhős időben is képes volt működni a szórt fénnyel. Igazán nem is tudok megfogalmazni olyan dolgot, ami miatt ne tetszene, mert minden porcikájában hibátlan persze csak a saját kategóriájában, ha a belépő szintű, egyszerű akkutöltők között nézzük.

Megvásárolható az importőrtől közvetlenül, kuponos kedvezménnyel:
Nitecore UI1

Exit mobile version