Site icon Elemlámpa blog

Nitecore TUBE kulcstartó elemlámpa bemutató

Bevezető:

Ebben a cikkemben a Nitecore Tube kulcstartó-elemlámpát szeretném megismertetni azokkal, akiknek eddig még nem volt hozzá szerencséje. Nem újdonság a piacon, lehetséges, hogy lassan egy ráncfelvarrás is esedékes rajta, de ami jó, azon nagyon nehéz javítani. Márpedig a Nitecore Tube jó! Picike mérete tökéletes EDC elemlámpává teszi. Bár talán elemlámpának túlzás nevezni, hiszen annyira apró, hogy jobban illik rá a világító kulcstartó jelző. De azok közt ő az egyik király! A neves gyártó nem okoz csalódást a vásárlóknak, mert aki egy Tube tulajdonosa lesz, az egészen biztos, hogy utána ajánlani fogja ismerőseinek is, mert hamar meg lehet szeretni. Ebben sokat segít, hogy több színváltozat közül is lehet választani, ezért szinte mindenki megtalálja a hozzá leginkább illő darabot. Nézzük meg, hogy miben rejlik a varázsa!

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nitecore
Modell: TUBE
Emitter típusa: a gyártó nem közölt adatokat
Maximális fényáram: 45LM
Kapcsoló típusa: Clicky (elektronikus)
Áramforrás: beépített lítium-ion akkumulátor
Módok: 2 – alacsony, magas + fokozatmentes szabályzás
Sugárzási szög: akár 100 fok
Maximális üzemidő: 48 óra
Anyaga: polikarbonát
Ejtésállóság: 1,5m
Vízállóság: IP65

Csomag tartalma:

A Nitecore TUBE egyszerű bliszteres kiszerelésben kerül értékesítésre. A szép selyem fényű színesen nyomtatott erős kartonlapok közrefogják a TUBE-ot tartó formázott műanyag profilt. A tartozékok sora egy kisebb méretű kulcskarikával kezdődik és egy közepes méretűvel ér véget. Mondjuk egy kulcstartó-lámpánál ez kifejezetten előnyös, másra nem nagyon lesz szükségünk.

Üzembe helyezés, kezelés:

Mivel a Nitecore Tube beépített akkuval rendelkezik, ezért már kézhezvételkor azonnal üzemkész. Akár a csomagolásban ki is tudjuk próbálni, hiszen feltöltve szállítják. Kezelése nem túlzottan bonyolult, hiszen csak egy darab elektronikus kapcsolót helyeztek el rajta. Az első szériában sajnos ez a gomb még nem volt “zárható”, azonban a gyártó ezt a hibát hamar felfedezte a visszajelzésekből és hamar lépett is. A jelenleg beszerezhető változatokban már elkerülhető a véletlen bekapcsolás!

A gombon egyet kattintva alacsony fényerőn kapcsol be. Három másodperccel múltán ismételt kattintás után kikapcsol. Egy kattintás után, ha ismét benyomjuk és folyamatosan nyomva tartjuk a kapcsolót akkor a “fokozatmentes” fényerő állítást érjük el. Ekkor alacsonytól magas fényerőig lépked szinte fokozat mentesen feljebb, majd ha végig ért akkor kezdi elölről a folyamatot a Nitecore Tube. Ahol felengedjük a kapcsolót azt a fényerőt fogja tartani míg ki nem kapcsoljuk egy újabb kattintással.

A gombon bekapcsoláskor ha kettőt kattintunk akkor a magas fényerőt érjük el. Ismételt kattintásra kikapcsol.
A gombot hosszan lenyomva azonnal elérjük a legmagasabb fényerőt, elengedve pedig kikapcsol a Nitecore Tube.
A gomb zárása: alacsony fényerőt kapcsolunk egy kattintással, majd 3 másodperc után lenyomjuk és nyomva tartjuk a gombot kb. 5 másodpercre. Ekkor villan egyet a Tube és kikapcsol, a gombot lezárta. Oldáshoz a nyomógombot kb. 5 másodpercre nyomva kell tartani. Ekkor magas fényerőn bekapcsol a Tube, feloldottuk a kapcsolót.

Hőtermelése:

A picike polikarbonát testben lévő viszonylag alacsony teljesítményű LED túlzottan sok hőt nem termel. Megcsináltam a 15 perces tesztet, a grafikonban a legmelegebb ponton mért hőfokok láthatóak.

Nos mérhető volt a hőtermelés, de hozzá kell azonnal tennem, hogy szinte közvetlenül a LED tövét mértem, ahol a hő felszabadul. A testen sehol nem volt érezhető még csak langyosodás sem, a maximális fényerőn merülésig teljes biztonsággal járatható a Nitecore Tube.

Felépítése:

Ez megint csak érdekes, mert az egész egy darabból áll. Persze szétszedhető, de kell hozzá egy ici-pici philips csavarhúzó. A polikarbonát testet négy apró csavar fogja össze, belőle csak a LED, a kapcsoló gumi nyomógombja, a töltőnyílás takarója és a rozsdamentes acél felfogatási pont lóg ki. Belül sem sokkal bonyolultabb a helyzet. Leghátul található a kicsike lítium polimer akkumulátor.

Kapacitásáról gyári adat nincs, teljesen lemerítve majd a mikro-USB töltőporton kb. 0,1A áramerősséggel feltöltve hozzávetőlegesen 105 mAh felvett kapacitást mértem. Az akku után egyből a nyáklap található. Erre integrálták az elektronikus kapcsolót, a LED-et, a mikro-USB töltőcsatlakozót és az összes szükséges elektronikát. Mivel a LED epoxy “burája” felelős a fény szórásáért és nem egy reflektor, ezért szinte teljesen hotspot mentes a vetített kép és így sikerült elérni a hatalmas, 110°-os sugárzási szöget is. Az anyagválasztás szerintem megfelelő, a minőségérzettel nincs semmi gond, minden tökéletesen illeszkedik, nem recseg, nem ropog a burkolat.

Általam mért tömege 9,4 gramm, hossza 56mm, legnagyobb szélessége 20,6mm, legnagyobb magassága a gombnál 9,5mm.

Fénye:

Még egyszer kiemelném, elemlámpának erős túlzás nevezni a Nitecore Tube modelljét. Valóban egy világító kulcstartó, fényét is ennek tükrében kell megvizsgálni. Beltérben vak sötétben akár egy szobát képes gyengécske fényével beteríteni. Mondjuk sokan már ettől is hanyatt esnek, hogy milyen erős fénye van, de hatalmas elvárásaink ne legyenek. A képeket beltéren készítettem, a fal 5m-es távolságra volt a fényképezőtől:

Első képen a Nitecore Tube fénye látható a legmagasabb fokozatban. Szép homogén a fénye, tényleg nem látni a hotspotot. Elegendő arra, hogy valamit zárt helyen megtaláljunk, esetleg megkeressük a rendes elemlámpánkat áramszünet idején. A következő képen már egy reflektoros elemlámpa, a Lumintop Tool AAA szerepel. Láthatóan erősebb a fénye, már hotspot is felfedezhető. Jobban használható, viszont nem olyan pici és könnyű, mint az ellenfele, kulcstartóra én nem akasztanám fel.

Konklúzió:

Nehéz dolgom van, mert nem nagyon tudok belekötni semmibe a Nitecore Tube kapcsán. Mondhatnám, hogy alacsony a fényerő, de ez tényleg nem erről szól. Arra is megvan a megfelelő alternatíva, de közel sem ebben az árkategóriában. Szóval van ez a kis apróság viszonylag olcsón. Van két fokozat és ha ez nem lenne elég akkor még mindig ott van a fokozatmentes fényerő állítás.

AAA elem, AA akkumulátor, Nitecore Tube, 18650 akkumulátor, Lumintop Tool AAA

Az anyagválasztás szerintem igen jól sikerült, a polikarbonát ellenálló de kellemes tapintású műanyag. A kapcsoló finom gumi nyomógombot kapott, a mikrokapcsoló egyértelmű visszajelzést ad a kapcsolásról. A beépített akkumulátor és töltés nagyon kényelmessé teszi a használatot, nem kell elemet cserélgetni, így később nincs egyéb költségünk vele. Annyira picike, hogy tényleg elfér kulcstartóként bárkinél. Az elérhető öt szín már csak hab a tortán. EDC pakkunkba világításnak tökéletes megoldás, hiszen észrevételen marad, de még is tökéletesen ellátja a funkcióját.

Megvásárolható a magyarországi importőr webshopjában teljes garanciával:
Nitecore TUBE

Mentés

Mentés

Exit mobile version