Site icon Elemlámpa blog

Nitecore P16 – ideális mindenes

Nitecore P16 elemlámpa teszt – bevezető:

Szeretjük a kompakt méretű de már távolabbra is világító elemlámpákat. Ilyen az igencsak közkedvelt Convoy C8-as is, amiről már olvashattatok a blogomban. Nem véletlenül kedvelt, hiszen a kompakt méret ellenére kiváló teljesítménye van és még egészen elviselhető a hőtermelése is. Cserébe a kedvező árfekvésért pár hasznos funkcióról le kell mondanunk. De mi lenne akkor, ha egy neves gyártó venné célba ezt a kategóriát? A Nitecore megmutatta, hogy lehetséges ebből a formából is vérbeli taktikai elemlámpát készíteni, ami majdnem tökéletes. Majdnem, mert azért minden nem került bele. Nincs benne például beépített töltés. De sokan azt nem is használjuk, mert nem bízunk benne. Van viszont töltöttség visszajelzés és holdfény mód is. Nézzük is meg, hogy milyen lett a Nitecore P16.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nitecore
Modell: P16
Emitter típusa: Cree XM-L2
Maximális fényáram: 960lm
Maximális fényerő: 20900cd
Lámpatest anyaga: alumínium
Lencse anyaga: üveg (kétoldali tükröződésmentes bevonattal)
Reflektor típusa: alumínium sima (SMO) PDOT és CCT technológiával
Kapcsoló típusa: forward clicky + elektronikus
Áramforrás: 18650 lítium akkumulátor vagy 2 darab CR123 elem
Módok: 7 (holdfény, alacsony, közepes, magas, stroboszkóp, SOS morze villogás, pozíció jelölés)
Bevonat minősége: HAIII kemény eloxálás
Vízállóság: IPX8
Ejtésállóság: 1,5m
Tömeg: 136g

Csomag tartalma:

A Nitecore P16 a megszokott selyemfényű igényes dobozban érkezik. A szokásos áttetsző műanyag profil tartja a helyén az elemlámpát. Alul találunk meg minden további kiegészítőt. Szerencsére van tartozék egészen szép számmal. Kapunk egy övtokot fém D gyűrűvel és tépőzárral, pót tömítő gyűrűket, tartalék gumi borítást a zárókupakban lévő nyomógombra, titán bevonatú rozsdamentes acél klipszet, taktikai gyűrűt, jó minőségű csuklópántot, kezelési utasítást angol és kínai nyelven és egy garancia kártyát.

Üzembe helyezés, kezelés:

Az üzembe helyezéshez csak áramforrásra van szükségünk. Ez lehet egy darab 18650 akkumulátor, ezek közül csak button top vagyis “púpos” tetejűvel képes működni a Nitecore P16. Ha szeretnénk kettő darab CR123 elemmel is üzemeltethetjük, de az akkumulátor hosszú távon kifizetődőbb megoldás.

Kezeléséhez nem kell atomfizikusnak lenni, a gyártó is törekedett az egyszerű és egyértelmű menü kialakítására ami szerintem sikerült is. A zárókupakon lévő forward clicky kapcsolóval lehet ki és bekapcsolni az elemlámpát. Félig lenyomva majd felengedve akár morze jeleket is küldhetünk vele könnyedén. Mivel a driver rendelkezik módmemóriával (a világítási módokra) ezért felvillantani is az utoljára használt fokozatokban lehetséges. A módváltás a fej alján lévő elektronikus kapcsolóval lehetséges. Nincsenek bonyolult kattintási funkciók, egy rövid kattintás egy fokozattal feljebb lépés. Az elérhető fokozatok: holdfény, alacsony, közepes és magas, majd újabb kattintás után elölről kezdődik a sorozat. Nincs dupla vagy tripla kattintással kiadható parancs. Ha hosszan nyomjuk le a gombot akkor átvált a villogás csoportban lévő stroboszkópra. Rövid kattintással az utoljára használt fényerőre kapcsol vissza. Hosszú gombnyomással az SOS morze villogásra vált, újabb hosszú gombnyomással pedig a 0,5Hz-es frekvenciájú pozíció jelölést érhetjük el.

Tudjuk ellenőrizni az akku feszültségét is, ha már van benne visszajelzés. Ehhez kikapcsolt elemlámpa esetén az oldalsó nyomógombot benyomva kell tartani és úgy bekapcsolni a hátsó gombbal. Az oldalkapcsoló felengedése után elvillogja a gomb alatti kék fény, hogy mennyi az akku feszültsége tizedes pontossággal. első villogás a feszültség egyes helyi értéke, szünet, második villogási sor a feszültség tizedes értéke. Példa: 3,8V feszültség van az akkuban: 3 villanás, szünet, nyolc villanás.

Amennyiben a feszültség 50% alá csökken az akkuban akkor bekapcsolás után 2 másodpercenként egyet villan a nyomógomb alatti kék fényjelzés. Ha folyamatosan villog a kék fényjelzés, akkor az az akku lemerülését jelzi.

Hőtermelése:

A gyártó nem emelte ki, hogy rendelkezne hővédelemmel a driver, ennek ellenére huzamosabb használat során sem sikerült túlmelegednie. Íme a 15 perces grafikon:

Láthatóan szép egyenletesen növekszik a lámpa hőfoka, de nekem nem sikerült még direkt maximumon járatva szobában sem elérni az 50°C hőmérsékletet a fej legmelegebb pontján. Mondhatni merülésig járatható a legmagasabb fokozatban is probléma nélkül, hiszen a feszültség csökkenésével egyre csökken a belső hőfoka is. Ez biztosan a gondos tervezés eredménye, mert én sem találtam külön hővédelemre utaló jelet. Szép munka!

Mért áramfelvételek:

Felépítés:

Klasszikus formavilág, klasszikus felépítés. A Nitecore P16 semmi újdonságot nem mutat a felépítésében, a szokásos három fő alkotó részből áll össze.

Fej:

A fej ezüst színű, de alumíniumból készült bezel gyűrűvel kezdődik. A gyűrű közvetlenül a kétoldali AR bevonattal ellátott lencsére fekszik fel. A marketing anyagból kitűnik, de szétszerelve is látható, hogy pontosan van illesztve, ezért ha teljesen rátekerjük a bezelt a fejre akkor nem a lencsének feszül csak, hanem felfekszik a fej peremén, ezáltal az esetleges fizikai terheléseket elosztja a fejen, nem egy pontban a bezel vagy a lencse veszi fel a teljes erőhatást. A lencse alatt gumi tömítő gyűrű fekszik a két speciális gyártási technológiát is felvonultató alumínium sima felületű reflektorra. A reflektor központosító gyűrűvel lett a Cree XM-L2 LED köré illesztve, ezért tökéletesen centerben van, tökéletes a vetített képe.

Kívül a bezel gyűrű után némi sima felületet követően három hűtőborda lett kimarva. A hűtőbordákon 60 fokonként egy-egy letörést alakítottak ki, ezek azonban nem elég agresszívek, csak részben tartják meg az elemlámpát elgurulás ellen. Ezek után beszűkül a fej nyak része, majd egy öt lapú csavaranya szerű rész lett kialakítva, ahol a nyomógomb is el lett helyezve. Ez után  a fej kör keresztmetszetűre szűkül és véget is ér. Hátsó felében találunk némi érdekességet. Végre a taktikai lámpa nem csak kinézetben, funkcionalitásban is követi a stílusát. Itt egy rugó, rajta egy műanyaggal körülvett érintkezővel található. Ez a Nitecore szabadalma, így védett fizikailag a fordított polaritás ellen, közben pedig az akkuval sem veszíti el a kontaktot még ha fegyverre szerelve használjuk akkor sem.

Test:

Ha már szóba került a fegyverre szerelhetőség akkor meg is ragadom az alkalmat, hogy ajánljam hozzá a gyári GM02 szereléket, amibe a colos átmérőjű test pontosan illeszkedik. A test mindkét végén trapéz profilú, de különböző méretű meneteket találunk. Mindkét menet végén tömítő gyűrű biztosítja az IPX8 szabványt teljesítő vízállóságot. A cső két vége fém tisztára van csiszolva, itt történik az áramátvitel a testen belül. A zárókupak felé alakítottak ki helyet a taktikai gyűrűnek, amit csak simán rá kell húzni a testre úgy, hogy a szélesebb pereme a zárókupak felé legyen, így az pontosan illeszkedik bele. Mindkét felén egy-egy barázdát martak ki ahová a rozsdamentes acélból készült titán bevonatú klipszet lehet felpattintani. Középső részén nem túl agresszív trapéz mintázatot találunk két oldalán egy-egy sík lapolással, ahol a típus és a gyártó jelölést találhatjuk meg.

Zárókupak:

Belső felében rugóval csatlakozik az akku negatív pólusához, a forward clicky kapcsolót tartó panelt egy alu menetes gyűrű szorítja a helyére. Külső részén minimális rombusz minta díszíti, ami lehetne kicsit agresszívebben mélyített. Végén a taktikai kialakításnak megfelelően két kiemelkedő perem található, amiken hatalmas ovális lyukak vannak a csuklópántnak. Köztük könnyen hozzáférhető a kapcsoló akár kesztyűben is. Igen, a gyártó gondolkozott, nem csak a dizájnnal törődött. Ez meg is látszik, hiszen gyertyaként is biztonsággal felállítható, a gumi nyomógomb a peremtől beljebb található.

Általam mért tömege 136,3g, legnagyobb fejátmérője 40mm, a test szabványos 25,4mm-es átmérőjű, hossza 153mm.

Fénye:

Kivételesen nem csak a 100m-es megszokott képeket kapjátok meg, hanem 200m-en is fotóztam a lámpák közti különbséget. Elsőként a 100m-es távon készült fotók:

A 100 méteres távolság nem volt egyik versenyző számára sem megerőltető. A jól ismert Convoy C8-as XM-L2 és XPl-HI LED-es változatában is le lett fotózva, köztük látható a Nitecore P12, így jól látható a vetített kép közti különbség. A C8 XPL-HI erősen hotspotos, alig van szórt fénye, szemben az XM-L2 LED-del szerelt C8-al, aminél már a hotspot sem olyan szűk és a szórt fény is több. A Nitecore P16 erre is rátesz egy lapáttal, és hatalmas mennyiségű szórt fény mellett is elvilágít szépen a 100 méterre található fáig.

Következzenek a 200m-es távon készült fotók:

Mit is láthatunk: első fotón a legerősebb otthon található thrower-em fényét a 200m távolságra lévő sziklafalon. Az UTorch UT02 számára nem túl megerőltető ezt a távot átvilágítani. Erős koncentrált a hotspot, a szórt fénye kevéske. Következő képen a Convoy C8 XM-L2 LED-es változata még elvilágít a 200m-es távolságra, látni is lehet vele, de kb. véget is ér a tudása ezen a távon. Harmadik képen a Nitecore P16 fénye látható. Érzésre ugyan olyan erős, mint az előző Convoy C8-as, de sokkal több a szórt fénye, szinte a 200m-es távot végig élvezhető módon bevilágítja. Utolsó képen a Convoy C8 XPl-HI fénye látható egy másik falra világítva, ami már 250m-es távolságra van. Minimális szórt fény mellett a hotspot elvilágít erre a távolságra is.

Konklúzió:

A rövid gyakorlati ismerkedés során megszerettem a Nitecore P16 elemlámpát. Pont annyival több a szórt fénye, amire szükségünk lehet ha a teljes átvilágított távolságon szeretnénk látni az utat, ezzel számomra a Convoy C8-as elé pozicionálta magát. Méretben kb. megegyeznek, elhanyagolható az eltérés. A magasabb vételárért cserébe egészen jó kis szettet kapunk, ugyanis jár hozzá taktikai gyűrű és klipsz is, de ami a leghasznosabb az a vastag, jó minőségű gyöngyvászonból készült övtok (amibe a C8 is pontosan passzol).

Szerencsénkre nem csak a marketingesek aggatták rá a taktikai elemlámpa jelzőt, a tervezés során is figyelembe vették, hogy akár szakszolgálatok is használhassák eredményesen a Nitecore P16 elemlámpát. A test szabvány colos méretű, így könnyedén felszerelhetjük szabványos szerelékkel is fegyverre, de a Nitecore GM02 szerelékkel könnyen rögzíthetjük weaver vagy picatinny síneken is. Kezelését egy kisgyermek is pillanatok alatt megszokja, a forward clicky kapcsoló passzol az elemlámpa stílusához és a méretes oldalkapcsolót is kezelhetjük kesztyűben, azt sem kell keresgélni.

18650 akkumulátor, Convoy S2+, Convoy M1, Convoy C8, Nitecore P16

A fénye nagyon rendben van, nekem tetszett, hogy a hotspot széles és a szórt fény mennyisége is jelentős, de legalábbis több, mint a C8 esetében. A feszültség ellenőrizhetősége és a merülő akku visszajelzése nagyon hasznos kiegészítők, a gondos tervezés miatt pedig túlmelegedéstől sem kell tartanunk a használat során. Szerintem egy nagyon eltalált elemlámpa ami tényleg nagyon jól használható, akár nagyobb távolságon is. Amit hiányolok az a beépített töltés és esetleg egy frissebb LED beépítése, de úgy néz ki, hogy ezek nélkül is kiválóan teljesít.

Sajnos ennek és az utód modellnek a gyártását is megszüntették 🙁

Megvásárolható a magyarországi importőr webshopjában teljes garanciával a frissített változat:
Nitecore P16 TAC

Exit mobile version