Site icon Elemlámpa blog

Nitecore NU30 kompakt fejlámpa

Bevezető:

Egészen kevés fejlámpát mutattam be eddig olvasóimnak, most ezt a hiányosságot pótolnám további darabok tesztelésével. Jelen bemutatóban a sokak által jól ismert felső kategóriás gyártó, a Nitecore egyik termékét szeretném közelebbről megismertetni veletek. A Nitecore NU30 kompakt, beépített akkus, alacsonyabb teljesítményű, viszont minőségi fejlámpát szeretném közelebbről megvizsgálni. A márkanév már nagyjából garancia a jó minőségre, számomra nem is e miatt vált érdekessé tesztem alanya. Több gyártónak is van beépített akkus fejlámpája és egészen sok modell kapott vörös LED-et vagy LED-eket is a fehér fény mellé. Viszont nem igazán tudok olyan modellről, amiben lenne fehér fény, vörös fény és mellettük még kiegészítő magas színhűségű flood LED is beépítve. Egy ilyen fejlámpa biztosan van, a Nitecore NU30. Ismerjétek meg ti is a részletesebben.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nitecore
Modell: NU30
Emitter típusa: Cree XP-G2 S3 fő fényforrás, többi LED gyártóját nem közölték
LED-ek száma: 5 (Nagy hatótávú LED, magas színhűségű LED x 2, vörös fényű LED x 2)
Maximális fényáram: 400LM
Maximális fényerő: 3700cd
Kapcsoló típusa: kettő elektronikus kapcsoló
Áramforrás: beépített 1800mAh kapacitású Li-ion akkumulátor
Módok száma: 9 (!!!)
Újratölthető: igen, micro-USB porton keresztül
Vízállóság: IP67
Ejtésállóság: 1,5m

Csomag tartalma:

A fényes, színes, igényes kartondoboz elején fólia ablak mögött azonnal megtekinthetjük a fejlámpát szemből. Belül vékony műanyag profil tartja a kis ablak előtt a Nitecore NU10 fejlámpát. A kompakt fejlámpa már önmagában tartalmazza a beépített akkumulátort és a beépített töltőelektronikát is. A csomagban helyet kapott a jó minőségű egyszerű karika fejpánt is, tehát nincs a fej tetején átívelő harmadik pánt ezen modell esetében. Kapunk még hozzá egy USB- mikro USB töltőkábelt amin apró figyelmességként még egy Nitecore feliratú kis tépőzáras kábelkötegelő is el lett helyezve. Kapunk hozzá angol-kínai nyelven íródott kezelési utasítást valamint garanciakártyát is. Mást nem, de nem is nagyon van szükségünk egyebekre.

Üzembe helyezés, kezelés:

A csomagolásból kibontva azonnal üzemkész a komplett kis fejlámpánk. A beépített akku gyárilag feltöltve érkezik, nem szükséges annak aktiválása kibontás után. Kezelése a kifejezetten sok világítási mód ellenére is könnyen átlátható, átgondoltan lett kitalálva.
Két elektronikus nyomógomb található a lámpa felső részén. Az egyiken R jelölés látható, míg a másik, bekapcsoló gombon a készenléti állapotot jelző szimbólum.

Az R jelzésű gomb utal a vörös fényt szolgáltató LED-ekre (Red) A kapcsolót röviden megnyomva a két piros LED-et tudjuk aktiválni. Fényereje fix, nem állítható. Ismételt gombnyomásra átvált a vörös fény villogásra. Harmadik kattintásra kikapcsol. Három másodpercnél tovább használva a folyamatos vörös fényt következő kattintásra nem lép a villogó módra, hanem kikapcsol.

A másik nyomógomb kicsit több funkcióval bír. Első kattintásra az alacsony fényerőt kapjuk. Itt is érvényes a három másodperces szabály, a fényerő kiválasztásához ezen időintervallumon belül kell kattintanunk, különben kikapcsol a Nitecore NU30.  Az alacsony fokozat után a közepes, majd ismételt kattintás után a magas fokozatot kapcsoljuk. Negyedik kattintásra kikapcsol a fejlámpa. Bekapcsolt fény esetén ha egy másodpercre folyamatosan lenyomjuk a gombot akkor férünk hozzá a 400 lumenes fényerőt ígérő turbó módhoz. Ez a túlmelegedést megelőzendő 30 másodperces időkorláttal rendelkezik, majd visszaveszi a fényerőt a magas fokozatba.

A magas színhűségű flood LED-eket is ezzel a kapcsolóval tudjuk életre kelteni. Csak kikapcsolt lámpánál van erre lehetőség a nyomógomb 1 másodperces folyamatos nyomva tartásával. Következő kattintásra a két flood LED lekapcsol. A középső magas fényerejű LED mellé a két flood LED-et nem tudjuk bekapcsolni, köztük közevetlen átkapcsolási lehetőség nincs. A vörös fény mindkét fokozata bekapcsolható a magas fényerejű LED működése közben. A flood LED használata esetén ha bekapcsoljuk a vörös fényt akkor a magas színhűségű LED-eket lekapcsolja.

Már csak a két speciális villogó mód maradt ki a felsorolásból. Őket szintén ezzel a kapcsolóval érhetjük el. Kikapcsolt lámpa esetén a nyomógomb három másodperces lenyomásával először a két magas színhűségű LED-et kapcsolja fel, majd átvált a nagy fényerejű LED villogás módra. Első mód az SOS morze jelzés villogása. A három másodperces szabály itt is működik, így ha ezen időintervallumon belül kattintunk még egy rövidet akkor átlép pozíció jelölés módba. Ekkor kettő másodpercenként egy villanást produkál a Nitecore NU30.

Elsőre elolvasva lehetséges, hogy bonyolultnak hangzik, de teljesen egyértelmű a kezelése, pillanatok alatt hozzá lehet szokni. Szállításkor a véletlen bekapcsolást megelőzendő (mivel fizikailag bontani nem lehetséges az áramkört) beépítettek egy nyomógomb zárás funkciót is. A két kapcsolót egyszerre lenyomva a gombok alatt lévő piros indikátor fény egyet fog villanni, ekkor felengedhetjük a gombokat, lezárta a lámpát a driver. Oldáshoz ugyan ezt a műveletet kell elvégeznünk.
És még mindig nem értünk a végére, ez az apróság még további funkcióval is kényezteti a tulajdonost! A beépített akku töltöttségét is le tudjuk ellenőrizni! Ehhez az R jelzésű kapcsolót kell egy másodpercre nyomva tartani, majd a nyomógomb alatti LED-del ekkor válaszban elvillogja, hogy kb. hol áll töltöttségben az akkumulátor. Három villanás: 50% feletti töltöttség, kettő villanás: 50% alatti töltöttség és végül egy villanás a 10% alatti töltöttséget jelzi.

Beépített töltő:

Mivel a Nitecore NU30 beépített akkuval rendelkezik így egyértelműen szükséges egy beépített töltőelektronika is a használatához. Szerencsére nem operálnak egyedi csatlakozóval, szabvány mikro USB porton történik az akkumulátor töltése. A csomagban lévő Nitecore jelzésű USB – mikro USB kábel is szabvány töltőkábel, nem vagyunk a használatához kötve, akár a telefonunk töltőkábelére is rátehetjük a kis fejlámpánk energiaszintjének növelése céljából.

Töltés során a kikapcsolt fejlámpát kell áram alá helyezni a megfelelő tápegységről mikro USB csatlakozó kábelen keresztül. A töltés folyamán a nyomógombok alatt piros fény jelzi, hogy a töltés folyamatban van, ha végzett átvált zöld fényre. Mivel teljesen egybe van szerelve így csak a töltőáramot tudtam tesztelni, ami 4,95V feszültség mellett maximum 0,68A volt. Miután feltöltött a töltő teljesen lekapcsolja a lámpa áramfelvételét.

Felépítése:

A Nitecore Nu30 plasztik háza nagyjából örökre lett összerakva, nincs kívülről sehol egy csavar vagy egy kipattintható összetétel. Valószínűleg a vízállóság növelése érdekében döntött így a gyártó, ezt sajnos nem tudom biztosra mondani, én nem feszegettem szét, elhiszem, hogy minden rendben van belül.


Elölről az 5 darab LED szembetűnő, az enyhén íves döntött felső részén kapott helyet a két kapcsoló egy kettéosztott gumi nyomógomb alatt. A fő reflektort AR bevonatos üveglap zárja el a külvilágtól, alatta a Nitecore lámpákból már ismert PDOT (Precision Digital Optics Technlology) reflektort találjuk. A nyomógombok alatt látható a gyártó logója szép sárga matricán. Jobb oldala és az alsó része teljesen sima, bal felén kapott helyet enyhe mélyített fészekben a töltőcsatlakozó amit szilikonos gumidugó zár a bejutó víz ellen.

Hátsó felén az alsó részén van elhelyezve a kettő tengely ami körül három pozícióba lehet a fejet dönteni függőleges helyzettől 20-40-60 fokos szögben. Legnagyobb szélessége 63,6mm, magassága 43,6mm mélysége 26mm. Általam mért tömege pánt nélkül 66,7g.

Fénye:

Először nézzük meg beltérben az összes világítási módot, hogy látni lehessen az egyes fokozatok közötti eltérést. A fal 4 méteres távolságra van a lámpától:

Majd az elkészült képek kültéren. A megszokott hely, de eszem ágában sem volt a 100m-es távolságot megcélozni, hiszen ez egy viszonylag alacsony teljesítményű fejlámpa, nem erre a célra született.

Első képen magas fokozatban látható az NU30 fénye. Már így is használható fényerőt produkál. Következő képen a Coleman CHT 7 régi fejlámpám – amit a Nitecore fog leváltani- legmagasabb fényereje látható. Jól láthatóan eltörpül a fényerő a Nitecore NU30 mellett. Következő képen ismét az NU30 látható, most viszont turbó fokozatban. Meglepő fényerőt présel ki magából az apró szerkezet, igaz 30 másodperces időkorlátja van amiből észrevétlenül, fokozatmentesen veszi vissza a fényerőt a magas módba. Utolsó képen a már jól ismert Convoy S2+ a legerősebb kiépítésben mutatja meg erejét.

Fénye minden világítási módban teljesen PWM villogás mentes.

Konklúzió:

A Nitecore NU30 a jól ismert felső kategóriás gyártó általános felhasználásra szánt sok funkciós egyszerű fejlámpája a mai trendnek megfelelően már nem 3x AAA elemmel hanem beépített Li-ion akkuval működik. Az akku a gyártó adatai szerint kb. 500 töltés-merítési ciklust tud épségben elviselni, ami átlagos felhasználás mellett elég hosszú élettartamot garantál. A tervező mérnökök a fizetésükért megdolgoztak rendesen, hiszen ebbe az apró testbe betettek minden funkciót amire csak szükségünk lehet, sőt.

Gyufásdoboz, Coleman CHT-7, Nitecore NU30, Nitenumen H01

A fényereje méretéhez mérten tökéletesen elegendő, a magas színhűségű LED-ek is kifejezetten hasznosak a nagy mennyiségű szinte teljesen szórt fényüknek köszönhetően. A Vörös fény jelenléte már csak hab a tortán, sajnos sok fejlámpából kihagyják, de sokan szeretik ha van beépítve ilyen világítási funkció is. A beépített akkut egyszerűen tölthetjük mikro USB porton keresztül, a felhasznált anyagok és a kidolgozás is példás. A felhasználói felület hamar átlátható és bőséges funkciókat biztosít. A felső kategóriában ami elvárható azt könnyedén teljesíti a Nitecore NU30-as fejlámpa, így aki őt választja az nem fog csalódni.

Megvásárolható a magyarországi importőr webshopjában teljes garanciával:

A gyártása sajnos megszűnt 🙁

Nitecore NU30

Mentés

Exit mobile version