Site icon Elemlámpa blog

Nitecore MT22A – kitűnni a tömegből

Nitecore MT22A elemlámpa teszt – bevezető:

A Nitecore egyik idei újdonsága a két AA elemmel működő különleges formavilágú elemlámpája, a Nitecore MT22A. Már bejelentésekor is megosztotta az érdeklődőket. Ez vagy tetszik valakinek, vagy nem. Elárulom, első ránézésre nekem nem tetszett. Egyáltalán. Mert milyen bután is néz ez ki? Aztán egyre többször jött velem szembe, és egyre jobban megszokta a szemem a kis szappantartót. Persze mikor akciós lett akkor is pont a szemem elé került és végül nem tudtam ellen állni, egy homok barna csak bejutott a kosaramba valahogyan. Nos onnan már nem volt vissza út, most pedig Nektek is szeretném közelebbről bemutatni.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nitecore
Modell: MT22A
Emitter típusa: Cree XP-G2 S3
Maximális fényáram: 260lm
Maximális fényerő: 2400cd
Kapcsoló típusa: Reverse clicky
Lencse anyaga: üveg (tükröződésmentes bevonattal)
Reflektor típusa: alumínium sima (SMO)
Áramforrás: AA alkáli elem, vagy AA Ni-MH akkumulátor. Lítium akkumulátorok használata nem támogatott!
Módok: 4 – alacsony, közepes, magas, stroboszkóp
Anyaga: polikarbonát test + alumínium fej
Ejtésállóság: 1,5m
Vízállóság: IPX8

Csomag tartalma:

Apró, színesen nyomtatott selyem fényű kartondobozban érkezik a Nitecore MT22A modell. A doboz elején kis ablakot helyeztek el, itt látható azonnal a megvásárolt elemlámpa. A dobozban az elemlámpát egy formázott műanyag konzol tartja az ablak előtt, alatta találunk egy 9 nyelven íródott kezelési utasítást, garancia kártyát, minőség ellenőrzést igazoló cetlit, illetve egy simítózáras zacskóban kapunk egy pót tömítő gyűrűt valamint egy jó minőségű csuklópántot is. Több tartozék nem jár az MT22A modellhez.

Üzembe helyezés, kezelés:

Elég egyszerű szerkezettel van dolgunk. A beüzemeléséhez csak kettő ceruza elemre (AA méretű) vagy Ni-MH akkumulátorra van szükségünk. A test oldalán lévő ezüst gombot lenyomva tudjuk a fejet lehúzni a testről. A testben egyértelműen van kialakítva a hely az áramforrásoknak, de gondoltak a kevésbé ügyes vásárlókra is, ezért fordított polaritás védelmet (fizikai védelmet) helyeztek el a Nitecore MT22A modellben, hogy az elektronikát ne legyen olyan könnyű tönkretenni.

Az áramforrások behelyezése után a fejet vissza kell helyezni a testbe. FONTOS, hogy visszahelyezésnél is nyomjuk be a test oldalán lévő ezüst gombot, mert csak akkor tudjuk visszatolni a fejet a helyére és rögzíteni! Ez után máris üzemkész az elemlámpánk.

A Nitecore MT22A végtelenül egyszerű menüvel rendelkezik. Nincs módmemória sem benne, minden esetben magas fokozatból indul (ha több, mint 2 másodpercig ki volt kapcsolva), majd a közepes, alacsony és a stroboszkóp fokozatok követik egymást körbe-körbe. Sajnos a stroboszkóp is bekerült a menübe, nincs lehetőség onnan kivenni, eltüntetni. A test végén található reverse clicky kapcsoló a megszokott módon működik: teljesen lenyomva, “kattanás” után máris bekapcsol az elemlámpa, majd a gomb félig lenyomásával és visszaengedésével tudunk módot váltani.

Kikapcsoláshoz ismét teljesen le kell nyomni “kattanásig” a nyomógombot, és ekkor ki is kapcsol az elemlámpa. A fokozatok kifejezetten jól vannak elosztva, számomra ideálisnak tűnik a 260lm- 45lm- 1lm elosztás. Csak az a fránya stroboszkóp ne rondítana a sorba.

Hőtermelése:

A viszonylag kevés hővezető felület és a polikarbonát ház a hőtermelésben is meglátszik:

Ugyan a hőmérséklet magasnak tűnik, de ezt a testen egyáltalán nem érezni, a fejen pedig egészen jól eloszlik a hő. A grafikonban látható értékeket a legmelegebb pontján mértem a fém fejnek. Megfogva a hűtőbordákat enyhén melegnek mondanám, nem volt egyáltalán forró, még huzamosabb használat után sem.

Felépítés:

A Nitecore MT22A két fő részre bontható. Az alumínium fej és a polikarbonát test képeznek egy-egy fő darabot.

Fej:

A különleges kialakítású fej elején a hűtőbordák dominálnak. A mellettük található 14mm-es reflektort külső menetes bezel gyűrű szorítja a helyére. A gyűrű a kétoldalt tükröződés mentes bevonattal ellátott üveglapot egy gumi tömítő gyűrűnek szorítja. Ez nyomja a helyére az alumíniumból készült sima felületű (SMO) reflektort. A reflektor aljában a Cree XP-G2 típusú LED tökéletesen középen helyezkedik el. A viszonylag méretes alumínium tömb egészen hatásosan vezeti el a hőt a LED-től. Oldalán egy gumi tömítőgyűrűt helyeztek el, ez biztosítja a vízállóságot. A belső felében kapott helyet az egyedi driver. Hossza 40,7mm, szélessége 20,7mm.

Test:

A test adja a különleges formát a Nitecore MT22A modellnek. A két AA méretű elem helyét nem a megszokott módon egymás mögött, egy csőben alakították ki, hanem egymás mellett. A test ráadásul nem alumíniumból, hanem műanyagból készült. Ettől nem kell megijedni, hiszen a polikarbonát igen csak jó fizikai tulajdonságokkal rendelkezik. Természetesen anyagában színezett, ezért nem fog “elkopni” a színe sérülések esetén sem. Külső felületén látványos bordázást kapott, szerencsére a stabil fogást is elősegítik, nem csak díszítésnek vannak jelen. Az egyik oldalon az igencsak fontos alu nyomógombot találjuk, aminek segítségével a fejet lehet a testben rögzíteni, másik oldalon a rozsdamentes acél klipszet,amit a gyártó állítása szerint titán bevonattal láttak el.

Hátsó részén kapott helyet a test síkjából kiálló reverse clicky kapcsoló, ami fekete gumis borítást kapott. A test síkjából kiáll, ezért ugyan fel lehet gyertyaként állítani, de enyhén döntött lesz a Nitecore MT22A ebben az esetben. Középső részén a bordázatnál lett kialakítva a lyukasztás a csuklópántnak. A belső felében lett a két hengerforma kialakítva, ahol az áramforrásokat lehet elhelyezni. Aljában található két PCB lap, egyiken apró rugóval, míg a másikon egy plasztik gyűrűvel, ami a fizikális polaritásvédelmet biztosítja. Az áramforrások sorba vannak kötve a testen belül. Ugyan elég egyértelmű, de a kérdést megelőzendő leírom, hogy csak kettő áramforrással üzemel, egy AA méretű elemmel, vagy Ni-MH akkuval nem! Lítium akkuk (14500) használata tiltott, a driver nem kezeli őket, tönkremehet a magas feszültség miatt!

Teljes hossza kb. 81mm, legnagyobb szélessége kb. 41mm, magassága kb. 20mm. Súlya áramforás nélkül 48,3g.

Fénye:

Hatalmas teljesítményt nem vártam tőle, de azért már kültéren fotóztam meg a fényét, mivel épületen belül bőségesen elegendő a 260 lumenes maximális fényáram szinte bármire.

Első képen a kis kedvencem, a Klarus Mi7 látható sima alkáli elemmel táplálva. Nem túl erőteljes a fénye, kb. 30m-es távon ad használható megvilágítást. Következő képen már a tesztalany Nitecore MT22A fénye látható, szintén sima alkáli elemről táplálva. Picit csalódott voltam, mert beltérben egészen erősnek tűnt a fénye, de a szabadban már elvérzett. A szórt fénye több, mint a kis Mi7-nek volt, és a fénye is “erősebb”. Őt is kb. 30m-es távon mondanám használhatónak. Ami persze nem kevés, hiszen egy átlagos udvaron az is elegendő egyik végéből a másikba elvilágítani, mint írtam épületben használva nagyon erősnek érezni. Érdekes módon a hotspotos vetített képe itt nem annyira érezhető. Utolsó képen a már bemutatott Zanflare F2 fénye látható. Biztosan sokan elsiklottatok felette, pedig a képen is jól látható, hogy hiba volt, mert egy igencsak erős fényű elemlámpa, szintén kettő darab AA alkáli elemről megtáplálva. Szinte hihetetlen, de alacsony ára ellenére elvilágít 100m-re, ha gyengén is, de megvan neki! A vetített képe ennek is hotspotos, de szépen eloszlik a fénye kültéren használva.

A tesztalany fénye természetesen minden fokozaton teljesen PWM villogástól mentes!

Konklúzió:

Úgy gondolom, hogy egy valóban egyedi elemlámpát alkotott a Nitecore MT22A személyében a gyártó. A formavilág egyedi, aki szereti a különlegességeket annak kötelező darab. Szerencsére nem csak a sablonos fekete, hanem homok barna és fluoreszkáló sárga színben is beszerezhető. Előbbi inkább visszafogott, míg utóbbi elég feltűnő jelenség.

Marokra fogni kényelmes, de sajnos akadnak ezzel problémák is. Akinek picit is nagyobb a keze, ami itt Európában jellemző a felnőtt férfiakra, azoknak bizony akadhatnak problémái a használat során. Marokra fogva, majd hüvelyk ujjal bekapcsolva az MT22A modellt, a tenyér éle bizony elé lóg a lencsének, kitakarja a vetített képet. Ekkor fogást kell váltanunk, hogy normális, szimmetrikus képet vetítsen az elemlámpánk. Nekem több alkalommal is problémát jelentett a kapcsoló megtalálása vak sötétben. Persze ez lehetett egyéni bénaság is, de feltűnt, inkább leírom.

AA elem, Nitecore MT22A, Klarus Mi7, Convoy S2+, Zanflare F2

No persze nem csak negatívumokat lehet róla írni. A fokozatok kiválóan lettek elosztva, tényleg kényelmes a fogása és akkuval használva elég tisztességes üzemidőt érhetünk el vele. A fénye is teljesen rendben van, ha helyén kezeljük és nem támasztunk irreális elvárásokat felé. A minőség érzet rendben van,  a klipsz is jól működik, nekem külön tetszik, hogy ilyen nagy méretű. A stroboszkóp funkciót szerintem elhagyhatták volna, egyáltalán nem hiányozna, főleg mivel gyors elérése sincs. EDC felszerelésbe szerintem kicsit testes, de autóban, táskában már simán elfér. Aki autóban fogja tartani az ne feledkezzen meg a megfelelő lítiumos AA alkáli elemek beszerzéséről sem, mert azok viszonylag jól viselik a szélsőséges hőmérsékleteket.

Megvásárolható a magyarországi importőr webshopjában teljes garanciával:
Nitecore MT22A

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Exit mobile version