Site icon Elemlámpa blog

Nitecore MH12S – nagyszerű utód

Nitecore MH12S borító

Nitecore MH12S elemlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített töltés
Tartozék akkumulátor
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Mai napig az egyik legjobb kedvenc elemlámpám, a Nitecore P12GT gyártását végleg beszüntették 💀. Nem értem, hogy miért ilyen hülye a Nitecore, hogy egy ilyen frankó elemlámpát fognak és nem gyártanak tovább. Persze van fényesebb meg van csillogóbb meg van minden, de nincs még egy ilyen. És ekkor egy halovány reménysugár megcsillant előttem, nevet is adtak neki, ami nem lett más, mint ez: Nitecore MH12S. Ránézésre persze fura ez a “taktikai” kapcsoló, mert arra csak a legügyesebbek tudják gyertyaként felállítani a lámpát, de ezt leszámítva egész korrekt paraméterekkel jelent meg az új modell. Beszereztem egyet és elismerően konstatáltam, hogy ez bizony nagyon ütős lett. Minden téren. Aztán pár hete együtt kivittem őket, és bizony azt kell mondanom, hogy a váltás nem, hogy fáj, de még kifejezetten élvezetes is lett. Méltó utód ez a lámpa, remélem sokáig gyártásban marad. Ismerjétek meg Ti is.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nitecore
Modell: MH12S
Emitter típusa: Luminus SST40
Maximális fényáram: 1800 lm
Maximális fényerő: 21600 cd
Lámpatest anyaga: alumínium
Lencse anyaga: keményített ásványi üveg lencse kétoldali tükröződésmentes bevonattal
Reflektor típusa: SMO
Kapcsoló típusa: forward clicky + elektronikus
Áramforrás: 1db 21700 akkumulátor (tartozék), vagy tartozék adapterrel 1db 18650 akkumulátor, vagy 2 db CR123 fotóelem
Módok: 8 – holdfény (1 lm), alacsony (50 lm), közepes (300 lm), magas (1050 lm), turbó (1800 lm), stroboszkóp, pozíció jelölés, SOS morze villogás
Beépített töltés: van, USB Type-C csatlakozón keresztül
Bevonat minősége: HAIII kemény eloxálás
Vízállóság: IP68
Ejtésállóság: 1 m
Tömeg: 75,5 g

Doboz tartalma:

Végre valami változatosság, új a csomagolás dizájnja! Ugyan még mindig a sárga és a fekete szín kontrasztjával játszanak, azonban mégis a fekete sokkal dominánsabb az új dobozon, a sárga elemek mellett már a króm is megjelent, mint figyelem felkeltő elem. Persze, hogy a fényáram lett azzal a dobozra pingálva. A csomagolás matt, színesen nyomtatott kartondoboz, elején a lámpa nem 1:1 méretarányú, ellenben fényes felületre lett nyomtatva. Szerintem előnyére változott a külső, nem bazári, modern hatást kelt. A dobozon belül a megszokott átlátszó műanyag profilt találjuk, elölről a Nitecore MH12S lámpa és az NTH10-es “taktikai” műanyag tok lett elhelyezve, a lámpában pedig a tartozék NL2150 típusú 21700 akkumulátor. A doboz alsó részében a garancia kártyán kívül egy több nyelvű kezelési utasítást és egy 18650 – CR123 adaptert is találunk. Továbbá Nitecore márkajelzéssel ellátott rövid USB – Type-C csatlakozóval ellátott töltőkábelt, minőségi csuklópántot, egy pót tömítő gyűrűt, és egy rozsdamentes acélból készült klipszet rejt még a csomag.

Felépítés:

Alapvetően 3 részre bontható a lámpa, ellenben a fej a testtel össze van ragasztva bonthatatlanul:

Fej:

A Nitecore MH12S feje egy kevésbé agresszív, enyhén fogazott bezel gyűrűvel kezdődik. A viszonylag széles gyűrű  szorítja helyére egy gumi tömítő gyűrűvel a kétoldali tükröződésmentes bevonattal ellátott keményített ásványi üveg lencsét. A sima felületű (SMO) viszonylag mély reflektor a PDOT és CCT technológiák alkalmazásával készül. A reflektor tövében központosító gyűrű nélkül, mégis tökéletesen centerben helyezkedik el a Luminus SST40 LED, melyet réz MCPCB csillagra forrasztott a gyártó. A bezel külső széles részére a megfelelősségi jelzéseken kívül a magas hőmérsékletre figyelmeztető piktogram került szitázásra. A fej hátulja felé haladva egyre futurisztikusabb kinézetet alakított ki a gyártó. Először a fém oldalsó kapcsoló vonalában körbe futó, hűtőbordákká alakított rész hívja fel magára a figyelmet. Az elektronikus kapcsolótól 180 fokra elforgatva találjuk meg vastag gumidugó alatt az USB Type-C csatlakozóval ellátott töltőnyílást. Meg kell jegyezzem a hőleadás valóban itt történik, végre nem csak díszítő jelleggel vannak a hűtőbordák a lámpán kialakítva.

Balra a Nitecore MH12S reflektora, benne a Luminus SST40 LED, jobbra a Nitecore P12GT reflektora látható Cree XP-L HI emitterrel a közepén.

Eztán egy körbefutó mélyebb vájatot láthatunk, ami kiszélesedik egészen 29 mm-es átmérőjűre. Ezt a gyűrűt persze nem hagyták sima felületűnek, hosszában változik az átmérője, illetve 6 díszítő bemarást is ejtettek rajta, hogy látványosabb legyen. Ezek a bemarások egyébként a lámpa elgurulását is megnehezítik. Ezzel az alakzattal ér véget a fej, melybe szinte láthatatlan módon került beragasztásra a test.

Test:

A test kialakítása sokkal inkább funkcionális, mint látványos, bár így is egészen futurisztikus benyomást kelt. A fejbe láthatatlanul illeszkedik egy teljesen sima felületű gyűrűvel, melynek vége rombusz mintázatot kapott, és átmérője folyamatosan szűkül egészen 1″-os méretig. Ezt a részt három egyforma szélességű és mélységű barázda osztja fel, melyekbe a klipsz, vagy akár az NTR10 taktikai gyűrű is felpattintható tetszőleges elhelyezéssel. Ezt a szakaszt egy szintén rombusz mintázattal ellátott gyűrű követi, melyben az “új” P12 modellnél már megismert kis bemarást ejtettek. Ide nyomtatta a gyártó a márka és típusjelölést. Nagyjából mondhatjuk, hogy a 21700 akkut használó lámpáknak ez a sajátossága.

Eztán egy körbefutó barázda következik, amit egy sima felületű gyűrű követ, aminek végében már egy horonyban a gumi tömítő gyűrűt találunk. A test legvégén sűrűbb, trapéz profilú, kiváló minőségű és gyárilag kenőanyaggal ellátott menetet találunk. A testet kívül-belül ellátták a HAIII szabványt teljesítő kemény eloxálással, melynek a minőségét megfelelően ellenállónak találtam. A bevonat csak a test végén lett eltávolítva, az áram itt jut fel a fejhez.

Zárókupak:

A zárókupak azonnal szemet szúrt, olyan ismerősnek tűnt. Aztán persze a gyanúm beigazolódott, ez a kupak ugyan az, mint amit az “új” P12 modellen is alkalmazott a gyártó. Külsőre is egészen látványos a hat hosszanti bemarásával, valamint a körbefutó trapéz mintás gyűrűvel. A végén kis szigetként látható egy hatalmas fekete gumi nyomógomb, mely a forward clicky kapcsoló vezérléséért felelős. A kapcsolót határozottan kell lenyomni, cserébe viszonylag hosszú úton jár, kényelmes a kezelése.

Belső felében dupla aranyozott rugóval csatlakozik az akkumulátor negatív pólusához. A kapcsolót és a rugókat tartó PCB lap alumínium menetes gyűrűvel van a helyére szorítva. A kapcsoló oldalában egy egészen méretes ovális lyukat alakítottak ki a csuklópántnak. Sajnos a parakord zsinór számára még szűk a lyuk, ellenben az oldalfala nem túl acélos még mindig, ezen picit alakíthattak volna, hogy robusztusabb legyen.

Mérete:

Mérete több más modellel együtt lefotózva:

A sort a tartozék NL2150 21700 méretű akkumulátorral kezdem. Sokan ismeritek az Astrolux S1 méretét, ami még 18650 akkuval üzemel. Az Olight M2R Pro verziója már 21700 akkuról van táplálva, akárcsak a nála picit hosszabb Nitecore MH12S elemlámpa. A P12GT rúdlámpa ezeknél egy hajszállal magasabb. A Ledlenser P7R Core modell már hosszabb modellnek számít még a 21700 akkus lámpák közt is, de a leghosszabb mégis a Nitecore i4000R elemlámpám. A kép kicsit csalóka a perspektíva miatt, de a hossza még az előtte álló lámpánál is több egy picivel.

Üzembe helyezés, kezelés:

A Nitecore MH12S elemlámpa teljesen üzemkészen, akkumulátorral együtt érkezik a felhasználóhoz. A kezelése sem ördögtől való, ha feltöltöttük az akkut akkor máris indulhat a móka.
A lámpa kettő kapcsolóval van ellátva. A zárókupak végén lévő forward clicky kapcsolóval csak ki és be tudjuk a lámpát kapcsolni, más funkciókat nem tudunk vele életre kelteni. A gombot félig lenyomva a lámpa bekapcsol. A lámpát fixen bekapcsolni a gomb teljes, “kattanásig” történő lenyomásával tudjuk. Kikapcsolni a gomb újbóli teljes benyomásával, majd felengedésével lehetséges. Világítási módot a fej oldalán lévő nyomógombon “kattintással” tudunk váltani.

Balra a Nitecore MH12S, jobbra régi kedvencem, a Nitecore P12GT

Módcsoportok:

A Nitecore MH12S elemlámpa kettő módcsoporttal rendelkezik.
A gyárból a “napi” módcsoportba lépve kerül ki. Ebben a csoportban az alábbi világítási módok érhetők el: holdfény, alacsony, közepes, magas, turbó, stroboszkóp, pozíció jelölés és SOS morze villogás. Az SOS morze villogás és a pozíció jelölés fokozatok kivételével bármelyiket módmemóriába menti, így újra bekapcsolva a legutoljára használt fokozatban fog a lámpa indulni.
A “taktikai” módcsoportban az alábbi fokozatok állnak rendelkezésre: turbó, magas, közepes, alacsony, holdfény, stroboszkóp. Módmemória a turbó és a stroboszkóp fokozatokra korlátozódik. Bármely más fokozatot használva a turbó fokozatban fog következő bekapcsoláskor a lámpa indulni.

A két módcsoport közt az alábbi módon lehet váltani: a fej oldalán lévő nyomógombot nyomva kell tartani és a zárókupakon lévő kapcsolót közben “kattanásig” be kell nyomni. 3 másodperc múltán az oldalsó kapcsolót felengedhetjük, az alatta lévő kék kis LED egyet villan, ha a “napi” módcsoportba lépett, kettőt villan ha “taktikai” csoportba került a lámpa. Eztán a lámpa bekapcsol.

Speciális funkciók:

A Nitecore MH12S elemlámpa speciális villogási funkciókkal is rendelkezik. Ezeket módcsoporttól függetlenül csak bekapcsolt lámpánál tudjuk aktiválni, kivéve a memóriába menthető stroboszkóp módot. Bekapcsolt lámpánál a fejen lévő oldalsó nyomógombot hosszan kell lenyomni és nyomva tartani. Ekkor a változó frekvenciájú stroboszkóp módra lép a lámpa. “Napi” módcsoportban a gombot ha továbbra is lenyomva tartjuk akkor automatikusan átlép előbb a pozíció jelölés villogásra, majd az SOS morze villogásra. A gomb felengedéséig a három ciklikusan ismétlődő villogó mód között lépked. “Taktikai” módcsoportban hosszú gombnyomásra automatikusan csak a stroboszkóp aktiválódik. Az oldalsó kapcsolót hosszan, vagy röviden lenyomva a villogó mód használata közben automatikusan visszalép a lámpa az utoljára használt fokozatra.

Az akku töltöttségét is ellenőrizni tudjuk, ehhez az oldalsó nyomógombot be kell nyomni és úgy tartani, miközben a hátsó kapcsolóval bekapcsoljuk a lámpát. Ekkor fel kell engedni az oldalsó kapcsolót, és a nyomógomb alatti kék fényű LED elvillogja az akku aktuális feszültségét 0,1 V pontossággal. Ugye a teljesen töltött akku 4,2 V feszültségű, a lemerült pedig 3 V alatti feszültségű. A pontos érték egyes érétket villogja el a lámpa először, majd szünetet tart, aztán pedig elvillogja a tizedes értékét is a feszültségnek. Például 4,1 V akku feszültség esetén villan a gomb alatti fény négyet, majd szünet, és villan még egyet. Miután elvillogta a lámpa bekapcsol a módcsoportnak megfelelő fokozatban. 

Beépített töltés:

A beépített akkutöltő USB Type-C csatlakozón keresztül táplálható meg árammal. A gyors töltést nem támogatja a lámpa elektronikája, de a sima USB tápegységeket azért kellemesen megizzasztja, ha képes magasabb töltőáramra is az adapterünk. Mérésem szerint 5,06 V feszültség mellett 1,71 A áramerősséggel történik a töltés, ami elég combos egy lámpába épített töltőtől. Ez még nem rongálja a tartozék 21700 akkut, nem árt neki, cserébe egész hamar feltölti. A töltés végén a töltőelektronika a tápegységről teljesen lekapcsolja az áramot, a nyomógomb alatti villogó kék fény átvált folyamatos világításra. Kis pihenő után a védelem nélküli teszt akkuban 4,19 V feszültséget mértem, ami tökéletes érték.

Használat közben folyamatosan figyeli az akku feszültségét az MH12S, és 50%-os töltöttség alatt (gyakorlatban 3,5 V feszültség alatt) az oldalsó nyomógomb alatti LED 2 másodpercenként egy felvillanással jelzi a használónak, hogy a töltöttség 50% alá csökkent. Amennyiben ez a villogás gyors folyamatos villogásra vált át az már az akku teljes lemerülését jelzi, kb. 3 V feszültség körül vált át erre a módra. Ugyan nehezen észre vehető, de legalább van visszajelzés használat közben is az akku merüléséről.

Tartozék akkumulátor:

A tartozék akkumulátor meglepő módon nem a termékkatalógus aljáról, hanem a felső kategóriából kerül ki. A típusa NL2150 ami utal arra, hogy az akku 21700 méretű és 5000 mAh kapacitású. Ez az akku normál terhelésre készült, de ettől függetlenül tisztességesen helyt áll a Nitecore MH12S elemlámpában. Az általam mért kapacitása az első teljes ciklus alatt 5010 mAh értékű volt, tehát a kapacitás valós, nem csak marketing fogás. Az akku belső ellenállásának 23 mΩ értéket mértem, ami kifejezetten jó értéknek számít a védelmi elektronika mellett. Mert ez az akku azzal is fel van szerelve: rövidzárlat, túltöltés és túlmerítés ellen is védett.

Mérések:

Méretei:
– hossza: 141 mm
– legnagyobb átmérője: 29 mm

Tömege akkumulátor nélkül: 76,9 g
Tömege tartozék akkumulátorral: 149,4 g

Balra a Nitecore MH12S, jobbra a Nitecore P12GT hátulja látható

Mért maximális fényerő tartozék akkumulátorral, bekapcsolás után 30 másodperccel turbó módban 23350 cd (+8%), ami az FL1 szabvány szerint számolva 305 méter hatótávot jelent.
Mért maximális fényerő tartozék akkumulátorral, bekapcsolás után 30 másodperccel, magas módban 12025 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva 219 méter hatótávot jelent.

Hőtermelése:

A szokásos 15 perces teszt alatt be is állt a lámpa hőfoka, az alábbi grafikon készült:

Jól látható, hogy a turbó módban indított lámpa hirtelen felforrósodik, és már 1 perc után beavatkozik az ATR elnevezésű hővédelem, és visszavesz a fényáramból, hogy csökkentse a hőtermelést. A 3. percig emelkedik még picit a lámpa hőfoka, de ez csak a fej legmelegebb pontjára vonatkozik, ami nagyjából 52°C hőmérsékleten stabilizálódik is. A fej a hűtőbordákkal hatásosan adja át a környezetének a termelt hőt, a test nem forrósodott át kellemetlen mértékben a teszt alatt.

Futásidő:

A turbó módban indított lámpa fényárama hamar csökkenni kezd, ezt sajnos a grafikonban nem látni, mert a teljes futásidő miatt elég apró az első szakasza. 1 perc után 84%, 2 percnél 71%, 5. percben 54%, 30 perc után pedig már csak 40%, és 35 perc után stabilizálódik a fényárama 39% értéken, ami nagyjából 700 lumen fényáramot jelent. Ezt tartja egészen a 180. percig, mikor is egy kis ugrás után a 189.percben visszalép 18%-ra, amiről további 4 perc után lelép 3% fényáramra. A 216. percben lép le valós holdfény fokozatra, amit rettentő hosszú időn keresztül tart még és az 1062. percben (majdnem 18 óra) kapcsol ki a lámpa végleg. Sajnos a magas fokozat 1050 lumenes fényárama sem stabil, még abból is visszavesz a Nitecore MH12S hővédelme szobai tesztkörnyezetben.

Az NTR10 taktikai gyűrű sajnos nem használható eredményesen valódi feladatára a Nitecore MH12S modellen, pedig kialakítása egészen jól sikerült.

Fénye:

A szokásos 100 méteres távra vittem el pár vetélytársával fotózni. Sajnos vacak, nedves, párás időben készültek a képek.

A képsorozatot a Nitecore P12GT magas fokozatának fényéről készült fotóval kezdem. A tesztalany Nitecore MH12S magas fokozatának fénye értelemszerűen jelentősen erősebb, hiszen itt már több, mint 1000 lumen fényáram áll rendelkezésre. A harmadik képen ismét a P12GT fénye látható turbó fokozatban. Ezt a Nitecore i4000R magas fokozatának fénye követi. Jól látszik, hogy az 1100 lumenes magas fokozat fényerő nélkül csak rövid távon, de ott viszonylag sok szórt fénnyel érvényesül. Az Astrolux S1 kb. 1600 lumenes kicsit távolabbra fókuszált maximális fénye már jobban beteríti az út egészét. Az MH12S turbó módja azonban új dimenziót nyit meg. Az i4000R turbó fokozata közelben szinte vakít annyira sok fénye van, cserébe a 100 méterre lévő célpontot nem világítja meg erősen. Az utolsó képen az Olight M2R Pro változat turbó fokozatának fénye látható.

Konklúzió:

Ez a lámpa egyszerűen zseniális, valóban méltó utódja a kompakt P12GT modellnek. A kor elvárásainak tökéletesen megfelel minden tekintetben, hiszen 21700 akkut használ, van beépített töltő, ami már Type-C csatlakozón át táplálható árammal. Ráadásul az akku is tartozék a csomagban, méghozzá a paletta tetejéről érkezett, nem belépő szintű darab. A fénye nagyon rendben van, itt azonban meg is kell jegyezzem, hogy nekem tökéletes volt a fénye, de egyik barátom azt mondta, hogy ő zöldesnek látja az árnyalatát. Sajnos ez szubjektív, de igazából “tipikus” SST40 LED színvilágot kapunk. Persze a turbó mód ebben is mutatóban van, mert a fényáram rohamosan csökken a használata közben, de mellette olyan fényt présel ki kompakt mérete ellenére, hogy nem lehet bele kötni. A módkiosztás nagyon jól eltalált, van valódi holdfény fokozat is a menüben.

Ami esetleg megszokást igényelhet az a “taktikai” forward clicky kapcsoló, valamint a műanyag NTH10-es “taktikai” övtok. Én egy szövet toknak jobban örülnék. A “taktikai” kapcsolót már egészen megszerettem, ma már inkább hiányolom, mint idegenkedek tőle. Ráadásul a módváltáshoz ezt a lámpát kikapcsolni sem kell, hiszen két kapcsolója van, amiből az elsőt még mindig kicsit nehézkes kitapintani, mint az “új” P12 modellnél is tapasztaltam. Gyertyaként nem lehet felállítani, ez még felróható ellene, de egyéb téren nem tudok rosszat mondani. Ez egy baromi jó outdoor elemlámpa, ami jól egyesíti a közelre és távolra világító lámpák tulajdonságait. Nagyjából 200 méteres távolságig lehet vele valóban ellátni, de már közepes fokozatban tudja azt a távolságot, amit egy S2+ maximumon járatva. Az üzemidő parádés, a kidolgozás minősége is hibátlan. Az 1″ lámpákra készített régebbi tartozékokkal kompatibilis. Nincs is más hátra, mint az ajánlott plecsnit a cikk alá biggyesztenem.

Megvásárolható az importőrtől közvetlenül, kuponos kedvezménnyel:
Nitecore MH12S

Exit mobile version