Site icon Elemlámpa blog

Nitecore LR30 lámpás – vészvilágítás

Nitecore LR30 lámpás teszt – bevezető:

Találkoztatok már lámpás teszttel a blogomban, de mivel ezekből a több célú fényforrásokból sosem elég, ezért most újabb típust szeretnék nektek bemutatni. Az eddig bemutatott AIMAI AK02, S-1200 és Nitecore LA10 CRI modelleknek a legnagyobb hátránya a viszonylag rövid üzemidő volt. A most sorra kerülő lámpás már 18650-es akkuról üzemel, amiből a kedvelt és egészen olcsó Panasonic NCR18650B 3400mAh kapacitású akkuval már egészen szép üzemidőt, nem mellesleg magas fényerőt is elérhetünk. Ismerjétek meg velem a Nitecore LR30 modellt.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nitecore
Modell: LR30
Emitter típusa: nem közölt adatot a gyártó – 6 db magas színvisszaadású fehér fényű LED és 1db vörös fényű LED
Maximális fényáram: 205LM
Kapcsoló típusa: Clicky (elektronikus)
Áramforrás: 1 db 18650 akkumulátor vagy 2 db CR123 elem
Módok: 6 – alacsony, közepes, magas, vörös fény, vörös villogás, vörös SOS morze jelzés
Maximális üzemidő: 62 óra
Ejtésállóság: 1,5m
Vízállóság: IPX-6

Csomag tartalma:

A Nitecore LR30 egyszerű bliszteres csomagolásban kerül értékesítésre. A csomagolás minőségi, selyem fényű színesen nyomtatott kartonlapok közé szorított formázott műanyagból áll. Ide helyezték el jól láthatóan a lámpást. A csomag tartalmaz egy angol-kínai nyelven íródott kezelési utasítást, illetve egy pót gumi tömítőprofilt az akkutakaró elemhez. Semmi egyéb nem került a listára.

Üzembe helyezés, kezelés:

A Nitecore LR30 üzembe helyezéséhez két darab CR123 fotóelemre, vagy egy darab 18650 akkura van szükségünk. Ez utóbbiból a flat top és button top változatokkal is tökéletesen működik. A test ketté szedhető hosszában, az egyik oldalon beakad egy kis kampó, míg a másik felén egy kis fül akad bele egy kampóba a felső részén. Ha behelyeztük az áramforrást és összepattintottuk a házat akkor máris működésre kész állapotba kerül. Kezelése egy darab elektronikus kapcsolóval történik a test oldalán.

Egy rövid kattintásra gyenge kék fénnyel elvillogja az akku töltöttségi szintjét. Első villogás sorozat az egyes érték, szünet, második villogás sorozat a tizedes érték. Példa: 3,8V feszültség van az akkuban. 3 rövid villanás, szünet, 8 rövid villanás. Elég egyértelmű, hasznos funkció szerintem.

Bekapcsolni hosszú gombnyomással lehetséges. Ekkor minden esetben a legalacsonyabb fokozatban kapcsol be, tehát módmemória nincs benne. Rövidet kattintva a gombon a közepes, majd a magas fokozatba jutunk. Újabb kattintással kezdődik a sorozat elölről. A gombot hosszan megnyomva kikapcsolhatjuk.

Rendelkezik még speciális módokkal is, ezeket dupla kattintással érhetjük el de csak kikapcsolt állapotban. Ekkor a folyamatos vörös fényt kapcsolja be elsőre, egy rövid kattintással lehet tovább lépni. Utána a vörös fényű villogást kapcsolhatjuk be, majd újabb kattintás után az SOS morze jelzést fogja vörös fénnyel elvillogni nekünk.

És ezzel még mindig nincs vége. A lámpás pozícióját jelölő fényt is be tudunk kapcsolni rajta. Ezt bekapcsolt világítás esetén tudjuk aktiválni a gomb három másodperces hosszú lenyomásával. Ekkor két másodpercenként egyszer villan a kék akku töltöttség visszajelző LED.

Hőtermelése:

Nem egy agyonhajtott szerkezet a Nitecore LR30 lámpás. Ez jól látszik a grafikonon is:

A hőtermelés folyamatos, igaz pont a 15 perces teszt végére kezdett beállni fix értékre. A hőmérséklet ne csapjon be senkit, ezt az értéket a legmelegebb ponton mértem, a burán keresztül, közvetlen a LED-re irányítva a hőmérőt. A test kapcsoló felőli oldalán volt érezhető némi langyosodás, de ez sem volt számottevő.

Áramfelvétele:

Felépítése:

A megszokott elemlámpa felépítéstől távol van eléggé a Nitecore LR30 lámpása. Alapvetően két részből áll, a gyártó jól össze is ragasztotta a többi illesztésnél, hogy még csak véletlenül se piszkálja a felhasználó. Cserébe így egészen vízálló marad.

Az egyik fő egység a hatalmas opálos fehér búra, ez alatt található a 6 darab fehér, magas színhűségű LED és egy piros LED. Persze itt kapott helyet még az akku töltöttségét visszajelző apró kék fényű LED is. Az alatta végigfutó anyagában színezett műanyag elem tartalmazza az elektronikus kapcsoló gumis borítását is, illetve a teljes elektronikát.

Samsung 30Q védelem nélküli cella simán befér és tökéletesen érintkezik.

A belső felébe alakítottak ki helyet az áramforrásoknak. A negatív csatlakozó rugós, míg a pozitív sima fém dudor, szerencsére a védelem nélküli flat top akkukkal is tökéletes a kontakt. A hosszabb védett 18650 akkuk már éppen csak bele tuszkolhatók, én már őket nem szeretem bele erőltetni, hiszen a műanyag keret némi deformációra képes, talán a vízállóság rovására menne a feszegetés.

Az extra hosszú védett Klarus akku már csak nehezen préselhető bele.

Az alsó fele szintén anyagában színezett műanyag, benne két erős neodímium mágnessel, illetve az alsó részén egy integrált műanyag akasztó füllel. Ez talán a leginkább “olcsó” hatású része az elemlámpának. Egy fém felhajtható fül sokkal elegánsabb és tartósabb megoldás lenne szerintem.

Egészen érdekes az akasztó kialakítása is, ha jobban megnézzük a fenti képet akkor a lámpás jobb oldalán láthatunk két bevágást a talp peremén. A gumi akasztó fület megvizsgálva viszont láthatjuk, hogy az bal oldalra hajlik ki az alsó részből. Lehet, hogy valamit én nem fogtam fel a működéséből,  de én itt némi anomáliát véltem felfedezni.

Szerintem ezen hamar lendüljünk túl, fogadjuk el, hogy ezt nem kicsit, nagyon elrontották. Cserébe a mágnesek baromi stabilan rögzítik a lámpást fejjel lefelé. Urbánus környezetben ez utóbbi igen hasznos lehet, de erdőben, táborozáskor sok hasznát nem vesszük nekik.

Általam mért hossza 92mm, magassága 43mm, szélessége 32mm, tömege akkumulátor nélkül 61,7g.

Fénye:

Nos el is érkeztünk a legfontosabb ponthoz. Kezdem egyből azzal, hogy a gyártó kiemeli, hogy magas színhűségű LED-ek vannak beépítve a Nitecore LR30 lámpásban. Ezt egy gyors képsorral szeretném szemléltetni:

A sort a Nitecore LR30 kezdi a cerkák megvilágításában. Utána közvetlen a már megismert Nitecore LA10 CRI változata követi. Szerintem kicsit telítettebben adja vissza a színeket ez utóbbi modell. Harmadik fotón a régi ismerős BLF348-as modell a sokak által ismert és kedvelt Nichia 219BT LED-del szerelve, ami igen csak magas színhűséggel rendelkezik. A képen is látható, hogy teljesen új dimenzióba emeli a színvisszaadást, ez az utolsó és az első kép között jól látható.

Persze elkészítettem a beltéri fotósorozatot is amiben a Nitecore LR30 volt a főszereplő. Így sikerültek a képek:

Első fotón a Nitecore LR30 alacsony fokozatban látható. Szerintem ez a fokozat lehetne sokkal gyengébb is, ha már három fokozat került bele. Ha nem is holdfény, de egy 2-3 lumen bőségesen elég lenne kezdésnek, sokkal több helyzetben lehetne használni alacsonyabb fényerőn. Utána következő képen már a Nitecore LA10 CRI magas fokozatban látható. Kicsit erősebb a fénye és a színhőmérsékletbeli különbség is szembeötlő, mint az LR30 alacsony fokozatban, de láthatóan gyengébb, mint a következő képen az LR30 közepes fokozatban. A sorban ugorva az Aimai AK02 következik, ami nagyjából egy szinten van az LR30 közepes fényerejével, cserébe láthatóan irányítottabb a fénye. Ötödik képen az LR30 magas fokozatban látható. Ekkor már könnyedén bevilágít egy nagyobb szobát is. Utolsó képen lefotóztam a vörös fényű fokozatot is. A helyes szó az a brutális, baromi erős fénye van a vörös fényű fokozatnak.

Fénye természetesen minden fokozatban teljesen PWM villogástól mentes.

Konklúzió:

Egészen vegyes érzéseket keltett bennem a Nitecore LR30 lámpása. A gyártó szerintem ebben a modellben sokkal többet hibázott, mint amennyi megengedhető. Az ígért magas színhűséget szerintem nem sikerült megvalósítani. Sokkal inkább hideg a színhőmérséklete, mint azt várnánk egy magas színhűségű modelltől, ez a fotókon is jól látszik. Aztán ott van még a kihajtható gumi akasztó. Az valami rettentően gagyi megoldás. A fokozatok elosztásával sem voltam kibékülve. Egy sokkal gyengébb alacsony mód lenne megfelelő, illetve a vörös fény ha már ennyire erős akkor lehetne az is két fokozatra bontva, de sajnos csak egy erős fokozatot állítottak csatasorba.

Aztán persze vannak pozitívumai is, mielőtt megvádolna bárki is azzal, hogy lehúzom a Nitecore LR30 modellt. Az elérhető maximális fényáramot képes az akku lemerüléséig tartani, mellette nem melegszik és tényleg bevilágít egy egész szobát könnyedén. A mágneses rögzítés nagyon stabilan tartja helyén a lámpást. A mérete szerintem egészen korrekt, és kiválóan működik az akku feszültség ellenőrzése funkció is, de ötletes a lámpás helyzetét meghatározó fényjelzés lehetősége is. A speciális módok közt a vörös fényű villogás brutális, biztosan nagyon távolról is jól látható, észrevehető.

Nitecore LR30, Aimai AK02, 18650 akkumulátor, Nitecore LA10 CRI

Táborban képes akár nagyobb területet is bevilágítani, feltéve ha a rögzítését sikerül megoldani. De például egy lakókocsis kempingezésnél igen hasznos lehet mint mobilis fényforrás. Sokkal inkább hasznosnak találom városi felhasználásra vészvilágításnak. Ezzel ha áramszünet van akkor simán átvilágíthatjuk az éjszakát. Magas fokozatban 3,5 óra, közepes fokozatban már 8,5 óra, míg alacsony fokozatban 62 (!!!) óra üzemidőt ígér a gyártó (3400mAh kapacitású 18650 akkuval mérve), ami szerintem bámulatos, tekintve, hogy valóban nagyon magas fényerő érhető el a segítségével.

Megvásárolható a magyarországi importőr webshopjában teljes garanciával:
Nitecore LR30

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Exit mobile version