Site icon Elemlámpa blog

Nitecore LA30 bemutató

Nitecore LA30 lámpás teszt – tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített töltés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Az idei IWA kiállításon mutatta be a gyártó legújabb lámpását, a Nitecore LA30 modellt, amit szeretném, ha Ti is megismernétek. Lámpásban sok újdonságot nem lehet alkotni, hiszen elég egyszerű szerkezetek, de a Nitecore mégis kitalálta valamit, ami miatt vészeseti fényforrásnak is használhatjuk az új modelljüket. Beépített lítium-ion akkumulátorral rendelkezik, amit mikro USB csatlakozón keresztül tölthetünk fel. Ha nincs áram és powerbank sem a közelben akkor sincs minden veszve, ugyanis sima AA méretű ceruza elemről is üzemeltethető, amit könnyen keríthetünk, akár egy távirányítóból is. Tudomásom szerint ez az első ilyen jellegű “bi-fuel” lámpás a világon, szóval megér egy misét, ráadásul történtek olyan fejlesztések, amik miatt még kényelmesebb, mint a már régebben bemutatott LR30 modell. Tartsatok velem és ismerjük meg együtt ezt a kiváló lámpást!

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nitecore
Modell: LA30
Emitter típusa: 8 darab magas színhűségű fehér fényű, 3 darab vörös fényű
Maximális fényáram: 250 lm
Maximális fényerő: 80 cd
Kapcsoló típusa: elektronikus kapcsoló
Áramforrás: beépített lítium-ion akkumulátor 1800 mAh kapacitással és / vagy 2 darab AA alkáli elem vagy Ni-MH akkumulátor
Módok: 7 – alacsony < közepes < magas, vörös alacsony < vörös magas < vörös pozíció jelölés < vörös SOS morze
Maximális üzemidő: 88 óra
Anyaga: polikarbonát
Ejtésállóság: 1 m
Vízállóság: IP66

Doboz tartalma:

A Nitecore LA30 a gyártótól megszokott csomagolásban érkezik. A színesen nyomtatott selyem fényű és tapintású karton doboz belső felében átlátszó műanyag panel tölti ki a teret. Benne a lámpásnak kialakított helyet találjuk felül, a többi kiegészítőt pedig alul. A tartozékok sora nem túl bőséges, viszont olyan apróságokra is gondoltak, mint az akkufedél leszorító csavar alatti pici gumi tömítő gyűrű. Ezen kívül az akkufedél alatt körbefutó speciális tömítést és egy kiváló minőségű, Nitecore márkajelzéssel ellátott USB – mikro USB töltőkábelt is találunk. A kezelési utasítás a szokásos 10 nyelven íródott lap, mellette egy garancia kártyát helyeztek a dobozba a gyárban.

Felépítés:

A Nitecore LA30 modell polikarbonátból készült házát a gyártó összeragasztotta, ezért szétbontani nem tudtam. Az elemlámpáknál megszokott formulától merőben eltér az egész lámpás felépítése. A már régebben bemutatott és nálam a mai napig használatban lévő Nitecore LR30 lámpáshoz viszont kísértetiesen hasonlít ez az új modell. A talp részre állítva felül csak az opálos áttetsző burát láthatjuk, ami ragasztva van a polikarbonát testhez. Egyik hosszú oldalán a gyártó és típusjelölést láthatjuk, a másikon a gyártó jelölése alatt szürke gumi nyomógomb alá tették a mikrokapcsolót. A rövidebb oldalak közül az egyik jelölések nélküli, míg a túlsó felén fekete gumidugó zárja el a bejutó nedvesség útját a mikro USB töltőcsatlakozótól.

Az alsó része kicsit bonyolultabban lett legyártva, de egészen biztos megvan az oka ennek is. Alul találunk egy fémből készült (végre!) behajtható fület, amivel könnyen felakasztható a Nitecore LA30 lámpásunk. A műanyag burkolat alatt elrejtett a gyártó kettő erős neodímium mágnest, amik a lámpást fémre tapasztva stabilan tartják. Találunk itt egy csavart is, aminek a széle bordázott, ezért csavarhúzóra nem igazán lesz szükségünk ha ki vagy be szeretnénk tekerni. Ha kitekertük utána az egész talp részt ki lehet húzni a testből, és láthatóvá válik a két AA ceruza elem foglalata. A talp rész speciális B keresztmetszetű gumi tömítéssel illeszkedik pontosan a helyére. Tovább nem bontható a lámpás, eddig tudtam szétszedni én is. Amit a gyártótól még megtudhatunk a beltartalmat illetően: 1800 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátort építettek a testbe, amiben 8 darab fehér fényű magas színhűségű LED mellett 3 darab vörös fényű LED is helyet talált.

Mérete:

A Nitecore LA30 szerintem még mobilis, nem pazarló méretben készül. A klasszikus viharlámpáknál jelentősen kisebb, kb. egy férfi maroknyi méret. A többi lámpásomhoz hasonlítva azért nem számít kicsinek:

Nitecore LR30, Nitecore LA30, ThorFire KL02, Nitecore LA10 CRI

A Már bemutatott “régebbi” nagy lámpása a gyártónak, a Nitecore LR30 méreténél tömzsibb, de magasabb Nitecore LA30 modell. Ennél is magasabb a picike ThorFire KL02 lámpás, nyilván térfogatra töredéke. Még összetekerve is jóval magasabb a Nitecore LA10 CRI modell az összes többinél, viszont talán neki a “legkevesebb” a fénye az összehasonlított modellek között.

Gyufás doboz, Nitecore LR30, Nitecore LA30

Üzembe helyezés, kezelés:

Az üzembe helyezés már a gyárban megtörténik a beépített lítium-ion akkumulátor áramkörbe kapcsolásával, kézhez véve nincs más dolgunk, mint bekapcsolni és máris működik. Ebben nagy szerepe van az újdonságnak számító -és remélhetőleg a többi modellben is hamar elterjedő- APC (Advanced Power Cut off) rendszernek, ami nem kevesebbet, mint teljesen totálisan 0 áramfogyasztást ígér készenléti állapotban! Ez már elég jól hangzik, így akik ritkán használják azoknak is csak az akku önkisülésével kell számolni. Vészvilágítási célra használva (vagyis a fiók mélyére eltéve áramszünet idejére) ez kifejezetten előnyös, így ritkábban kell ellenőrizni az állapotát.

Kézhezvétel után azonnal meg is tudjuk nézni a beépített töltöttségi szint jelzés segítségével, hogy az akkuban mennyi áram van éppen. Ehhez csak a kikapcsolt lámpás oldalán lévő szürke gumi nyomógombot egyszer kell röviden lenyomnunk. Ekkor a lámpatestben lévő vörös LED segítségével villanásokkal jelzi ki az akku töltöttségét. 3 villanás 50% feletti, 2 villanás 50% alatti, míg 1 villanás 10% alatti töltöttséget jelez. Alacsony feszültség védelem van beépítve, a fényerőt folyamatosan csökkenti ahogy gyengül az akkumulátor, 8% töltöttség alatt már csak alacsony és közepes fokozatokat enged bekapcsolni, lemerült akku esetén pedig leválasztja a beépített akkut a kapcsolóról, hogy megakadályozza az esetleges túlmerítést.

Világítási módok:

Bekapcsolni a nyomógomb 0,6 másodpercnél hosszabb lenyomásával tudjuk a Nitecore LA30 lámpást. Ekkor alacsony fokozatban kel életre szerzeményünk. Kikapcsolni ismételt hosszú gombnyomással lehetséges. A módváltás a gomb rövid lenyomásával történik. Az alacsony fokozatot a közepes, majd a magas követi, újabb kattintás után a sor kezdődik elölről. Kikapcsolt lámpás esetén a gombot hosszan lenyomva, majd nyomva tartva érhetjük el a magas módot majdnem közvetlenül, ugyanis előtte az alacsony fokozatot aktiválja, majd onnan lép fel a magas módba.

Speciális módok:

A vörös fényt kikapcsolt lámpás esetén dupla kattintással tudjuk aktiválni. Először az alacsony vörös fényerőn kapcsol be, erről rövid kattintással tudunk tovább lépni a vörös fény menüjében. Az alacsony fokozat után egy magas vörös fényű fokozat is rendelkezésre áll. Végre! Ezt már nagyon régen vártam, hogy ne csak egy, hanem legalább kettő vörös fényerő legyen a lámpásokban. Újabb kattintás után a vörös fény pozíció jelölését aktiválhatjuk, majd ismét kattintva az utolsó vörös fényű módot, az SOS morze villogást kapcsolhatjuk be. Újabb kattintás után ez a sorozat is elölről kezdődik. Kikapcsolni a gomb hosszabb, mint 0,6 másodperces lenyomásával lehetséges.

A funkcióknak még mindig nincs vége, ugyanis a lámpa pozícióját jelölő vörös villogást is tudunk aktiválni, méghozzá bekapcsolt lámpás esetén a gomb hosszú, kb. 3 másodperces lenyomásával. Ekkor kikapcsol a világítási mód és 2 másodpercenként felvillan egy vörös LED a lámpásban. Akár a táborhelyünk jelölésére is használhatjuk vadászidényben, így könnyebben észrevehetnek, hogy mi is jelen vagyunk, nem csak a vadak. Ebben a módban a teljesen feltöltött belső akkuival fél év üzemidőt ígér a gyártó! Természetesen ez a modell is rendelkezik ATR (Advanced Temperature Regulation) elektronikával, ami megakadályozza a túlmelegedést, ezért visszaveszi a fényerőt magas fokozatból közepes fokozatra, hogy ne károsodjon a beltartalom, ebbe nincs beleszólásunk.

Beépített töltés:

A Nitecore LA30 lámpás beépített töltéssel is rendelkezik, amivel csak a beépített akku tölthető fel, az elemtartóba helyezett akkukat nem fogja feltölteni. Tápegységre csatlakoztatva a töltést folyamatos vörös fénnyel jelzi, ami ha elkészült akkor átvált zöld fényjelzésre. A beépített akkura nem tudtam rámérni, anomáliákat a töltés során nem tapasztaltam. A töltőáram 500 mA értéken stabilizálódott 5,00 V feszültség mellett. A töltés végén a töltőáram csökken, majd a zöld fény kigyulladásakor teljesen lekapcsolja a lámpást a tápegységről. Teljesen lemerített akkuval kezdtem a töltést és 1987 mAh betöltött kapacitást mértem, amiből az következik, hogy az ígért 1800 mAh kapacitása az akkumulátornak valós.

Mérések:

Méretei:

Tömege AA elemek nélkül: 116,9 g

Hőtermelése elhanyagolható, erről nem készítettem grafikont, viszont az áramfelvételt a beépített akku miatt nem tudtam megmérni. Ha a powerbank-os mérésnek lehet hinni akkor közepes fokozatban 0,54A az áramfelvétele, míg magas fokozatban ez az érték 1,3 A értékre ugrik.

Töltőáram értéke: max. 0,52 A
Mért betöltött kapacitás: 1987 mAh

Fénye:

A megszokott “szobai” környezetben fotóztam le a fényét pár másik modellel:

Első képen a Nitecore LA10 CRI fénye látható. Utána az apró, de erős ThorFire KL02, amit a Nitecore LR30 követ hideg színhőmérsékletű fényével. A bemutatóban szereplő Nitecore LA30 modell a magasabb fényáram ellenére nem tűnik erősebbnek, viszont a színhőmérséklete szembetűnően melegebb, mint “előd” esetén.  Az utolsó három képen a vörös fényüket láthatjátok. Először az LA30 alacsony vörös fényű fokozatban, majd magas vörös fényű fokozatba kapcsoltam. Fényereje bőven elegendő, de az utolsó képen lévő Nitecore LR30 vörös fénye mellett mégis láthatóan “gyengébb”.

Cossus cossus hernyója a Nitecore LA30 mellett.

Konklúzió:

Szeretem látni, mikor a gyártók valós fejlesztéseket hajtanak végre egy-egy termékcsoportban. Különösen akkor, ha ezt egy lámpáson teszik, ami általam kifejezetten kedvelt kategória, ezért nagyon vártam már ezt a modellt, hogy közelebbről is szemügyre vehessem. Az út amit járnak nekem tetszik, még 1-2 modell és elkészül a tökéletes, minden funkcióval és extrával rendelkező lámpásuk. Addig is itt van nekünk a Nitecore LA30 modell, ami bizony nagyon jól sikerült. A készenléti fogyasztás kizárása fontos lépés volt, mint ahogy a kettős áramforrásról való üzemeltethetőség is. Végre a vörös fényben is kettő fényerőt lehet bekapcsolni, valamint az akasztó fület is kicserélték fémre, ezek nekem az előd modellből nagyon hiányoztak.

Apatura ilia és a Nitecore LA30

Az elérhető fényerő nem változott szemmel láthatóan, csak papíron, viszont a beépített akku és töltés mindenképp dicséretes és hasznos. Lehet azon rágódni, hogy jobb-e a ceruza elemes üzem, mintha valami lítium-ion alapú akkuval működne, de szerintem a gyártó ezt szándékosan lépte meg, hogy ezzel is újabb célközönséget érjen el, akik nem szeretnének akkukkal foglalkozni, csak tölteni a telefon töltővel a beépített akkut, vagy ha kell akkor bepattintanak két ceruza elemet és máris működik a lámpásuk. Az anyagminőségbe és a menürendszerbe sem tudok belekötni, igazából nincs nagyon gyenge pontja, amire azt mondanám, hogy bizony lehetne jobb is. Pedig biztosan lesz jobb is, de arra legalább egy évet még várnunk kell. Addig is lámpások közül szerintem jelenleg az egyik legjobb ár/érték arányú termékként lesz jelen a piacon.

Sajnos ez a modell itthon nem megvásárolható:
Nitecore LA30 – BangGood
Nitecore LA30 – sárga FastTech
Nitecore LA30 – kék FastTech

Exit mobile version