Site icon Elemlámpa blog

Nitecore i8 bemutató

Nitecore i8 akkutöltő teszt – tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Töltés
Mérések
Konklúzió

Bevezető:

Szükségem volt egy akkutöltőre, ami egyszerre tud 8 akkut tölteni. Szép nagy szám, illetve tudtam volna itthon kettő 4 slotos töltőt üzembe állítani, de én szeretem a tiszta és kompakt megoldásokat. Itt most nem szempont a méregetés és az elemzés, arra már van megfelelő akkutöltőm. A lényeg az, hogy 8 akkut beteszek akkor azok rendben feltöltődjenek lehetőleg egy menetben mindenféle beállítgatás nélkül is. Erre jelenleg egy említésre méltó töltőt találtam, a Nitecore i8 típust. Ez teljesen automata, nem kell állítgatni, nyomkodni, programozni semmit rajta. Nem csak nem kell beállítani, nyomógomb és érintő kijelző híján nem is lehet semmit változtatni a töltési folyamaton, mindent magának intéz az akkutöltő. Ennél “bolond biztosabb” már nem igazán lehetne. Nézzük meg részletesebben is.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: NITECORE
Típus: i8
Tölthető típusok:  Li-Ion, Ni-MH, Ni-Cd
Kompatibilis akkuk: 10340, 10350, 10440, 10500, 12340, 12500, 12650, 13450, 13500, 13650, 14350, 14430, 14500, 14650, 16500, 16340 (RCR123), 16650, 17350, 17500, 17650, 17670, 18350, 18490, 18500, 18650, 22500, 22650, 25500, 26500, 26650, 32650, AAA, AA, C, D
Töltőáram: 1,5 A x 2, vagy 1 A x 4, vagy 0,75 A x 4 vagy 0,5 A x 8
Tölthető cellák száma: maximum 8 db
Bemeneti feszültség: AC 240 V, opcionálisan DC 12 V
Bemeneti csatlakozó: C7 dugóval rendelkező hálózati kábel, vagy DC csatlakozóval rendelkező szivargyújtó kábel
Töltés algoritmusa: CC (állandó áram), CV (állandó feszültség), Ni-MH akkuk esetén -dV (negatív feszültségváltozás figyelés) /dt (töltési idő figyelés)
Védelmi rendszerek: Rövidzárlat, fordított polaritás
Tömege: 488,2 g

Doboz tartalma:

A Nitecore i8 akkutöltőt a már jól ismert csomagolásban szállítja a gyártó. A sárga-fekete doboz a szokásos kellemes tapintású színesen nyomtatott karton doboz. Benne karton profilok tartják a helyén a hatalmas akkutöltőt, ami mellett a tartozékokkal viszont eléggé spórolósan bánt a gyártó. Mindössze egy hálózati tápkábel jár hozzá, abból viszont szabványos C7 dugóval rendelkező EU csatlakozó villával szerelt. Tartozik hozzá a megszokott garancia kártya és kezelési utasítás is. Viszont nem jár hozzá, csak opcionálisan csomagban megvásárolható az autós szivargyújtó kábel, ami nem túl szimpatikus.

Felépítés:

Nem igazán hasonlítható semmihez, vagyis semmi értelmes dologhoz a Nitecore i8 akkutöltő. Asztalra helyezve mutatós, de kicsit olyan, mintha valami sci-fi filmbeli forgatási kellék lenne. Az biztos, hogy aki meglátja az rá fog kérdezni, hogy mégis mi ez. Stílusában hasonlít a már bemutatott Nitecore F1-hez. A szokásostól eltérő, viszont egészen helytakarékos megoldást választottak a Nitecore mérnökei, és a töltőbe a 8 akkut négyes bontásban állítva helyezték el a töltő két oldalán. Aljára négy gumitalpat helyeztek el, így stabilan, rezgés és csúszásmentesen áll meg a töltő. Középen a gyári adattábla anyagából lett kiöntve -legalább nem fog elkopni soha. Igencsak ipari kinézetet nyújtanak a kamu hűtőbordák, amik a töltő talp részén is folytatódnak.

Hosszabb oldalain ahol az akkuk is bekerülnek egészen nagy műanyag kamu hűtőbordák vannak, amik tényleg jól néznek ki és tényleg semmi szerepük nincs  a szemünk kényeztetésén kívül. Egyik oldalán hatalmas NITECORE felirat fut a töltő tetejétől aljáig, alsó részén ismét dísz hűtőbordákkal. Másik felén is megtaláljuk a feliratot, viszont itt már kicsit tartalmasabb a talp résznél. Sárga színezést kapott a hálózati tápcsatlakozó, mellette a hengeres DC csatlakozó 12V 3A-es bemeneti jelöléssel, utána pedig a dupla USB csatlakozót találjuk. A két hosszabb oldalán a megszokott csúszó érintkezőket láthatjuk tökéletes kivitelezésben. Az általam eddig megismert töltők közül ennek a pozitív és negatív csatlakozói voltak a legszimpatikusabb kialakításúak. Az akkuk pozícióját ha megtaláltuk -ami viszont kicsit nehézkes, főleg apró akkuk esetén- akkor már nagyon stabilan tartja meg, főleg a button top akkukat.

Felül ismét kamu hűtőbordák díszítik a töltőt, sehol egy valós szellőző nyílás vagy hasonló. Ez elég meglepő, de a gyártó valószínűleg kellően letesztelte kiadás előtt, így aggodalomra egyelőre semmi okom, majd előveszem a hőmérőt és megnézem mennyire forrósodik az egész szerkezet ha kicsit megizzasztom. A látképet felül a középre elhelyezett Intellicharger feliratú sárga matrica dobja fel, illetve működés közben a burkolat alatt világító piros és zöld LED-ek fénye.

Mérete:

A Nitecore i8 akkutöltő bizony elég nagydarab. Ha azt veszem alapul, hogy akár 8 darab 18650 akkut is képes egyszerre tölteni akkor viszont máris szembetűnő, hogy takarékosan bánik a hellyel. A sima négy slotos akkutöltőkkel összevetve magassága és szélessége egészen apróvá teszi, cserébe a mélysége az több, mint kétszerese egy “átlagos” akkutöltőének. Ezzel szerintem nincs baj, a képen is jól látható, hogy kb. mekkora mértei vannak az OPUS BT-C3100 akkutöltőhöz mérten.

Üzembe helyezés, kezelés:

Okos töltő buta felhasználóknak. Okos töltő nemtörődöm felhasználóknak. Okos töltő kényelmes felhasználóknak. Bármelyik jelmondat megállná egy reklámban a helyét, ugyanis a Nitecore i8 tényleg bolond biztos, semmibe nincs beleszólása a felhasználónak! Sehol egy gomb, egy kapcsoló vagy egy kijelző. Ha pirosan világít a slot feletti LED akkor tölt, ha átvált zöldre akkor kész. Ennyit kell a felhasználónak tudnia, a többit az okos töltőnk intézi, legyen szó lítium-ion, vagy akár nikkel-metál-hidrid akkukról, az i8 mindkettő típust képes feltölteni a megfelelő módon. Karbantartani ez utóbbi akkukat nem tudjuk, igaz ha rászoktunk az “olcsó” átcímkézett eneloop akkukra akkor nincs is szükség karbantartó töltésekre.

Töltés:

A töltés lítium alapú akkuk esetén CC/CV algoritmus szerint történik. Ha 1 vagy 2 akkut helyezünk a töltőbe akkor maximum 1,5A töltőáramot használ, ami nagyobb kapacitású akkuk esetén egészen rövid töltési idővel kecsegtet. 3-4 akku behelyezése esetén 1 A és 750 mA közötti értékkel tölti az akkukat, több, mint 4 akku töltése esetén pedig 500 mA lassú töltéssel képes az akkuk energiaszintjét emelni, ami azért már elég időigényes feladat.

A hangzatos nevű ACD (Active Current Distribution) nevű elektronika az akkuk közt intelligensen osztja el a töltőáramot, ha hamarabb végzett pár akkuval akkor a többit már képes magasabb árammal tölteni. Persze kapunk fordított polaritás és rövidzárlat védelmet is. Az akku töltésénél nem csak a feszültséget figyeli, hanem az eltelt időt is, ezért biztonsági okokból 20 óra töltési idő után lekapcsolja a használatban lévő slotoknak az áramellátását és zöld fényjelzéssel jelzi, hogy az akku feltöltődött. Erre leginkább elöregedett és már nehezen tölthető Ni-MH akkuk esetén van szükség, ahol már nem érzékelhető a negatív feszültségesés mikor az akku feltöltődött. A töltőáramot az akku méretének – hosszának – megfelelően képes csökkenteni, feltételezve, hogy a rövidebb akkuk kisebb kapacitásúak és kevésbé tolerálják a magas töltőáramokat, ezt is kipipálhatjuk, újabb okos funkció.

16340, 14500, 18650, 26650 akkuk a Nitecore i8 egyik felében

Az akkukat behelyezve először azonosítja őket, 2 V feletti feszültségnél lítium-ion akkunak, alatta pedig Ni-MH akkunak. Erről a felhasználó nem kap visszajelzést. 0,75 V feszültség alatt hibát jelez a piros LED villogásával, ekkor csepptöltést indít 0,5 mA árammal, hátha sikerül helyreállítania az akkut. Amennyiben a feszültség 0,75 V felé jut akkor átkapcsol a normál töltési metódusra. A lezárási folyamatban csepptöltés nincs az Ni-MH akkuk töltési algoritmusában, ezért a régebbi típusú Ni-MH akkukat nem tudja “teljesen tele” tölteni, cserébe a eneloop akkukat tökéletesen kezeli a gyártói ajánlásnak megfelelően. A töltési folyamat során a töltőből “kattogó” hangot lehet hallani. Nem tudom mi okozza, de azonnal google barátom segítségét kértem és ennél a típusnál ez sajnos mindenkinél jelentkező hanghatás. Nappal nem zavaró, de éjjel szerintem nem lehet mellette aludni, ezt mindenképp figyelembe kell venni vásárlás előtt!

Nem vicc, hamisítják! Csak megbízható forrásból szerezzük be az akkutöltőnk!

USB kimenet:

A Nitecore i8 rendelkezik kettő USB kimenettel is, melyeket a tápcsatlakozó mellett találhatunk meg. Ezekről érdemes tudni, hogy párhuzamosan vannak kötve, a kettő együtt tudja leadni a jelzett maximum 2,1 A töltőáramot, nem darabonként. Az intelligens elektronika a töltési funkciókat magasabb prioritásúnak ítéli meg, mint az USB kimenetet, ezért ha 3 vagy több akkut töltünk akkor az USB kimenetet lekapcsolja és az összes bemenő áramot akkumulátor töltésre fordítja. Sajnálatos módon powerbank funkciója nincs, csak hálózati áramról működik a kimenet.

Mérések:

Méretei:
Legnagyobb szélessége: 117 mm
Legnagyobb magassága: 135 mm
Legnagyobb mélysége: 101 mm

Tömege akkumulátorok és tápkábel nélkül: 486,3 g

Feltöltött védelem nélküli Li-Ion akkuk általam mért feszültsége: 4,18-4,21V között – ez teljesen jó érték.
Feltöltt Ni-MH akkuk általam mért feszültsége: 1,39-1,42 V között – ez is tökéletes érték.

USB kimeneten mért értékek:
– 1 A  műterhelésnél 5,17 V feszültség mellett 0,98 A áramerősség.
– 2 A műterhelésnél 5,09 V feszültség mellett 1,89 A áramerősség.
Azt kell mondjam, hogy bizony az USB kimenet is tisztességesen össze van rakva, cserébe a kettő kimenet mintha egy darab volna, ezért megközelítőleg 2x 1 A áramerősséget tudunk “mindössze” belőlük összesen kipréselni.

Slotok méretezése: 4 darab 26650 akku nem fér el egymás mellett (oldalanként), 4 darab 18650 vagy kisebb akku elfér. Két szélső slotba 26650 akkut helyezve, a két középsőbe pedig 18650 vagy kisebb akkut elhelyezve az akkumulátorok elférnek. Maximum 70,3 mm hosszú cellát képes fogadni.

Konklúzió:

Célirányosan szereztem be az ISPO 2018 sportkiállításon díjat nyert Nitecore i8 akkutöltőt – arany díjazással a Nitecore F2 akkutöltőt tüntették ki-, mert az egyik jövőbeni cikkemben szereplő elemlámpába 8 lítium akkumulátor fér el, amiket egyszerre szeretnék tölteni. Előrelátóan csak egy “beteszem-kiveszem” töltőt akartam hozzájuk szerezni, mivel csak erre a célra lesz használva, az akkuk elemzésére van sokkal profibb és megbízható megoldásom is, de az csak 4 akkuval küzd meg egyszerre. A kényelem megvan, de sajnos nem 100%-os a boldogságom, ugyanis a kattogással nem számoltam, amit töltés során hallani lehet az elektronikából. Szerencsére én túltöltést egyetlen egyszer sem tapasztaltam, a használata során semmiféle anomália nem történt, tette a dolgát ahogy elvárom tőle. A gondos tervezésnek köszönhetően valóban helytakarékos a Nitecore i8 akkutöltője, igaz ha mind a 8 slot használatban van akkor bizony lassú lesz a töltés folyamata a 0,5 A töltőáram miatt.

AAA akku, AA akku, 26650 akku és újabb 26650 akku a töltőben.

Nagy hiba volt a gyártónak kihagyni a powerbank funkciót mert 8 akkuból már elég tisztességes kapacitást ki lehetne venni, de az USB kimenet csak hálózatra csatlakoztatva működik, akkor is csak ha 3 vagy kevesebb akkut töltünk éppen, különben a töltő energiagazdálkodási sémája kikapcsolja. A jó hír viszont az, hogy kellően erős tápegységet építettek az USB kimenet alá, ezért az ígért 2,1 A töltőáramot nem lehetetlenség kivenni belőle. Ezt az értéket viszont összességében tudja, nem csatlakozónként, ezt vegyük figyelembe! Szerintem egy jó töltő ez, kifejezetten kényelmes is, hogy tényleg nem kell semmit hozzá nyúlni, csak betenni az akkukat. Csak az a fránya kattogás ne lenne.

Megvásárolható a magyarországi importőr webshopjában teljes garanciával:
Nitecore i8

Exit mobile version