Site icon Elemlámpa blog

Nitecore HC65 fejlámpa bemutató

Nitecore HC65 fejlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített töltés
Tartozék akkumulátor
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

A Nitecore HC65  a gyártó egyik újdonsága, egy kiváló fejlámpa, a méltán népszerű Nitecore HC60 továbbfejlesztett változata. A formavilág megmaradt, de a felhasználói visszajelzések alapján finomítottak rajta és sok új hasznos funkció is bekerült, ezáltal sokkal szélesebb felhasználói kör igényeit tudja kielégíteni. A piaci körképet elnézve létjogosultsága is van, ugyanis nem csak egy nagy fényerejű LED fényforrást kapott, mint megannyi fejlámpa mostanság, hanem ebben van vörös fény és magas színhűségű flood fény is. A megszokott magas minőségi szint mellett kiváló műszaki tartalmat is kapunk. Kérdés, hogy valós használat során mennyire válik be, ennek fogok utána járni ebben a fejlámpa tesztben.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nitecore
Modell: HC65
Emitter típusa: Cree XM-L2 (elsődleges LED)
LED-ek száma: 3 (elsődleges, magas színhűségű és vörös fényű)
Maximális fényáram: 1000 lm
Maximális fényerő: 3000 cd
Kapcsoló típusa: elektronikus kapcsoló
Áramforrás: 18650 akkumulátor (3400 mAh Nitecore NL1834 tartozék) vagy 2x CR123 vagy 2x RCR123
Módok száma: 11 (holdfény, alacsony, közepes, magas, turbó, stroboszkóp, SOS morze villogás, pozíció jelölés, vörös fény, vörös villogás, CRI fény)
Újratölthető: igen, micro-USB porton keresztül
Vízállóság: IPX8
Ejtésállóság: 1,5 m

Doboz tartalma:

Jó minőségű, színesen nyomtatott jellegzetes karton dobozban érkezik a Nitecore HC65 elemlámpa a tulajdonosához. A dobozban a megszokott formázott műanyag betét tartja a helyén a fejlámpát és a tartozékokat. A Nitecore HC65 ízig-vérig fejlámpa, nem is próbál másnak tűnni. A tartozékok is ennek megfelelően kerültek a dobozba. Egy fejpántot kapunk, ami a fejtetőn is átívelve tartja helyén a szilikon-műanyag hibrid tartókonzolra rögzített fejlámpát. A töltéshez kapunk egy Nitecore jelzésekkel ellátott USB – mikro USB töltőkábelt és tartozék egy 3400mAh kapacitású Nitecore NL1834 típusú akkumulátor is. A kezelési utasításon kívül találunk még egy garancia kártyát is a dobozban.

Felépítés:

A megszokott elemlámpa és pipalámpa felépítéstől merőben eltérő a Nitecore HC65 kialakítása. Az előd HC60 jó tulajdonságait megtartva fejlesztették tovább a felhasználói visszajelzések alapján, az alap formavilág nem változott, de apróbb finomítások történtek, ezért kényelmesebb a használata. A kialakítása egyértelműen fejpánthoz köti, elemlámpaként nem kényelmes használni, el kell fogadni, hogy ez egy céleszköz.

Zárókupak:

Szemből nézve a jobb végén található a zárókupak, az akkut itt tudjuk behelyezni és ezzel a kupakkal tudjuk a helyén véglegesen rögzíteni. A zárókupak vékony alumíniumból készült, belső felében egy aranyozott spirálrugó biztosítja az elektronikus kontaktot az akkumulátor negatív pólusával. A menet amire feltekerhető jó minőségű de sűrű, viszont trapéz profilú. A menet végében egy gumi tömítő gyűrű felel az IPX8 szabványú vízállóság teljesítésért.

USB takaró kupak:

A bal végén található kupak is letekerhető, viszont ezen található középen egy méretes lyuk is. A kapcsoló fixen a lámpatestre van szerelve, a kupakot letekerve az a testen marad. A kupak kívül-belül teljesen eloxált. A testen a bal oldali menetben lett kialakítva a mikro USB töltőcsatlakozó, a kupak ezt védi a bejutó portól és nedvességtől egy gumi tömítőgyűrű segítségével, amit a trapéz menet végében helyeztek el. A kapcsoló körül körbefutó gumi perem előzi meg a víz és por bejutását a kapcsoló felől.

Test:

A test egy alumínium darabból van forgácsolva, szemből jól láthatóan utólag lett csavarokkal rögzítve a LED-eket takaró alumínium borítás. LED-eket, ugyanis nem csak egy, hanem három (négy) is helyet kapott a Nitecore HC65 testében. Az elsődleges fényforrás a jól bevált Cree XM-L2 típusú LED, ami apró, alu SMO reflektort kapott az AR bevonatos ásványi üveg lencse alá. Mellette egy áttetsző textúrázott fedél alatt talált helyet magának egy magas színhűségű flood LED és egy vörös fényű LED is. A cső formának a két végén a már megismert meneteket találjuk meg, különösebb hűtőbordák nem törik meg a sima felületet elég egyszerű kinézete van, akárcsak elődjének.

A HC60 egyik “hibája” volt, hogy a kapcsoló a LED mellett lett elhelyezve, ezért ha felforrósodott a test kellemetlen volt a kapcsolót kezelni, ezt viszont most orvosolták azzal, hogy az elektronikus kapcsolót elköltöztették a fejlámpa jobb végébe, így a kezelése is sokkal egyszerűbbé vált, valamint a plusz fényforrások elhelyezésén sem kellett túl sokat agyalni, megkapták a régi kapcsoló helyét.

Tartókonzol:

A Nitecore HC65 fejpántjára sok szót nem pocsékolok, mivel az a többi fejlámpánál megismert sima széles gumiszalag, rajta jó minőségű műanyag bujtatókkal. Viszont a tartókonzol az érdekesebb szerkezet. Kemény műanyag az alapja, ami tartja a formáját, viszont a két gyűrű amibe a fejlámpa bújtatható azok gumis anyagból készültek. A kettő anyagot a konzol hátulján házasították, valószínűsítem ragasztóval. A konzolba fogatott fejlámpa magától nem tud elfordulni, viszont egy kézzel is könnyedén elfordítható több, mint 180° szögben is.

Mérete:

Fejlámpához mérten egészen csekély méretekkel rendelkezik a Nitecore HC65. A beépített akku ellenére sem nevezném nagy vagy nehéz szerkezetnek. Első képen jól látható, hogy alig nagyobb, mint egy gyufásdoboz:

Gyufásdoboz, Nitecore HC65, Nitecore NU10, Nitecore NU30, Nitecore HC30

A Nitecore HC65 laposabb, mint a már tesztelt Nitecore NU10 vagy a nagyobb testvér Nitecore NU30 fejlámpák, a pipalámpa alakú Nitecore HC30 más világ, de fejlámpa az is ezért mellé fotóztam a magasságát annak is. Még egy képet csináltam, ahol a zárókupakra állítottam a HC65 fejlámpát:

18650 akkumulátor, Nitecore HC65, Nitecore HC30, Armytek Wizard PRO

A 18650 akkutól nem sokkal magasabb a HC65, mivel a LED az oldalán helyezkedik el, ezért kifejezetten rövid a test még a kapcsoló és a beépített töltőelektronika valamint driver ellenére is. A HC30 a klasszikus pipalámpa elrendezésben jóval magasabb, akárcsak az elpusztíthatatlan Armytek Wizard Pro.

Üzembe helyezés, kezelés:

Mivel akkumulátor is a tartozékok részét képezi ezért arra sincs szükségünk, kézhezvétel után azonnal működésre kész állapotban van a Nitecore HC65. Kezelése nem túl bonyolult, szerencsére egyértelmű a menürendszer és annak vezérlése is.

Világítási módok:

A ki és bekapcsoláshoz a kapcsolót teljesen le kell nyomni “kattanásig”. Bekapcsolt állapotban fényerőt váltani a gomb félig lenyomásával, majd felengedésével lehet. A nyomáspontja jól érezhető, a ki és bekapcsolásnál a “kattanás” határozott. Ultra alacsony (holdfény), alacsony, közepes, magas és turbó mód követik egymást ebben a sorrendben körben haladva. A turbó módhoz kikapcsolt és bekapcsolt elemlámpa esetén is kapunk gyors elérést. Kikapcsolt állapotban kettőt kell kattintani a kapcsolón, bekapcsolt elemlámpa esetén a gombot kell félig lenyomni nagyjából 0,6 másodpercre. Módmemória van, amelyik fényerőn kikapcsoljuk a fejlámpát azon fog legközelebb bekapcsolni.

Flood CRI és vörös fény:

Az előlapon található flood magas színhűségű fényt csak kikapcsolt fejlámpánál tudjuk aktiválni. A nyomógombot félig lenyomva, majd nyomva tartva kb. 0,6 másodpercre bekapcsol. Kikapcsoláshoz félig le kell nyomni a gombot, majd felengedni. Ennek más világítási funkciója nincs. A vörös fényt szintén kikapcsolt elemlámpánál lehet aktiválni. A kapcsolót teljesen “kattanásig” kell lenyomni és nyomva tartani 0,6másodpercre. Ekkor  a vörös fény kapcsol be. Ennek van egy villogási funkciója is. A vörös fény és a vörös villogás közt a gomb félig lenyomásával lehet váltani. Kikapcsolni a gomb “kattanásig” lenyomásával lehetséges.

Speciális világítási módok:

Bekapcsolt világítás esetén aktiválható a speciális villogó módokat tartalmazó módcsoport a gomb teljes lenyomásával, majd kb. 0,6 másodperces nyomva tartásával. Ekkor átlép a Nitecore HC65 a villogás csoportba, és azonnal aktiválja a fix frekvenciájú stroboszkópot. A gomb félig lenyomásával léphetünk át az SOS villogás, majd újabb lenyomást követően a pozíció jelölés módba. Újabb gombnyomásra kezdődik elölről a sor. Kilépni csak a fejlámpa teljes kikapcsolásával lehet egy teljes “kattintással”.

Helymeghatározó fényjelzés:

Kikapcsolt fejlámpánkon bekapcsolhatunk egy kék fényű villogást, amit aktiválva a fejlámpa helyét találhatjuk meg könnyen vak sötétben is. Az ultra alacsony fogyasztású módban a gyártó állítása szerint 6 hónapig képes működni egy feltöltéssel a Nitecore HC65. Bekapcsolni a gomb félig lenyomásával, majd gyors felengedésével lehetséges. Kikapcsolni a gomb újabb félig lenyomásával lehetséges. A kék fény kb. 2,5 másodpercenként villan egyet.

Feszültség visszajelzés:

Az akku feszültségét a helymeghatározó kék fénnyel elvillogja a “megszokott” módon a Nitecore HC65 fejlámpa is, viszont ezt csak az akku behelyezésekor teszi meg, nem aktiválható a menüpont külön. A zárókupak enyhe letekerésével, majd visszatekerésével bekapcsolhatjuk bármikor. Első villogás sorozat a feszültség értékét egyes értékben, majd 1,5 másodperc szünet után a feszültség érték tizedes értékét villogja el. Példa: 3,8 V feszültség van az akkumulátorban: 3 villanás, 1,5 s szünet, majd 8 villanás.

Beépített töltés:

Bizony, ez is van a Nitecore HC65 fejlámpában. A töltés szabványos mikro USB csatlakozón keresztül történik, bármely telefontöltő, számítógép USB kimenet vagy tápegység megteszi áramforrásnak, szerencsére adnak a fejlámpához USB – mikro USB kábelt is, ráadásul végre logóval ellátva, amit elvárhat az ember a felső kategóriában. Bónusz, hogy egy kis szintén logóval ellátott tépőzáras kábelkötegelőt is adnak a töltőkábelhez. Az ilyen apróságok is kiemelik a tömegből a HC65 fejlámpát.

A csatlakozót nem műanyag dugó, hanem menetes kupak védi a bejutó víztől-portól, szerintem ez hosszú távon jobb megoldás. A töltőt persze teszteltem is, a mért maximális töltőáram 5,03 V feszültség mellett 0,51A áramerősség, szóval kímélő, de lassú a beépített töltés. Töltés közben a kis kék LED villogása jelzi, hogy töltődik az akku. A töltés során félig lenyomva, vagy teljesen kattintva a kapcsolón elvillogja az akku aktuális feszültségét, így pontos információt kaphatunk arról, hol áll az akku töltöttsége. Ha végzett akkor a kék villogás átvált folyamatos kék fényre, az áramfelvételt teljesen lekapcsolja a töltőelektronika. Az akkuban kis pihenő után pontosan 4,20V-os feszültséget mértem, ami tökéletes!

Tartozék akkumulátor:

Komplett szettként kapjuk meg a Nitecore HC65 fejlámpát, aminek tartozéka egy Nitecore NL1834 akkumulátor is, amire sok panaszunk nem lehet. Nagy valószínűséggel egy átcsomagolt NCR18650B akku lapul a fólia alatt, ami bőségesen képes ellátni a fejlámpa áramfelvételét, cserébe a magas kapacitás miatt kellemesen hosszú üzemidőket lehet segítségével elérni.

Nyilván az akkumulátort is megvizsgáltam ha már itt volt előttem. A mért kapacitása 3372 mAh ami a második ciklusnál nem is rossz eredmény, fedi a valóságot. Belső ellenállása 41 mΩ, ami megfelel az elvártaknak egy védett akku esetén. Az biztos, hogy kiváló választás volt a gyártó részéről ezt az akkut betenni a csomagba, így a felhasználók egészen biztosan elégedettek lesznek az üzemidőkkel is.

Fontos momentum, hogy a Nitecore HC65 csak button top akkuval képes működni a driver fizikai védelme miatt.

Mérések:

Méretei: hosszúság 83,5 mm, legnagyobb szélessége 32,5 mm.

Tömege: akkumulátor és fejpánt nélkül 64,1 g, fejpánttal együtt 112,5 g, fejpánttal és gyári akkuval kompletten 160,7 g.

Mért áramfelvételek:

Hőtermelése:

Láthatóan az ATR nevű hővédelem tökéletesen teszi a dolgát. A fényerőt fokozatosan csökkenti a 8. percig, mikor is már beáll a végleges hőmérséklete a Nitecore HC65 fejlámpának 54°C körül. Tökéletesen működik, ahogy kell!

Fénye:

A képek a megszokott helyen készültek, a távoli fa 100 méterre található a fotózás helyétől. Mivel a téli képek nem adták vissza a látottakat kellően, ezért kicseréltem a felvételeket nyáron készültekre, így a különbségek jobban láthatóak.

Első képen a leggyengébb vetélytárs, a Skilhunt H03 fejlámpa fénye látható az erősebb turbó fokozatban. Jól látható, hogy a fénye a többiekhez képest mennyire sárgás árnyalatú, nekem a neutrális fényű változat van itthon. A második képen a sokak által ismert Convoy S2+ 6×7135 elemlámpa fénye már távolabbra jut, viszont sokkal koncentráltabb. Harmadik képen a Nitecore HC30 fejlámpa- pipalámpa hasonló fényével, mint az előző elemlámpa. Negyedik fotón a Nitecore HC65 fénye látható. Érdemes megnézni, hogy mennyire nagy szögben terít! Az összes fejlámpát megelőzi ezen a téren, viszont távolságban elmarad a HC30 pipalámpától. Az utolsó képen az Armytek Wizard PRO fénye látható. A legújabb LED ebbe van szerelve, valamint ennek a legmagasabb a fényárama is a fotózott fejlámpák közül.

Konklúzió:

Mindenféle elfogultság nélkül mondom, hogy egy nagyon jó fejlámpa a Nitecore HC65! Szinte minden felhasználásra megfelelő, egyedül a nagyobb távolságra világítás nem az erőssége. A CRI fény és a vörös fény hasznos extra funkciók, a fő LED fokozatai jól elosztottak.

A beépített töltés ugyan lassú, de kiválóan működik, és még olyan apróságok is kényeztetik a tulajdonost, mint a lámpa pozícióját jelölő fény. A szett teljes a Nitecore NL1834 akkuval, megvásárolva tényleg nincs más dolgunk, mint használni. A menüje szerintem könnyen kezelhető és egyértelmű. Mi másra lehet még szükségünk egy fejlámpánál? Részemről a Nitecore HC65 bárkinek ajánlott vétel!

Megvásárolható a magyarországi importőr webshopjában teljes garanciával:
Nitecore HC65 Kuponnal még faraghatsz tovább az árból!

Exit mobile version