Site icon Elemlámpa blog

Nitecore HC30 fejlámpa – kellemes útitárs

Nitecore HC30 fejlámpa teszt bevezető:

A gyártót szerintem már senkinek nem kell bemutatnom, a kérdés leginkább az, hogy a pipa alakú elemlámpa-fejlámpa piacon helytáll-e a Nitecore HC30 típusa. A LED a jó öreg Cree XM-L2, nagyot hibázni nem lehet vele, cserébe semmi újat alkotni sem. A minőséggel nem szokott gond lenni, az egész fejlámpa alumíniumból készül, azzal pedig kifejezetten szépen dolgoznak. Fejlámpa gyártásban is van tapasztalatuk, de ilyen pipa alakú tudomásom szerint még nem nagyon volt a kínálatban. Kíváncsi voltam, hogy mit képesek kihozni belőle, és a tapasztalataim szeretném ebben a fejlámpa tesztben megosztani veletek.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nitecore
Modell: HC30
Emitter típusa: Cree XM-L2 U2
Maximális fényáram: 1000 lm
Maximális fényerő: 6600 cd
Kapcsoló típusa: Clicky (elektronikus)
Lencse: keményített ásványi üveg tükröződésmentes (AR) bevonattal ellátva
Áramforrás: 1 db 18650 akkumulátor vagy 2 db CR123 elem
Módok: 8 – holdfény, alacsony, közepes, magas, turbó, stroboszkóp, SOS morze villogás, pozíció jelölés
Bevonat: HAIII kemény eloxálás
Ejtésállóság: 1,5m
Vízállóság: IPX-8

Csomag tartalma:

Tartozékokból a pipalámpákra jellemző csomagot kapjuk meg. A Doboz a megszokott kiváló minőségű selymes tapintású, színesen nyomtatott karton doboz. Benne a szokásos formára húzott műanyag profilban alakítottak ki helyet a Nitecore HC30 fejlámpának, alatta pedig a fejpántot, titán bevonatú rozsdamentes acél klipszet, két tömítő gyűrűt és egy pót gumi nyomógomb borítást is találunk. A Kezelési utasítás angol és kínai nyelven íródott, mellettük találunk még egy garancia kártyát is. Más tartozék nincs a készletben, de igazán nem is hiányzik semmi.

Üzembe helyezés, kezelés:

Kő egyszerű szerkezet a Nitecore HC30 pipalámpa. A beüzemeléshez 18650 akkura, vagy kettő darab CR123 fotóelemre van szükségünk. Behelyezve a testbe máris működésre késszé válik szerkezetünk.

Kezelése egyáltalán nem bonyolult, mindössze egy nyomógomb áll rendelkezésünkre, ezzel tudjuk vezérelni. Egy rövid kattintással azonnal bekapcsol a legalacsonyabb holdfény fokozatban. Módmemória is van benne, de azt nem a megszokott módon érhetjük el. Az utoljára használt fényerőn a gomb kb. 1 másodperces lenyomásával tudjuk bekapcsolni. Szerencsére gondoltak arra, hogy néha jól jöhet a turbó fokozat gyors elérése is, ehhez kikapcsolt fejlámpa esetén hosszan kell lenyomni a kapcsolót kb. 2 másodpercre.

Ha már bekapcsolt a világítás akkor egy rövid kattintással mindig egyet felfelé lép a fokozatok között, turbó fokozat után a sor elejére ugrik a holdfény módra. Öt világítási mód érhető el: holdfény, alacsony, közepes, magas és turbó fokozatok formájában. Nekem tetszett a fokozatok elosztása, a távolságok kiválóan vannak eltalálva, könnyen megtalálhatjuk a környezetünkbe leginkább illő fényerőt.

A nyomógombot hosszan lenyomva minden esetben kikapcsoljuk a Nitecore HC30 fejlámpát. Nincs semmi egyéb rejtett kattintási sorozat, ilyen egyszerű a kezelése. A villogási módokat csak kikapcsolt fejlámpa esetén tudjuk bekapcsolni, mégpedig a nyomógomb gyors dupla megnyomásával.

Ekkor a fix frekvenciájú stroboszkóp kapcsolódik be. Rövid kattintással tudunk váltani a három villogási fokozat közt. Következő az SOS morze villogás, utolsó a sorban a pozíció jelölés. Ismételt kattintásra a sort kezdi elölről, átlépni innen a világítási módokba nem lehetséges közvetlenül. Kikapcsolni a már ismerős hosszú gombnyomással lehetséges.

Hőtermelése:

A 15 perces teszt alatt leginkább az ATR hővédelem működésére voltam kíváncsi. Így alakult a mérés:

Mit is látunk a grafikonon? Turbó fokozatban hirtelen felugrik a hőfok, mindössze három percig áll rendelkezésre a maximális fényáram, eztán az elektronika beavatkozik és szinte észrevehetetlen mértékben csökkenti a LED-re jutó áramerősséget. A hőmérséklet azonnal csökkenni kezd, majd 12 perc elteltével stabilizálódik 53,6°C hőmérsékleten. Mindezt természetesen álló levegőjű szobában mértem, tehát valós használat során ennél csak jobb értékeket érhetünk el!

Mért áramfelvétele:

Felépítés:

A pipalámpákra jellemző három részből áll a Nitecore HC30-as típus is.

Fej:

Az apró, kompakt fej rejti az elemlámpa elektronikájának 100%-át. Talán legfelül kezdeném is a sort, ahol a kapcsolót találjuk. Vagyis annak a fekete gumi borítását. Egy belső kulcsnyílású fém gyűrű szorítja az elektronikus kapcsoló fölé a gumi nyomógombot. Az alatta lévő mikrokapcsoló egészen kellemes “kattintási” érzetet nyújt. Már az első használatnál éreztem, de a mai napig nem változott a véleményem ezzel kapcsolatban, de én bizony vékonynak érzem a gumi borítást. Egy picit merevebb, vastagabb nyomógomb jobb minőség érzetet nyújtana. Ez sem rossz, de szerintem lehetne jobb is!

A két oldala semmi extra meglepetést nem tartogat, az egyiken a típusjelzés olvasható, míg a másikon néhány szabvány jelölése látható. A “hátulja” sokkal érdekesebb. Itt baromi nagy és vastag hűtőbordák lettek kialakítva. Határozottan tetszik, még a Skilhunt H03 megoldásánál is szebben sikerült ez, masszív és tényleg hatalmas hőleadó felületet biztosít. Az elején szintén belső kulcsnyílású fém gyűrű szorítja helyére a kétoldali AR bevonattal ellátott ásványi üveg lapot, ami egy gumi tömítő gyűrűvel fekszik fel az apró alu sima felületű (SMO) reflektorra. A reflektor központosító gyűrű nélkül van a Cree XM-L2 típusú LED köré helyezve. Ez sajnos meg is látszik, szemmel láthatóan nincs központban, picit el van csúszva.

Szerencsére nem észrevehető a vetített képen, de ennél azért többet vártam volna így 2017 végén egy ekkora gyártótól. A fej alsó felében látható a driver, aminek érdekessége, hogy fizikai kialakítása által védett a fordított polaritás ellen. Közepén egy aprócska réz tömbbel csatlakozik az akku pozitív pólusához és ugyan sikerült életre keltenem flat top akkuval is, de azzal igencsak instabil volt a kontakt, kisebb ütődésektől is be-be villant a fénye, nagyobb ütődésnél pedig ki is kapcsolt a Nitecore HC30. Mindenképp jó hosszú védett button top akkuval javasolnám a használatát, így elkerülhető a véletlen kikapcsolás még nagyobb ütődések esetén is.

Test:

Nem túl izgalmas a test, aminek csak a végein történik az áram átvitele, a jó minőségű trapéz profilú menetek végig eloxáltak alul- felül. A menetek végében egy-egy gumi tömítő gyűrű biztosítja az IPX-8 szabvány teljesülését. Az eloxálás a megszokott jó minőségű HAIII szabványú kemény eloxálás, a jelenleg elérhető legmagasabb keménységű a piacon. A két végén egy-egy sima cső részt hagytak, ami a zárókupak felé kb. 3-4x olyan hosszú, mint a fej felé lévő szakaszon. Alatta egy enyhe barázda van mindkét oldalon, ide lehet felpattintani a tartozék klipszet.

A két barázda közt rombusz mintázatot kapunk, ami még külön érdesítve van és ugyan nem túl agresszív, de mégis biztos fogást nyújt. Belső felében teljesen sima a test és persze végig van eloxálva, falvastagsága átlagos, nem kiemelkedően robusztus.

Zárókupak:

Az egyik legegyszerűbb szerkezet, szerintem már túlzóan könnyítve, alacsony falvastagsággal és puritán felépítéssel. A hátsó felén teljesen sima, csak a gyártó neve és weboldalának címe olvasható rajta. Oldalán végig a testről megismert rombusz minta, szintén jó minőségben. Belső felében a menetes rész eloxálva van, az alsó része teljes egészében fém tisztán van hagyva.

Itt egy apró perem alá kapaszkodik a háromszög formára hajtott rugó, aki olvasta talán még emlékszik, hogy a Skilhunt H03 esetén is így oldották meg az áram vezetését. De ott van alatta mágnesnek hely. A Nitecore HC30 esetén viszont még hely sem lett kialakítva mágnesnek, ez bizony sehogy nem rögzíthető fém felületen. Városi felhasználás esetén az egyik legnagyobb hiba ennek a hiánya.

Általam mért tömege 40,8 g, a mérhető legnagyobb átmérője a fejnél 29 mm, teljes hossza 99 mm.

Fénye:

Fejlámpáról élvén szó bőségesen elegendő a 100 m-es távolságon fotózni a fényét. Íme a fotók ehhez a fejlámpa teszthez:

Első képen a Nitecore HC30 magas fokozatban látható fényét fotóztam. Utána közvetlen a Skilhunt H03 már az erősebb turbó fokozatban látható, majd közvetlen utánuk az Armytek Wizard PRO v3 gyengébb turbó fokozata, ami szinte megegyezik a Skilhunt-tal. Eztán a Convoy S2+ legerősebb driverrel elérhető legnagyobb fényárama lett megörökítve. Még nincs a sornak vége, hiszen csak ekkor kapcsoltam fel a tesztalany Nitecore HC30-ast a turbó fokozatra. Ha már kéznél volt akkor mellé fotóztam az Armytek fejlámpáját is a legmagasabb fokozatban. Jól látható, hogy a flood TIR lencsés és a sima reflektort használó fejlámpa közt mekkora különbség van a vetített képben.

Konklúzió:

Nézzük mi lenne röviden a történet. A megszokott, már- már a gyártótól elvárt kiváló minőséget a Nitecore HC30 esetén is megtapasztalhatjuk. Egyedül ezen a téren csak a kapcsoló borításába tudok bele kötni. A fejpánt is kényelmes, finom puha szilikon konzollal van szerelve és könnyen összefűzhető, használatba vehető. A használathoz minden szükséges kiegészítőt megkapunk. A kezelői felület elég egyszerű, a fokozatok kiválóan lettek elosztva, mind az 5 világítási mód jól elkülönül egymástól.

18650 akkumulátor, Nitecore HC30, Skilhunt H03, Armytek Wizard PRO v3, Convoy S2+

A beépített hővédelem tökéletesen működött és kordában tartotta a nem túl friss de jól meghajtott Cree XM-L2 LED által termelt hőt. A driver-be egyedül alacsony feszültség védelmet nem építettek be, igaz használat közben azonnal észre vehető az erősen lecsökkent fényerő. Állítólag teljesen le tudja az akkut meríteni, ezt próbálgattam és mikor már épp csak volt fénye akkor a benne lévő akkuban még 2,54V feszültséget mértem, szóval tenni kell érte, hogy valóban kárt tegyen az akkuban, de elméleti síkon képes túlmeríteni. Minden esetre egy villogásos jelzés simán beleférhetett volna, de más negatívumot nem nagyon tudok mondani. Illetve de, a zárókupakban még csak hely sincs mágnesnek. Engem ez zavart. Fénye közelre sem rossz, mert a hotspot jó nagy átmérőjű, de egyértelműen hotspotos a vetített képe. Az ereje szerintem teljesen rendben van, hozza az elvárható szintet. Aki nagyobb távolságon is szeretné használni a fejlámpáját annak én merem ajánlani.

Megvásárolható a magyarországi importőr webshopjában teljes garanciával:
Nitecore HC30 a gyártása sajnos megszűnt 🙁
Nitecore HC33 – frissített változat

Exit mobile version