Site icon Elemlámpa blog

Nitecore HA23 – mindenki fejlámpája

Nitecore HA23 cover

Nitecore HA23 fejlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

A Nitecore nagyon ráfeküdt a fejlámpa témára. Már bemutattam a legjobb fejlámpájukat, a HC65-ös modellt. Megismerhettétek az NU sorozatból az NU30-ast, az NU10-est és az NU25-öst is. Az átlag vásárlókat vette célba a HA23 jelzésű fejlámpával a kínai prémium gyártó. A polikarbonát házba kettő AA alkáli elemet, vagy Ni-MH akkumulátort helyezhetünk be, műanyag textúrázott lencsét használ, ezért a fénye elég homogén. A holdfény mód végre bekerült (2 lumen), van egy jó közepes és egy használható magas fokozat. A menübe került egy villogó mód is -szerencsére nem a stroboszkóp- a pozíció jelölés, amiért külön plusz pontot kell adnom neki. Használata gyerekjáték, a fejpánt a nagyobb modelleknél megismert tökéletes darab. Mi másra lehet szükség, hacsak nem a jó árazásra? Ha az áruházi gagyi fejlámpák 4-5000 Ft-os árát veszem alapul akkor pedig kifejezetten olcsónak is mondható, amit bátran ajánlok ezentúl mindenkinek, aki ódzkodik a lítium alapú akkuktól, vagy kifejezetten AA elemes megoldást keres.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nitecore
Modell: HA23
Ház anyaga: polikarbonát
Emitter típusa: Cree XP-G2 S3
Maximális fényáram: 250 lm
Maximális fényerő: 800 cd
Kapcsoló típusa: reverse clicky
Áramforrás: 2 darab AA alkáli elem, vagy Ni-MH akkumulátor
Módok száma: 4 (alacsony, közepes, magas, pozíció jelölés)
Módmemória: nem
Újratölthető: nem
Vízállóság: IP67
Ejtésállóság: 1 m

Doboz tartalma:

A megszokott Nitecore csomagolásban érkezik a HA23 fejlámpa. A doboz színesen nyomtatott, selyem fényű és tapintású erős kartonból készült. Benne a fejlámpát egy formára húzott műanyag panel tartja a helyén. A tartozékok sora nem túl acélos, egy kiváló minőségű fejpántot kapunk mindössze. A dobozban kettő darab AA alkáli elemet elrejtett a gyártó, hogy instant használatba is lehessen venni ha esetleg egy szupermarketben betennénk a kosárba a tej mellé. Erre persze itthon elenyészően csekély az esély, de optimális esetben ez is megtörténhetne. A kezelési leíráson kívül a garanciajegy van még a dobozba rejtve.

Felépítés:

A megszokottnál nehezebb dolgom van, ugyanis a Nitecore HA23 polikarbonát háza nem szerelhető. Ezt a gyárban összerakták és kész. Egyedül a kapcsoló van a “zárókupak” belső felébe 4 picike csavarral rögzítve, ez talán kivehető, esetleg javítható. A test többi részén az illesztések láthatóak, de ötletem sincs, hogyan van összerakva. Nagyjából biztos, hogy ragasztva is van, ezért nem is erőltettem sehol, nem szerettem volna a fejlámpában kárt tenni.

Elölről a látképet a hatalmas textúrázott műanyag lencse uralja. Mellette szembe tűnik a hatalmas zárszerkezet is, ami a zárókupakot tartja a helyén elég hatásosan. A test egy műanyag akkutartónak tűnik, a bal vége teljesen zárt, a jobb végét lehet lehajtani hatalmas pántokon a zárszerkezet oldása után. Áramforrást csak akkor tudunk cserélni, ha a lámpát lejjebb hajtjuk legalább egy “kattintással”, mert a lehajló fedéltől csak ekkor férnek ki vagy be az elemek.

A hátsó felén a középső részen lévő apró fogazott részben pattan a megfelelő pozícióba a fejpánt tartójának fog része. Remélhetőleg ennél figyeltek a tartó panel műanyagának minőségére és nem lesz szükség garanciális cserére. A panelbe két oldalon és felül lehet befűzni a fejpántot kis bevágásokon átfűzve a pántokat.

A dőlésszöge elég tág határok közt állítható méghozzá 5 fokozatban. A teljesen felhajtott verzió lesz az, amit senki nem fog használni, hiszen ekkor szinte felfelé világít a fejlámpa, de egyet kattintva lefelé rajta máris távolabbi pontra fókuszálva világít, teljesen lehajtva pedig majd 90°-ra lefelé is képes világítani.

Mérete:

Pár kisebb méretű fejlámpához viszonyítva a mérete:

A már tesztelt és részletesen bemutatott Nitecore NU sorozat tagjaival fotóztam össze a méretét a HA23 fejlámpának. A sorban az első a “nagy” kedvencem, a Nitecore NU25 fejlámpa. Könnyű, kompakt, mindennapi feladatokra tökéletesen alkalmas. Őt követi a Nitecore NU10 fejlámpa, ami a piacos fejlámpákhoz hasonló LED megoldást alkalmaz, de profin kivitelezve. A sorban a harmadik a teszt fejlámpa, a Nitecore HA23. Méretéhez illik a fejpánt, örülök neki, hogy nem spóroltak pár centet a fejtetőn átívelő darabbal. A stabilitáshoz erre is szükség van. A sorban az utolsó a Nitecore NU30, ami a legmagasabb és a legszélesebb is a sorozatból.

A műanyag tartókonzol hátsó fele. A fejpánt könnyen befűzhető, reméljük időtálló anyagból készült.

Üzembe helyezés, kezelés:

Mivel a dobozban van tartozék alkáli elem is, ezért azonnal hadra is fogható a Nitecore HA23 fejlámpa. A kettő alkáli elemet behelyezve a testbe máris működőképes. Az elemtartó fedelén elhelyezett reverse clicky kapcsolót teljesen kattanásig lenyomva, majd felengedve be is kapcsol a Nitecore HA23 az alacsony fokozatban. Fényárama ekkor mindössze 2 lumen, így már-már valós holdfény fokozatnak is felfogható ez a mód.

Mivel nincs módmemória, ezért mindig ebben a módban kapcsol be a fejlámpa, ha 5 másodpercnél hosszabb ideig van kikapcsolva. A gombot félig lenyomva, majd felengedve a közepes (65 lumen), újra félig lenyomva a magas (250 lumen) fokozatokat és végül a pozíció jelölés villogást érjük el. Újabb fél gombnyomásra ezt a ciklust kezdi elölről. A gombot kattanásig lenyomva, majd felengedve kikapcsol a fejlámpa. Ennyi! Ugye milyen egyszerű?

Mérések:

Méretei:
– szélessége: 71 mm
– magassága: 36 mm
– mélysége összezárt állapotban a lencsétől mérve: 38 mm

Tömege fejpánt nélkül: 43,9 g

Mért fényerősség magas fokozatban: 936 cd – FL1 szabvány szerint 61 m hatótáv.
Mért fényerősség magas fokozatban visszalépés után: 657 cd – FL1 szabvány szerint 51 m hatótáv.

Hőtermelése:

A műanyag ház bent tartja a meleget, ezért a lencse melletti legmelegebb pontot vettem a mérés alapjául. Az alábbi grafikon született:

Láthatóan melegszik a LED környéke, és a visszalépés is tökéletesen leolvasható a grafikonból. Gyakorlatilag azonban el lehet mondani erről a fejlámpáról, hogy 100%-os biztonsággal használható, akár kisgyermekeknek is adható, mert képtelenség vele megégetni magunk, még ha a lencsét fogjuk meg az sem okozhat bajt, a test pedig a használat során egyáltalán nem melegedett fel.

Futásidő:

Mérve a futásidőt azért láthatunk némi csalafintaságot:

Szépen indít a Nitecore HA23 fejlámpa, az első 10 percben ugyan esik a fényáram 8%-ot, de ez nagyrészt betudható a LED melegedésének. Ekkor viszont visszalép a lámpa egészen 56%-os fényáramra, ami aztán további 30 perc alatt visszaemelkedik 64%-ra. Ezt már stabilan tartja egészen a 247. percig. Itt merülnek a LADDA akkuk annyira le, hogy visszalépjen egészen a holdfény módra. 250. percben 63%-on áll, 255. percben 7%-on, 260. percben 3%-on, 290. perctől pedig már csak 1% körül, holdfény módban világít. Az viszont sokáig, 626. percben kapcsolt ki a lámpa teljesen, igaz ekkor már a fénye tényleg csak épp mérhető értékű, jóval 1% alatti volt. A visszalépést kicsit kinagyítva is láthatjátok a második grafikonon.

Fénye:

Érdemes a számokat ismét megnézni a specifikációban, mielőtt elkezdjük várni a csodát. Ez egy egyszerű fejlámpa, egyszerű igényekre szabva. Nézzük milyen a fénye az NU sorozat már megismert fejlámpáihoz viszonyítva:

Első képen egyből a Nitecore HA23 fényét fényképeztem közepes fokozatban. Ez pont elég arra, hogy séta tempónál lássuk az előttünk lévő néhány métert. Következő képen a Nitecore NU10 már magas fokozatban lett fotózva. Láthatóan nem visz távolra és különösebben nem is világít erős fénnyel. Ez ház körül illetve lakáson belül elég nagyjából mindenre. Harmadik fotón a Nitecore HA23 magas fokozatban már értékelhető mennyiségű fényt nyújt a használónak, 20 méter körüli távolságon már rendesen szét tudunk vele nézni. A legjobb az, hogy tényleg nincs hotspot, a fénye erős szórt fény, kellemes a szemnek. Őt már némileg erősebb és kihegyezettebb fejlámpa követ, a Nitecore NU25 méghozzá turbó fokozatban. Ezzel a fénnyel azért már meg lehet barátkozni, igaz csak rövid ideig áll rendelkezésre a turbó fokozat, de legalább van tartalék benne. Akárcsak az utána következő Nitecore NU30 fejlámpában, aminek fénye távolabbra fókuszált, persze mellette szórt fény is jelen van és csak rövid ideig tartja ezt a fényerőt, utána visszalép.

Konklúzió:

Azt gondolom ez a modell telitalálat. Hiába nem tud sok mindent, hiába nem fém a háza, és hiába nem megy csak alkáli elemről, vagy Ni-MH akkuról, mégis az emberek jelentős hányadának minden igényét képes kielégíteni. Mindezt ellenálló polikarbonát házba csomagolta a gyártó. A textúrázott lencse tökéletesen illik a fejlámpa karakteréhez, nincs behatárolható hotspot. A vízállóság itt nem lett fél vállról véve, nem gond ha esőben megyünk a szabadba és elázunk, a működést nem fogja befolyásolni. Az egyszerű és egyértelmű kezelés, a bárki számára könnyen elérhető áramforrás különösen vonzóvá teheti ezt a modellt.

Nem mellesleg elég olcsón is tudjuk üzemeltetni, főleg ha akkumulátort használunk benne. Az üzemidő tisztességes, a minőségre nem lehet panasz, akárcsak a garanciális feltételekre, mivel a gyártó erre a modellre 5 év garanciát vállal, amennyiben azt hivatalos viszonteladótól vásároljuk meg. Ennyi időre lebontva pedig egy áruházi vacakkal szemben már nem, hogy jó áron, hanem szinte ingyen juthatunk hozzá a Nitecore HA23 modellhez, melyet kuponnal még jobb árúvá varázsolhatunk, ha az importőr webshopjából rendeljük meg. Ha helyén tudjuk kezelni, hogy ez egy belépő szintű, de jó minőségű fejlámpa, akkor nem fogunk benne csalódni, nekem minden esetre tetszik a koncepció és a termék is.
Megvásárolható a magyarországi importőr webshopjából kuponkedvezménnyel, teljes garanciával:
Nitecore HA23

Exit mobile version