Site icon Elemlámpa blog

Maglite XL50 bemutató

Maglite XL50 elemlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Van az úgy, hogy az ember kíváncsiságból vesz ezt- azt. Így jártam én is, mert vártam, hogy majd készletre kerül az importőrnél a Maglite legendás giroszkópos vezérlésű XL200-as lámpája. Gondoltam csak veszek egyet a “készletbe”, hogy egy ilyen unikum is legyen nálam, de sajnos ez nem jött össze, nem kaptak a szállítmányukkal. Kaptak viszont a legújabb XL50-es modellből, ami már a fantasztikus, eget rengető 200 lumenes fényáramot is eléri. Mi van? 2019-et írunk, és itt 200 lumen már az emelt érték? Gyorsan ellenőriztem, hogy egy idővihar nem ragadott-e el, de bizony az órám, a telefonom és a naptár a falon, mind- mind 2019-et mutatott. Miután megbékéltem az árazásával és nyeltem egy nagyot, na utána már alig vártam, hogy haza érjek, lefotózzam a bontatlan csomagolást, és végre használatba vehessem. Az élményeim lentebb olvashatjátok. Elöljáróban egy kis infó: az elemlámpa találkozón a 200 méteres hegyoldalt láthatóan megvilágította szemtanúk előtt a lámpa! Mondom még egyszer: 200 lumen. Lehet, hogy mégsem csak ez számít?

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Maglite
Modell: XL50
Emitter típusa: nem közölt adatokat a gyártó
Maximális fényáram: 200 lm
Maximális fényerő: 12533 cd
Lencse: Polikarbonát lencse
Kapcsoló típusa: Elektronikus
Áramforrás: AAA méretű alkáli elem, vagy Ni-MH akkumulátor
Módok: 3
Vízállóság: IPX4
Ejtésállóság: 1 m
Tömege áramforrásokkal: 104 g

Doboz tartalma:

Bliszteres csomagolásban kerül eladásra a Maglite XL50, de vásárolhatunk belőle állítólag díszdobozos kiadásút is. Én a legolcsóbbat vettem, ez sima formázott műanyag csomagolásban volt, akárcsak az ML300LX vagy a Solitaire. A két műanyag lap közt középen található színesen nyomtatott lapot széthajtogatva több nyelvű kezelési utasítást találunk. A Maglite XL50 zseblámpa, valamint 3 darab tartozék alkáli elem kapott helyet még a csomagban, más tartozékot nem kapunk hozzá.

Felépítés:

A klasszikus elemlámpákhoz hasonló felépítésű a Maglite XL50 modell. 3 fő részből áll, de kicsit másképp, mint a megszokott:

Fej:

A fej esetünkben nem konkrétan a fejet jelenti, ugyanis a testről letekerve a fej részt, csak egy hatalmas bezel gyűrűt tudunk levenni. Benne a műanyag reflektor és a polikarbonát lencse található meg, valószínűleg köztük egy gumi tömítőgyűrűvel. Ez így egybe van szerelve, egy egységet képez.

Test:

Itt már érdekesebb a dolog. A test nem a megszokott alumínium cső, ugyanis a belső felében rögzítették az érintkezőket és a LED-et tartó elemet is. Én itt nem hiszem, hogy lenne elektronika, mert az szerintem a zárókupakba került. A LED és az egész modult tartórész csak célszerszámmal kiszerelhető, és mivel nekem az nincs ezért hagytam az egészet úgy ahogy van, mivel a garanciát nem szeretném elbukni mókolás miatt. Érdekesség, hogy a test nem vesz részt az áram továbbításában, csak egyben tartja a lámpa tartalmát. A első részén, a bezel gyűrű felé jó minőségű, trapéz profilú menetet találunk, a menet végénél speciális gumitömítéssel. Külső felén a fogást 4 darab, egyenként 9 bemarásból álló bordázott felület javítja. Ez valóban javít a fogáson, de szerintem közel sem tökéletes, kereszt irányú bordázattal sokkal hatékonyabb lenne ha nedves a lámpa, vagy a kezünk.

Zárókupak:

A zárókupak rejti az elektronikát. Szét nem tudtam bontani, de a “QuickClik” fantázianevű elektronikus kapcsoló és valószínűleg a driver is itt található. A kapcsoló “kattintás” érzete tökéletes, a gumi nyomógomb kellemes tapintású és kellően mélyen van, hogy véletlenül ne lehessen bekapcsolni. Oldalán a kis barázdák körben megtalálhatóak, de ezek csak a zárókupak letekerését teszik egyszerűbbé. A menet ezen is jó minőségű és az aljában a testről már megismert piros, karmantyús tömítés köszön vissza. Belső felében a PCB lap külső ívén körbefutó egyik érintkező lapon kívül találunk még két tüskét középtájon, amik szintén az áramot vezetik.

Elemtartó:

Ebben a lámpában az áramforrás 3 darab AAA méretű alkáli elem, vagy Ni-MH akkumulátor lehet. A gazdaságos üzem érdekében én ez utóbbit javaslom. A három áramforrás az elemtartóban sorba van kötve. Az elemtartót két irányban is be tudjuk helyezni, de csak egyik irányban lesz használható. Az oldalán lévő három darab, 120 fokonként elhelyezett műanyag profilból sajnos csak az egyiken jelölte a gyártó, hogy merre felé van az “eleje” egy nyíllal. A nyíl a lámpa feje felé kell, hogy mutasson behelyezéskor. Ennél egyszerűbb arra figyelni, hogy ha behelyezzük akkor a hátulján középen egy fém korong és körülötte egy fém érintkező gyűrű található, azt lássuk, akkor jól rakjuk össze. Elég egyszerű és számomra nem túl bizalomgerjesztő szerkezet, de a nagy vízen túlról sok-sok éves lámpákról is vannak visszajelzések, amik évek óta megbízhatóan üzemelnek, tehát aggodalmam alaptalannak bizonyul.

Mérete:

Összehasonlítva pár ismertebb méretű elemlámpával:

A sorban az első a Maglite XL50 elemlámpa áramforrása, az AAA “mikro” méretű alkáli elem, amit AA méretű “ceruza” elem követ. Utánuk a Nitecore TUP kulcstartó lámpának mondott de szerintem inkább EDC lámpája látható, amit Az Olight S2R Baton II modell követ. Náluk hosszabb a Convoy S2+ aminek épp a szürke, 6×7135-ös driverrel szerelt változata került a fotóra. A teszt főszereplője a Maglite XL50 az S2+-nál picikét hosszabb és szélesebb is. Náluk azért jóval méretesebb minden kiterjedésében a Convoy C8+.

Üzembe helyezés, kezelés:

Ezt a részt viszonylag hamar le tudjuk zárni, mert a Maglite XL50 ritka egyszerű szerkezet. Üzembe helyezéshez 3 darab AAA méretű alkáli elemre, vagy Ni-MH akkura lesz szükségünk. Ezeket a zárókupak letekerése után a testből előkerülő elemtartóba tudjuk behelyezni. Az elemtartót – figyelve a megfelelő irányra- visszahelyezve a zárókupak rátekerése után máris üzemkész az elemlámpa.

A zárókupakon található elektronikus kapcsolóval tudjuk a világítást vezérelni. A gombon egyet kattintva a magas fényerőt kapcsoljuk be. Újabb kattintásra kikapcsol. A gombon kettőt egymás után gyorsan kattintva az alacsony (25%) fényerőt kapcsoljuk be, amit újabb kattintással szintén kikapcsolunk. A harmadik és egyben utolsó funkció a stroboszkóp, amit a gomb háromszori gyors egymás utáni lenyomásával tudunk aktiválni. Érdekessége ennek a módnak, hogy ha csak kattintunk egyet a gombon akkor kikapcsol a lámpa, de ha benyomjuk és nyomva tartjuk a nyomógombot akkor míg fel nem engedjük addig magas fényerőn világít az XL50.

Mérések:

Méretei:

Tömege áramforrások nélkül: 78,8 g

Hőtermelése:

Ezt felesleges lenne grafikonon megjeleníteni, egyszerűen nincs neki jelentős hőtermelése, hiszen a LED is csak mértékkel van meghajtva. Huzamosabb használat után is mindössze langyos lesz a lámpa.

Futásidő:

Na ez a grafikon már érdekesebb:

Bekapcsolás után emelkedik a fényáram, ami a maximális érték elérése után azonnal csökkenni kezd. Én bíztam az IKEA LADDA 900 mAh akkuk által leadott teljesítményben, de úgy néz ki, hogy szándékosan csökkenti a Maglite XL50-es elemlámpa a fényáram értékét az idő előre haladtával. Indítás után 10 perc elteltével már csak a kezdeti fényáram 80%-os értéke érhető el, és innen tovább csökken lineárisan egészen az 50. percig, mikor is stabilizálódik a maximális érték kb. 20%-án.  Ezt tartja is egészen 360 percig, majd szépen csökken tovább, de itt már mintha az akku merülne úgy tűnik. 420 perc után kapcsolt ki, tehát a gyári futásidő értéket tudja, csak sajnos nem a maximális fényerőt tartva.

Ezt nagyon sajnálom. Itt viszont meg kell említenem, hogy miután a teszt lefutott és pihent egy éjszakát a lámpa, az elvileg lemerült akkukkal még simán napokon keresztül aktívan használtam, bekapcsolás után meglepően erős fényt tudott még leadni, mintha az akkukra rátöltöttem volna. Ez abból a szempontból lehet előnyös, hogy a vevő ha elfelejti feltölteni lemerülés után, akkor várhatóan mikor újra kézbe fogja és bekapcsolja, még kb. 1 órás üzemidőt ki tud belőle préselni ha nem is egy huzamban, de szakaszokban szinte biztos.

Fénye:

Alapvetően nem egy tipikus outdoor elemlámpa, leginkább “általános” elemlámpának szánja a gyártó, de azért csak elvittem a 100 méteres távra, hogy megnézzem mit tud. A fotókat alább láthatjátok:

Nehéz helyzetben voltam, mert nem igazán találtam kategóriában a Maglite XL50 elemlámpához közel álló modelleket itthon. Választék van, de egy lítium-ion akkus, túlhajtott elemlámpa nem lett volna igazságos ellenfél, ezért elővettem azokat a lámpáim, amik mennek alkáli elemmel is. Első képen a kis EDC elemlámpa fényét láthatjátok, a Wuben E05 ami erre képes egy Ni-MH AA akkuból. Rövid hatótáv, inkább szórt fény jellemzi. A következő képen már a Zanflare F2 két AA elemmel vagy Ni-MH akkuval üzemelő lámpának a fényét fotóztam le. Ő már elvilágít a 100 méterre lévő célpontig, fénye hotspotos. Utána közvetlenül a Maglite XL50 lámpa fénye látható. A szűk hotspot szépen tör előre a sötétben, a 100 méter neki is megvan szemmel láthatóan. A szórt fénye kevesebb, viszont a hotspot körül jól látható a korona, ami ad neki némi pluszt használhatóság szempontjából. A kontrasztot az utolsó képen lévő Convoy S2+ adja, ami 18650-es lítium akkuval üzemel.

Konklúzió:

Kettősek az érzéseim a Maglite XL50 elemlámpával kapcsolatban. Nyilván csodákat nem vártam tőle, hiszen nagyjából sejtettem, hogy mire számíthatok, pár tesztet megnéztem, mielőtt megvettem volna. Miután láttam működés közben az XL200-at viszont sajnálom, hogy nem vártam tovább, míg abból nem kap az importőr, mert sokkal több hasznos funkciója van. Az XL50 egy egyszerű elemlámpa. Átgondolt, kellemes méretű, ház körüli felhasználáshoz elegendő fénnyel rendelkezik. Meglepő módon fényszennyezés mentes környezetben tényleg elvilágít 200 méteres távolságra, nyilván nem egy thrower szintjén, de engem már ez a tény is meglepett, hiszen nem vártam tőle ilyet. Ellenőriztem, ha már papír forma szerint tudja ezt a távolságot és tudta! A vicces az, hogy az alacsonyabb fényárammal rendelkező XL200 is képes volt erre!

Itthon valószínűleg nem lesz túlságosan elterjedt elemlámpa sem az XL50, sem az XL200, aminek egyik oka a viszonylag magas ára, a másik pedig a marketingeseknek köszönhető lumenhajhászás. Pedig nem kapunk rossz elemlámpát a pénzünkért, és ha szempont az, hogy AAA elemmel is üzemeljen, akkor pedig még kevesebb minőségi alternatívát találunk. Talán nem is véletlen, hogy Amerikában ez a modell nagyon népszerű. És ne feledjük, hogy itthon hivatalos forrásból beszerezve a 10 év garancia is alaptartozéka a lámpának, ami máris vonzóbbá tudja tenni.

Megvásárolható:
Maglite XL50
Maglite XL200
A kuponoldalamon érdemes szétnézni, hátha kicsit olcsóbban is be tudjátok szerezni 😉

Exit mobile version