Site icon Elemlámpa blog

Lumintop HL-AAA – összement a mosásban

Lumintop HL-AAA elemlámpa teszt – tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Tudhatjátok már, hogy a lámpásokon kívül kedvelem a pipa alakú lámpákat is. A Lumintop nem olyan régen piacra dobta az igencsak apró, AAA alkáli elemmel üzemelő pipalámpáját, méghozzá kétféle változatban. Nekem a sima változatot sikerült megvennem jó áron, ezért most róla írok, a fejlámpa verziója csak annyiban tér el, hogy ahhoz adnak fejpántot is a csomagban. A Lumintop HL AAA pipalámpa szinte egy teljes értékű pipalámpa, csak összement a mosásban. Nézzük is meg, hogy milyen a gyakorlatban, és mit tud a házon belüli ellenfelével, a kiváló Lumintop TOOL AAA elemlámpával szemben nyújtani.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Lumintop
Modell: HL AAA
Emitter típusa: Cree XP-G2 R5
Maximális fényáram: 120 lm
Maximális fényerő: 228 cd
Maximális üzemidő: 36 óra
Lencse: textúrázott TIR
Kapcsoló típusa: elektronikus
Áramforrás: AAA alkáli elem, vagy AAA Ni-MH akkumulátor
Módok: 3 (alacsony, közepes, magas)
Bevonat: nikkelezés
Vízállóság: IPX-7
Ejtésállóság: 1,5 m
Tömege: 13,8 g (akku nélkül)

Doboz tartalma:

Már maga a csomagolás is igazán minőséget sugárzó vastag, újrahasznosított karton doboz, átfűzve egy hófehér, színesen nyomtatott papír szalaggal. A doboz hátulján matt, de színes matricán felsorolják a főbb erényeit a Lumintop HL AAA elemlámpának. A dobozt kibontva a minőségérzet újabb szintre lép, ugyanis az apró pipalámpa fekete flokkolt szivacs panelben szépen középről néz velünk szembe. Nem lehetne hatásvadászabb, engem megvett azonnal! A dobozban kiemelve a panelt találunk még angol-kínai nyelvű kezelési utasítást, garancia kártyát és egy pót gumi tömítő gyűrűt is a lámpán kívül.

Felépítés:

Nem szeretné a Lumintop, ha aprócska pipalámpáját szétszednénk, ezért a testet a fejjel összeragasztotta, ezt sajnos nem is sikerült szétbontanom. Ez viszont nem változtat azon, hogy alapvetően három fő részből álljon össze a Lumintop HL AAA pipalámpája.

Fej + test:

A két legfontosabb alkatrész szimbiózisát ragasztó növeli, ami miatt a drivert nem is tudtam fotózni. A fej a pipalámpáknál megszokott módon néz ki, az elektronikus kapcsoló a végére került, narancs színű gumi nyomógomb takarja. A nyomógombot bepréselt fém gyűrű szorítja a helyére. A fej elején lévő textúrázott lencse elé sajnos nem került külön üveglap, érdekes módon a textúrázott rész van a külvilág felé, és ezt is egy bepréselt fém gyűrű tartja a helyén. Nagyon szeretné óvni a gyártó az aprócska lámpája műszaki tartalmát, vagy a másik verzió, hogy így alacsony a gyártási költség. Erre nem tudom a választ, de sejtem ez utóbbi állhat a háttérben.

Lumintop HL AAA teteje és alja

A fej maradék három oldalán körbefut a gyönyörűen mintázott hűtőborda. A barázdák aljában az íves részeken látható a megmunkálás nyoma, erre picit több figyelmet is fektethettek volna. A test két oldalán egy-egy szélesebb barázda fut végig, ezekbe pattintható be a klipsz mindkét irányból. Már most szólok, ha valaki leveszi akkor az össze fogja karcolni a gyönyörű nikkelezett bevonatot. Sajnos. Az alap elképzelés jó, de a rozsdamentes acél klipsz nagyon ragaszkodik a testhez, levételkor pedig csúnyán felsérti a bevonatot. A test közepén némi díszítő mintázat közé a gyártó neve és a típusa is savmaratva látható. A test vége kiszélesedik és hat hosszanti bemarás díszíti. Belső felében spirálrugó csatlakozik az akku pozitív pólusához, a driver-t pedig műanyag fedél rejti el a kíváncsi tekintetek elől.

Zárókupak:

Meglepő módon a test belső felébe tekerhető, a menet finoman és pontosan jár, ami nem is csoda, látva, hogy milyen szép minőségi ritka trapéz profilú menetet vágtak rá. A menet végén egy vékony kis szilikon gumigyűrű állja a bejutó víz útját. A zárókupak vége hosszára bordázott, ezek javítják a fogását mikor ki vagy betekerjük. Az alja sima felületű, rajt a savmart Lumintop nyuszi logó látható. Belső felében aranyozott rugó látható a neodímium mágnes felett, mert mágnes is van a zárókupakban, akárcsak a nagyokban!

Mérete:

A Lumintop HL AAA igencsak apróra sikerült, még a kedvelt TOOL AAA hosszánál is rövidebb, köszönhetően a pipa lámpa kialakításnak. A test vékonyka, alig nagyobb mint egy AAA méretű elem, de vékonyabb, mint egy AA “ceruza” elem.

AAA alkáli elem, AA alkáli elem, Lumintop HL AAA, Lumintop TOOL AAA, BLF 348

Könnyedén elfér zsebben és szinte bárhol, hiszen nem csak méretei, tömege is csekély, ezért ideális lehet EDC felhasználásra. Kialakításának köszönhetően ruhára csíptetve használhatjuk fejlámpa helyett is, de a mágneses talp segítségével is könnyedén rögzíthetjük megfelelő fém felületeken.

Üzembe helyezés, kezelés:

Elég faék egyszerűségű a Lumintop HL AAA pipalámpa menüje, bárki képes kezelni pillanatok alatt. Az üzembe helyezés kimerül abban, hogy egy AAA méretű alkáli elemet, vagy Ni-MH akkut illesztünk a testbe polaritás helyesen, majd a zárókupakot ráhúzzuk. A fejen lévő egyetlen elektronikus kapcsoló nyomógombjával lehet a működését kontrollálni. A nyomógombon egyet kattintva minden esetben alacsony fokozatban kapcsol be a lámpa, újabb kattintás után közepes, majd magas fokozatokba jutunk.

A világítási módok ebben a sorrendben ismétlődnek egészen a kikapcsolásig. Kikapcsolni a gomb hosszú, kb. 1,5 másodperces lenyomásával lehet. Semmi több, nincs villogás, nincs speciális világítási mód, csak a fenti három fényerő közül lehet választani. Jó is ez így, felesleges lenne tovább bonyolítani.

Mérések:

Méretei: hosszúság 64 mm, legnagyobb szélessége 19,4 mm.

Tömege: akkumulátor nélkül 15 g

Hőtermelése: Elkezdtem megmérni, de rá kellett jönnöm, hogy az elemből hiába vesz fel viszonylag magas áramot, mégsem tug túlmelegedni, hiszen az elem feszültsége és a leadott áramerőssége is folyamatosan csökken, ráadásul magas fokozatban a várható üzemidő mindössze 30 perc, így nem is kínoztam, 10 perc után feladtam az egészet, az eltelt idő alatt csak langyos lett a fej hűtőbordázata.

Mért áramfelvételek:

Fénye:

Mivel az alacsony elérhető fényerő kültéren kevésbé teszi használhatóvá a Lumintop HL AAA pipalámpát, ezért az összehasonlító fotókat is beltéren készítettem el. A fal 5 méteres távolságra van a fényforrástól.

Első fotón a Lumintop HL AAA alacsony fokozatát fotóztam, éppen csak arra elegendő a fénye, hogy valamicskét lássunk vele, cserébe ha frissen ébrednénk akkor biztosan nem fogja kiégetni a retinánk. Következő képen közepes, majd utána magas fényerőn is lefotóztam. Jól láthatóan nincs meghatározható hotspot, szinte tökéletes szórt fényt biztosít a textúrázott lencse. Negyedik képen a Lumintop TOOL AAA fénye látható. A hotspot koncentráltabb, jóval távolabb is elvilágít cserébe jelentősen kevesebb a szórt fénye. A következő versenyző a Nitecore TIP turbó fokozatban a legerősebb a mezőnyben, persze a turbó fokozatot nem képes sokáig tartani, de így is a többek felett áll a fényáramban. Az utolsó fotóra a Nitecore TUBE került a magas fokozatban, ami ugyan szórt fényt biztosít, de abból elég kevéskét, a Lumintop HL AAA közepes fokozatával nagyjából megegyező a fény mennyisége.

Elkészítettem a színvisszaadást prezentáló képeket is, amin egy színes lapokból álló képre világítottam, íme:

Sok hozzá főzni valóm nincs, a Lumintop HL AAA fényét a BLF 348 90 feletti CRI-vel rendelkező Nichia 219B LED-es változata követi, majd a Lumintop TOOL AAA fényével világítottam meg a lapot. A két Lumintop fénye enyhén kékes, sokkal fakóbbak vele a színek, mint a BLF 348 esetében.

Konklúzió:

A Lumintop HL AAA elemlámpa, pipalámpa, fejlámpa egy igazi különlegesség a maga nemében, hiszen ilyen apró méretben ez a felépítés egyáltalán nem jellemző. Nem csak a mérete teszi azonban különlegessé, hiszen a nikkelezett bevonat sem elterjedt, azonban látható is sajnos miért: túlságosan sérülékeny.

Az EDC felszerelésünk része lehet könnyedén, hiszen a legapróbb helyen is elfér, mi több, tömege sem jelentős, így észre sem vesszük ha nálunk van. Fénye az áramforrásának megfelelő mennyiségű, a textúrázott lencse tökéletes szórt fényt biztosít a használónak. Csodák persze nincsenek, a magas fényerő hamar lemeríti az áramforrást, cserébe ideje sincs felmelegedni, így ezzel nem is kell foglalkoznunk.

Formavilága miatt gyűjteménybe is ajánlom, hiszen nem valószínű, hogy mostanában valamelyik gyártó ekkora őrültséget tenne, hogy ilyen mini pipalámpát piacra dobna, ezért a maga nemében egyedülálló modellnek nevezném. Száz szónak is egy a vége, nekem ez az apróság nagyon tetszett, de csak azoknak ajánlom a megvásárlását, akik nem egy használati tárgyat keresnek.

Sajnos a gyártása megszűnt 🙁

Megvásárolható:
Lumintop HL AAA
Lumintop HL AAA fejlámpa

Exit mobile version