Site icon Elemlámpa blog

LiitoKala Lii-100 akkumulátor töltő – powerbank

Bevezető:

Az elemlámpák elengedhetetlen tartozéka egy normális akkumulátor töltő. Az átlagos felhasználónak viszont egy igénye van általában, ha már kiderül számára, hogy nem elég a lámpát megvenni, kell akku és töltő is: olcsó legyen. Ebben a rövid cikkben az elérhető legolcsóbb de a visszajelzések és mérések alapján egészen megbízhatóan működő akkutöltőt szeretném kicsit bemutatni, működését részletezni. A LiitoKala Lii-100 az, ami budget megoldásként jó eséllyel nem gyújtja ránk a házat és még a lítium akkuinkat is jól kezeli. Ha ez nem lenne elég akkor a feltöltött akkuval akár a telefonunk is visszatölthetjük, mert van benne powerbank funkció is.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: LiitoKala
Típus: Lii-100
Tölthető típusok:  LiFePO4, Li-ion, Ni-MH
Kompatibilis akkuk: C, AA, AAA, 10440, 14500, 16340, 16500, 16650, 17670, 18350, 18490, 18500, 18650, 26500, 26650, 32650
Bemeneti feszültség: DC 5V
Bemeneti csatlakozó: micro USB
Kimeneti feszültség: DC 4,2V +/- 0,1, DC 5V, powerbank kimenet: DC 4,9-5,3V
Töltés algoritmusa: CC (állandó áram), CV (állandó feszültség)
Védelmi rendszerek: Rövidzárlat, fordított polaritás, túltöltés, túlmerítés
Tömege: 45g
Mérete: 11,20 x 3,70 x 3,20 cm

Csomag tartalma:

Alacsony ár, költséghatékony csomagolás. Egy simítózáras keményebb műanyag zacskóban érkezik a LiitoKala Lii-100 akkutöltő. A tartozékok sora sem túl hosszú, egy kínai-angol nyelvű kezelési utasítást és egy USB- mikro USB kábelt kapunk az akkutöltőn kívül.

Üzembe helyezés, kezelés:

Üzembe helyezéshez nincs másra szükségünk, mint egy számítógépre vagy telefon töltőre esetleg egy egyszerű USB kimenettel rendelkező tápegységre. Ezekből mindből nyerhetünk áramot és bevezethetjük a LiitoKala Lii-100 hátsó felén lévő mikro USB csatlakozóba. Áram alá kerülve a töltő narancssárga fényjelzéssel tudatja velünk, hogy üzemkész. A narancssárga LED az aktuális töltőáram mellett fog világítani. A rajta lévő egyetlen nyomógombbal 0,5A és 1A töltőáram közül tudunk választani hosszú gombnyomással. Lítium akku behelyezése után 5 másodpercünk van arra, hogy kiválasszuk a megfelelő típust. Alapértelmezett a 3.7V-os névleges feszültségű akkumulátor, de a gombot röviden megnyomva válthatunk 3.85V-os névleges feszültségű lítium-ion vagy 3.20V-os névleges feszültségű lítium-vasfoszfát akkura is. A töltő teljesen automata működésű, másba nem tudunk beleszólni. Töltés során is változtathatjuk a töltőáram mértékét. Rövid gombnyomásra megmutatja azt is, hogy a benne lévő akkut minek azonosította vagy állítottuk be, ekkor az aktuális típus mellett öt másodpercre folyamatosan világít a kék LED.

Töltés:

A töltési módszer: CC/CV (állandó áram/állandó feszültség). Rendelkezik fordított polaritás, túlmerítés és túltöltés valamint rövidzárlat védelemmel is a kis Liitokala Lii-100 akkutöltő. Az akkumulátort behelyezve először a típusát azonosítja. Ekkor ötször villan a négy kék fényű LED közül fel az azonosított akkutípus jelzése melletti (Li-ion vagy Ni-MH). A töltést ez után azonnal el is kezdi, ekkor felvillannak alulról felfelé a kék fények, jelezvén, hogy növekszik az akku töltöttsége. Töltés során négy negyedre osztva mutatja azt is, hogy éppen hol tart a töltöttségi szintje a behelyezett akkunak. Egyszerű megoldás de hasznos, és egyértelmű információt ad. Mikor végez vele akkor folyamatosan világít mind a négy kék LED.

0V-os aktiválatlan cellákat is kezeli, ilyenkor 3mA-el kezdi a töltést egészen 0.25V-os feszültségig, utána Ni-MH akkuként kezeli 1.6V-os feszültségig. 1.6V-2.2V között kevesebb, mint 2mA a töltőáram, míg el nem éri a 2.2V-os feszültséget. Ekkor már Li-Ion akkunak ismeri fel a cellát, viszont nem enged típust módosítani, csak 3.7V-os névleges feszültségű cellaként engedi tölteni.

LiitoKala 26650-es akku a kis LiitoKala Lii-100 töltőben. 50% töltöttség, 0.5A töltőáram mellett a fényjelzések alapján.

Kipróbáltam Ni-MH cellán is a töltőt, ekkor a maximális töltőáram 0,25A volt 4,98V-os feszültség mellett. 1,39V-os feszültségre töltötte a behelyezett akkumulátort.
Lítium-ion akkumulátornál először a 0,5A-es, majd az 1A-es töltőáramot teszteltem védelem nélküli cellákon. A beállított 0,5A-es töltőáram esetén a töltő által felvett feszültség 5,12V, az áramerősség 0,44A, másik akku esetén 5,14V és 0,53A . 1A-es töltőáramra kapcsolva 5,17V-ra nőtt a feszültség, az áramerősség pedig 0,9A-re, itt is cseréltem akkut, a csere után 5,20V feszültség mellett 0,99A áramerősséget mértem.

LiitoKala Lii-100, benne a legkisebb tölthető akku, soshine 16340 (RCR123)

Ezek a számok nagyjából fedik a gyártó által megadott értékeket, az akkutól is függ, hogy mekkora áramot tud a töltő bele préselni. A töltési folyamat végén a LiitoKala Lii-100 az akkut teljesen leválasztja a tápegységről, a töltő áramfelvétele teljesen megszűnik! Az akkumulátorban mért feszültség a töltés végén 4,23V. Egy másik akkuval is megismételtem a mérést, annak a feszültsége töltés végén 4,25V lett. Sajnos picivel több, mint a tökéletes 4,20V, de szerencsére még nem kritikus a túltöltés mértéke, bár pár százalékot csökkenti így is az akku élettartamát.

Powerbank:

Kipróbáltam merítéssel a powerbank funkcióját is. Védelem nélküli cellát tettem a LiitoKala Lii-100 töltőbe, hogy ha hajlamos túlmerítésre akkor az is kiderüljön. Telefonokat töltöttem vele több alkalommal is. A töltés 0,94A-es áramerősséggel szinte folyamatos volt, a merülés miatt a kezdeti 5,2V-os feszültség lecsökkent 4,8V-ra. Merítés során a töltöttség százalékos kék LED-es kijelzése csökkenve mutatja, hogy nagyjából mekkora feszültség van még az akkumulátorban.

Mikor már kezd lemerülni teljesen akkor a 25%-os jelzésnél lévő kék LED villogással jelezte, hogy lecsökkent a feszültség, majd a telefon felé mért töltőáram lecsökkent 0,07A-re. Már kezdtem aggódni, hogy ez bizony nem kapcsol le és leszívja az akkut teljesen ezzel a minimális fogyasztással, de szerencsére nem így történt. A töltő pár perces stagnálás után teljesen lekapcsolta a kimenetet. Az akkun kis pihenő után 3,03V-os feszültséget mértem. Tökéletes eredmény, ez a része jól teljesített! A powerbank funkcióját ha nem azonnal szeretnénk használni az akku behelyezése után, akkor magától lekapcsol. Újra “bekapcsolni” a gomb megnyomásával lehet.

Konklúzió:

Nem véletlen, hogy népszerű lett a LiitoKala Lii-100 akkutöltő. Gyakorlatilag tökéletesen ellátja a feladatát, rendesen tölti a lítium akkukat és mellette képes szükség esetén még a Ni-MH akkuk töltését is megoldani. A töltési folyamat során kiugró anomáliát nem tapasztaltam, az akkut ugyan túltölti, de még nem közelíti meg a kritikus 4,3V-os feszültséget. Powerbankként tökéletesen működik és hibátlanul működött a túlmerítés elleni védelem. Az anyagminősége nem ér fel egy márkás töltővel, de töredék áron hozzájuthatunk.

Hasznos a LED-ekkel megjelenített töltöttségi szint visszajelzés és a választható töltőáram értéke is. Használat közben ad ki furcsa elektromos hangokat, halkan zizeg, sípol, de vegyük figyelembe: ezer forint körüli áron vásárolhatjuk meg. Ezért a pénzért ez jár. És szerintem ez a vásárlóknak tökéletes így ahogy van!
Elérhető változatok:

LiitoKala Lii-100 – a tesztben szereplő töltő – BangGood
LiitoKala Lii-100 – a tesztben szereplő töltő – FastTech

 

Mentés

Exit mobile version