Site icon Elemlámpa blog

Ledlenser MT14 bemutató

Ledlenser MT14 borító

Ledlenser MT14 elemlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített töltés
Tartozék akkumulátor
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Már viszonylag régóta itt hever a Ledlenser MT14 elemlámpa is arra várva, hogy megírjam a tesztet róla. Idő közben beelőzte a Ledlenser P7R Core teszt, amit az importőr jóvoltából az első földi halandók között foghattam a kezembe, mi több, tartósan is tesztelhettem. Most azonban eljött az idő, hogy erről a modellről is lerántsam a leplet, még mielőtt ezt is lecserélnék egy újabb típusra. Addig is itt van nekünk a “régi vágású” felső kategóriás outdoor elemlámpa, ami mindennel rendelkezik, amire egy kempingezés vagy túrázás alkalmával szükségünk lehet. Nem is szeretném húzni sokáig az időt, mert a teszt további részei sokkal izgalmasabbak lesznek, mint a kis bevezetőm. Lássunk is hozzá!

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Ledlenser
Modell: MT14
Emitter típusa: Xtreme LED (pontos típust a gyártó nem közöl)
Színhőmérséklet: nincs megadva, kb. 6500 K
Maximális fényáram: 1000 lm
Maximális fényerő: nincs megadva, a 320 m hatótávból visszaszámolva 25600 cd
Lencse: PMMA
Reflektor: nincs
Kapcsoló típusa: elektronikus kapcsoló
Áramforrás: 1 darab 26650 lítium-ion akkumulátor (tartozék)
Beépített töltés: mikro USB csatlakozón keresztül
Módok: 4 – alacsony, közepes, magas, stroboszkóp
Vízállóság: IP54
Ejtésállóság: nincs megadva
Tömege: 253 g tartozék akkumulátorral

Doboz tartalma:

Itt egyből időzzünk is el egy kicsit. Láttam már egészen sok prémium lámpát és prémium csomagolást, de ez még engem is letaglózott. Ilyen nincs, vagyis lehet, hogy van, de földi halandó ilyet nem láthat. És mégis. Ránézésre semmi extra, egy színesen nyomtatott minőségi kartondoboz. Aztán kinyitod a mágnesesen záródó dobozt, és ámulsz. Kiegészítők egy kis fekete dobozrészben, míg a Ledlenser MT14 elemlámpa pedig ott “lebeg” előtted egy kis ablak mögött.

Tovább bontod a dobozt, és látod, hogy a tartozékokat nem csak egy kartondobozba tették, hanem a doboz tovább nyílik, benne minden rendezetten, tervezett helyén látható. Az elemlámpán kívül kapunk egy kiváló minőségű övtokot, USB – mikro USB töltőkábelt, egyszerű csuklópántot, valamint egy 26650 méretű lítium-ion akkumulátort. Persze a csomagban van kezelési utasítás, a Ledlensertől megszokott piktogramok nyelvén rajzolva, biztonsági adatlap és a 7 éves garanciához szükséges termékregisztrációra emlékeztető papíros is.

Felépítés:

A Ledlensertől megszokott módon ez a modell is nagyjából örökre összeszerelve érkezik a tulajdonoshoz. A fejrész ragasztva van, szétbontani nem lehet, levenni a testről nem lehet, csak a zárókupakot tudtam letekerni a lámpáról.

Fej:

A fej, akárcsak a korábban már bemutatott P7R Core modell esetében itt is össze van ragasztva. A 7 év garancia miatt én nem bontottam meg, csak kívülről vettem szemügyre. Az ezüst színű, oldalán 8 zsákfurattal díszített bezel gyűrű szorítja helyére a teljesen átlátszó, víztiszta PMMA anyagú speciális hibrid TIR lencsét, ami a Ledlenser szabadalma. A lencse nem sík, közepén hatalmas dudor látható, szemből a lencsére nézve középen a szabadalom száma, körülötte pedig a gyártó logója és neve olvasható. A beépített LED is látható a lencse alatt, sajnos a típusát nem sikerült kiderítenem.

A fej oldalsó, csúszó része a bezel gyűrű alatt sima felületű, rajta a fej nyitását és zárását jelölő felirattal, mely segítségével a beállított fókuszpozíciót tudjuk fixálni. A vége előtt 5 körbe futó barázdát helyeztek el, amik segítik az egy kézzel való fókusz kezelést, hozzáteszem nagy hatékonysággal. A fej eztán összeszűkül, és véget is ér. Érezhetően gumi tömítő gyűrűn csúszik a testen, az illesztése nagyon pontos, oldal irányban alig van kotyogása, a vízállósága biztosan rendben van.

Test:

A test elég egyszerű kialakítású, a fej felé lévő végén látható az ezüst színű, de szerintem műanyagból készült nyomógomb, ami a gyártó logóját utánozza. Tőle balra 90 fokkal eltolva látható a mikro USB töltőcsatlakozó vékony fekete gumi kupakja. Ezek alatt 5, egymástól azonos távolságra elhelyezett aprócska, körbe futó barázdát martak a testre. Ez a textúra hiánya miatt elég csúszós, főleg, ha nedves a lámpa. Az elektronikus kapcsolót működtető nyomógomb alatt a testen majdnem végig húzódó hosszanti bemarásra a gyártó és a típusjelölést, valamint a sorozatszámot írták rá a gyárban. A test véget is ér, belső felébe betekintve látható, hogy a zárókupak felől csak a menet vezeti át az áramot, mindenhol máshol a jó minőségű eloxálás borítja a felületét. Mélyebbre tekintve a drivert takaró műanyag panel, valamint az akku pozitív pólusához nyomódó aranyozott rugó látható.

Zárókupak:

A zárókupak egyszerű, mint a faék, hiszen nincs benne sem kapcsoló, sem egyéb elektronika. Belső felében csak egy aranyozott rugó látható, ami körül szivacsos betétet helyeztek el. Érdekes megoldás, nem igazán emlékszem, hogy másnál láttam volna ilyet. Oldalán a test felé a csupasz menetet láthatjuk, aminek végénél egy gumi tömítő gyűrűt helyeztek el, amit kenőanyaggal bőségesen elláttak a gyártósoron. A zárókupak eztán kiszélesedik a test átmérőjére. Oldala teljesen sima felületű, és a vége felé enyhén kúpos alakban szűkül egy picit az átmérője. Oldalában egy hosszúkás, de sajnos elég keskeny nyílást martak a csuklópántnak. A zárókupak végén egy elég méretes peremet láthatunk, a belső fele teljesen sima felületű, semmi nem díszíti.

Mérete:

Nem túl apró a Ledlenser MT14 elemlámpa, pár másik modellel együtt fotóztam:

A sort ezúttal a tartozék 26650 akkuval kezdtem, ami hosszra megegyezik a nagyjából mindenki által ismert 18650 akkuval. A sorban második helyet elfoglaló Convoy S2+ elemlámpát is sokan ismeritek, az őt követő 21700 akkut használó Olight Seeker 2 Pro elemlámpát már valószínűleg annál kevesebben. Szintén ezt az új akkuméretet használja a Nitecore MH12S, amit már a tesztalany Ledlenser MT14 követ. Láthatóan testesebb, hiszen az akkuja vastagabb, mint a többi modellé. Az utolsó előtti lámpa a már bemutatott Ledlenser P7R Core kivitele. A fotón az utolsó a tesztalany kihúzott fókusszal.

Üzembe helyezés, kezelés:

Mode 1 (gyári alapbeállítás)

Ha azt mondom, hogy egyszerű a kezelése a Ledlenser MT14 elemlámpának, akkor szerintem nem erre gondoltok, mert ez még annál is egyszerűbb. A test oldalán lévő elektronikus kapcsolót egyszer lenyomva bekapcsol a lámpa magas fokozatban. Ha 3 másodpercen belül ismét kattintunk, akkor fokozatot vált. Ha 3 másodpercen túl kattintunk, akkor a lámpa kikapcsol. A magas fokozatot (1000 lumen) a közepes fokozat (200 lumen), majd az alacsony fokozat (10 lumen) követi. 4. kattintásra kikapcsol a lámpa. Ez a módkiosztás a “Mode 1” csoportban. A csoportot úgy tudjuk beállítani, hogy kikapcsolt lámpánál 10 másodperc hosszan nyomva tartjuk a kapcsolót. Mikor villan egyet a Ledlenser MT14 fénye engedjük fel a gombot, és az 1-es csoportban vagyunk.

Mode 2

Ebbe a csoportba az alábbi módon juthatunk be: kikapcsolt lámpánál nyomjuk le és tartsuk lenyomva a gombot 13 másodperc hosszan. A lámpa villanni fog 10 másodperc után egyet (Mode 1 csoport jelzés), de ekkor ne engedjük fel a gombot, hanem tartsuk továbbra is lenyomva. 13 másodperc után villanni fog a fénye kétszer. A gombot ekkor engedjük fel, és máris a kettes csoportba kerültünk. A gombon egyet kattintva az alacsony (10 lumen), újabb kattintásra a közepes (200 lumen), harmadik kattintásra pedig a magas (1000 lumen) fokozatba jutunk. Ha négyszer kattintunk a gombon akkor kikapcsol a lámpánk. Láthatóan megfordították a fokozatok sorrendjét ebben a csoportban.

Mode 3

Az utolsó, a 3. módcsoportba a belépés még hosszabb ideig tartó gombnyomással lehetséges, az előzőknél felvázolt módon. Ekkor 16 másodperc hosszan kell lenyomva tartani a gombot, majd a 3 felvillanás után kell felengedni. A módkiosztás megegyezik az egyes csoportban lévő Magas, közepes, alacsony, majd kikapcsolás sorrenddel. Amivel ez a csoport többet nyújt, az a stroboszkóp mód. Bármelyik fokozatban, működés közben tudjuk a fix frekvenciájú stroboszkóp fokozatot aktiválni. Villogás közben maximális fényerőre vált a Ledlenser MT14. Adott világítási fokozatban 1 másodpercnél hosszabb ideig lenyomva és nyomva tartva a gombot átvált a stroboszkóp villogásra, és a gomb nyomva tartásának idején villogni fog. Amint a nyomógombot felengedjük a lámpa kikapcsol. Ez mondjuk számomra eléggé fura, hiszen az lenne a logikus, hogy visszatér az utoljára használt világítási módhoz, de sajnos nem.

Energiagazdálkodás:

A Ledlenser MT14 elemlámpa két energiagazdálkodási móddal rendelkezik. Az egyik az ES mód (Energy Saving), vagyis energiatakarékos mód. Ekkor úgy takarékoskodik és nyújtja meg az üzemidőt, hogy a lámpa fénye folyamatosan halványodik, valamint sokkal alacsonyabb fényáramra lép vissza a magas fokozatból. Ezt a futásidő grafikonoknál majd nagyon jól szemügyre tudjátok venni. A másik módcsoport a CC mód (Constant Current), vagyis konstans kimenet. Ez azonban részben ferdítés, mert sajnos nem konstans a kimenete ekkor sem, szerintem az enyhe, de folyamatos fényerő csökkenés szándékos, hogy az üzemidő ebben a módban is hosszabb legyen.

A két energiagazdálkodási mód között az alábbi módon lehet váltani: kikapcsolt lámpa esetén 5 másodpercen belül 8x kell kattintani a kapcsolóval, majd utána lenyomni és nyomva tartani a gombot. Ekkor két dolog történhet. Ha a lámpa bekapcsol 100% fényerővel, majd elhalványodik a fénye és kikapcsol, akkor az energiatakarékos (ES) módba kerül. Amennyiben a lámpa bekapcsol 100% fényerőn, így világít 2 másodpercig és hirtelen kikapcsol, akkor pedig a konstans kimeneti módot (CC) kapcsolta be.

Ledlenser P5R Core, Ledlenser P7R Core és végül Ledlenser MT14 lencséje

Akku töltöttség visszajelzés:

Bizony, még ezzel is rendelkezik a Ledlenser MT14 elemlámpa. A kapcsoló körül lévő áttetsző műanyag alatt, ha bekapcsoljuk a lámpát akkor 3 színnel tudja az akku töltöttségét megjeleníteni. Sajnos nem közöl a gyártó pontos töltöttségi adatokat az egyes színekhez, ami nagyban megnehezíti az akku töltöttségének pontosabb meghatározását. Ha nagyjából tele van akkor zölden világít a nyomógomb körül. Amennyiben már merül az akku akkor narancs színre vált. Ha már merül az akku akkor pedig piros fénnyel jelzi, hogy töltsük fel hamar. A visszajelzés bekapcsolást követően két másodpercig aktív, majd a fénye elalszik. Sajnos a használat során a merülést nem igazán jelzi semmi más, mint a lámpánk halványodó fénye. Ezt illett volna tovább is csiszolni.

Nyomógomb lezárása:

Ez a funkció sem maradt ki a Ledlenser MT14 outdoor lámpájából. Előcsalni viszonylag nehéz, de ha táskában szállítjuk mindenképp érdemes, hiszen egy lemerült elemlámpának sok hasznát nem fogjuk venni. Szerencsére ennél a modellnél nem áll fenn a veszélye, hogy felgyújtja a cuccunk, vagy kiégeti a ruhánkat/táskánkat, valamint a hatalmas kapacitás is elég hosszú üzemidővel kecsegtet, de mégis biztonságosabb, ha lezárva szállítjuk. Ehhez kikapcsolt állapotban 19 másodperc hosszan kell a nyomógombot lenyomva tartani. A gomb zárását 4 felvillanással nyugtázza a lámpa. Ekkor, ha megnyomjuk a gombot akkor 4 gyors piros villanással jelzi a gomb alatti fénnyel, hogy zárva van. Az oldás valamivel egyszerűbb, ugyanis csak 5 másodperc hosszan kell nyomva tartani a gombot, majd a zárás feloldását egy villanással nyugtázza.

Beépített töltés:

A Ledlenser MT14 rendelkezik beépített töltőelektronikával is. Mivel nem egy friss és ropogós modellről van szó, ezért a type-c vagy a mágneses csatlakozóról és a magas töltőáramról is le kell mondanunk. Cserébe kapunk egy mikro USB csatlakozót, és a méréseim szerint maximum 5,09 V feszültség mellett mindössze 0,95 A áramerősséget felvevő töltőelektronikát. Ez előny az akku élettartamára nézve, pedig a tartozék 26650 akku biztosan bírna magasabb töltőáramot is, cserébe viszonylag lassan fogja a teljesen lemerült akkut feltölteni a lámpa. Töltés során a nyomógomb alatt piros fénnyel jelez vissza a Ledlenser MT14. A töltés végén átvált zöld folyamatos fényjelzésre, és az elektronika teljesen lekapcsolja a tápegységről az akkumulátort. Az akkuban a töltés végén, pici pihenőt követően 4,19 V feszültséget mértem, ami tökéletes eredmény. Töltés során a lámpát nem lehet bekapcsolni.

Tartozék akkumulátor:

A tartozék akkumulátor Ledlenser fóliával van ellátva, és nagyjából semmi további érdemi információt nem tudunk meg róla az 5000 mAh ígért kapacitás kivételével. Persze betettem a jelenleg használt XTAR VC8 akkutöltőmbe, hogy egy kicsit jobban is megismerjük, legalábbis a tulajdonságait. A teszt során az akkunak a mért kapacitása 5391 mAh, tehát bőven tudja a gyártó által megadott értéket. Belső ellenállásnak 25 mΩ értéket mértem, ami a feltételezett védelmi elektronikára való tekintettel teljesen rendben van.

Mérések:

Méretei:
– hossza betolt lencsével: 151 mm
– hossza kihúzott lencsével: 158 mm
– legnagyobb átmérője: 39 mm

Tömege:
– áramforrás nélkül: 151,2 g
– tartozék akkumulátorral: 250,3 g

Nyugalmi áramfelvétele 43 µA ami nem kiemelkedően alacsony, de még a jobbak közé tartozó érték.

Mért maximális fényerő tartozék akkumulátorral, bekapcsolás után 30 másodperccel, magas módban 27075 cd (+6%), ami az FL1 szabvány szerint számolva 329 méter hatótávot jelent. Tudja, amit ígér!
Mért maximális fényerő tartozék akkumulátorral, visszalépés után az 5. percben, magas módban 9425 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva 194 méter hatótávot jelent.

Hőtermelése:

A szokásos 15 perces grafikon:

Az elkészült grafikon légmozgástól mentes szobában készült, normál szobahőmérséklet mellett. Sokat elemezni nem is kell ezt a grafikont, mert tisztán látható, hogy éppen csak nem von el hőt a környezetéből a Ledlenser MT14, de melegedésről nem beszélhetünk, még a langyosodás is kicsit erős kifejezés a mérés eredményére. Gyakorlatilag annyira “bolondbiztosra” készítették, amennyire szerintem felesleges. A második perc után gyakorlatilag nem melegszik a lámpa, és még így is bőven a biztonságos zónában működött. Vagy a magas módban nem kellene visszalépnie még további 2-3 percig, vagy magasabb fényáramot is tarthatna visszalépés után, melegedés nélkül menne az is neki.

Futásidő:

Bekapcsoltam az energiatakarékos (ES) módot, elindítottam a magas fokozatban a lámpát és a grafikon is elkészült, de finoman szólva elég rettenetes lett. A kezdeti fényáram fél perc múltán zuhanni kezdett, 1 percnél 75%, a 2. percben pedig mindössze 25% értéken állt, ami innentől kezdve folyamatosan, de nagyon lassan csökkent. 1 óra után 23%, 2 óránál 20%, 3 óránál 18%, 4 óránál 17%, 5 óránál 16%, 6. óránál 15%, 7. órában 14%, 8. órában 13%, 9. órában 12%, 10. órában 6%, 11. órában 1%, de kisvártatva lelép holdfény módba, és a 760. percben kikapcsol a lámpa.

Persze ezek után már én is kíváncsian vártam, hogy mi történik, ha átlépek a konstans módba (CC), és a mérést megismétlem. Indítás után a fényáram azonnal csökkenni kezd, még 1 perc előtt 75% (~750 lumen), második percre pedig visszalép 42%-os értékre (~420 lumen). Ezt sajnos nem tartja beton stabilan, mert picit itt is ejti a fényáramot, de tényleg minimális mértékben. 30. percben 39%, 1 óra után 36%, 2. órában 30% (~300 lumen), 3. órában 28%, 4. órában 26%, 5. órában 22%. Innen jobban lejt a grafikon, a 6. órában már csak 7% (~70 lumen), és a 380. percben 2% fényáramról holdfény módra lép vissza a Ledlenser MT14. A 410. percben kapcsol ki. A stressz tesztben jól látható, hogy egymás után többször indítva mindig 100% környékéről indul, majd ugyan úgy lép vissza, ebből én arra következtetek, hogy nincs benne aktív hővédelem, hanem időzített visszalépés van a programba írva. 

Fénye:

A várva várt képek 100 méteres távon:

A sorozatot a Ledlenser MT14 flood állásával kezdtem. Láthatóan szélesen teríti a fényt, a fénykorong szélén a lencsés lámpáknál megszokott színezés látható. Nagy távolságot ilyenkor nem képes megvilágítani, előttünk mindenhol egyenletes a fény eloszlása, hotspot nem érzékelhető. A második képre a Ledlenser P7R Core fénye került, ami egy picit szélesebben képes megvilágítani a környezetet. A harmadik képen a többek által ismert Convoy S2+ lett fotózva. Flood lámpa, mégis az előzőkhez képest mintha még hotspot is lenne, láthatóan teljesen más karakter a reflektoros lámpa. Esetében nincs lehetőség a hatótáv növelésére. Ezek után már a távolság dominál, fókuszált állásba húztam a két Ledlenser lámpát. Először a P7R Core, majd az MT14 fénye látható. Amit hiányoltam az újabb modellből azt megkapjuk a régitől, a távolra is erősen elvilágító, jól fókuszált fényt. Az utolsó képen kontrasztnak a Nitecore P30 thrower fénynyalábját láthatjátok.

200 méteres célpont:

Mivel a hatótáv alapján a 200 méteres távolság sem okozhat gondot a cikkem főszereplőjének, ezért elvittem a megszokott helyemre, hogy ezen a távolságon is próbára tegyem, összemérjem a tudását pár lámpával. A képeket a megvilágítás erőssége szerinti sorrendbe rendeztem. Első képen a Ledlenser P7R Core fókuszált fénye látható, amit az Armytek Viking Pro lámpa fénye követ. Harmadik képen az Olight M2R Pro világítja meg a barlangot, ami szemre megegyezően erősen világít el a célpontig az őt követő Ledlenser MT14 elemlámpával, de az elkészült fotókba belenagyítva látszódik egy minimális előny az MT14 javára, de tényleg elhanyagolható. Utolsó képen a Convoy C8+ XP-L HI változatának fénye látható, ez világítja meg legerősebben a barlang bejáratát.

Konklúzió:

Őszinte leszek, a Ledlenser MT14 szerintem jobban sikerült elemlámpa, mint az új fejlesztésű Ledlenser P7R Core. A minőséget már a csomagolás is új dimenzióba emeli, a tartozékok is rendben vannak. A fénye az, ami igazán megfogott. Ennek úgy működik a fókusz rendszere, ahogy azt elvárnám egy profi fókuszálható lámpától. Gyorsan, egy kézzel is lehet működtetni akadályok és nehézségek nélkül. A fókuszált fénye már valóban távolra elvilágít, miközben marad szórt fény is, szemben a konvex lencsés lámpákkal. A szórt fénye pedig széles körben ad szinte teljesen homogén megvilágítást, ami sok esetben jól jöhet. Az anyaghasználat és kidolgozás rendben van, nem tudok belekötni. Persze látszik, hogy már nem új modellről van szó, hiszen ma már ódivatúnak számító 26650 méretű akkut használ, de ennek az akkunak a kapacitása még a mai napig megállja a helyét, cserébe kicsit tömzsibb a lámpa teste, ami talán kényelmesebbé is teszi a csúszós test fogását.

Azért találtam “fogást” is rajta, hiszen mérete ellenére elég hamar visszavesz a fényáramból, ezzel megelőzve a túlmelegedést és növelve az üzemidőt. A konstans és az energiatakarékos módok közti választási lehetőség szimpatikus, bár a konstans kimeneten még lenne mit faragni. A fokozatok elosztása a gyakorlatban jól vizsgázott, a 200 lumenes fokozatban elérhető 20 órás üzemidő elég acélos, és ezzel a lencserendszerrel a 200 lumenes fényáram is szinte mindenre elegendő. Vettem hozzá színszűrő szettet is, mert kuriózumnak számító sárga lencse is van a 4 darabos csomagban. Sajnos nem tudtam ködben kipróbálni, mert eredeti célom ez lett volna, de az idei fura telünkön nem volt erre alkalmam. Végül kapott egy “Tetszik” plecsnit, mert engem sikerült meggyőznie a gyakorlatban nyújtott teljesítményével, de azt gondolom, hogy ez a lámpa sem való mindenkinek. Akinek viszont a fentiek elnyerik tetszését az vágjon bele nyugodtan, mert ez tényleg egy nagyon jó fókuszálható elemlámpa.

Megvásárolható kuponos kedvezménnyel, regisztráció után 7 év garanciával a hazai importőrtől közvetlenül:
Ledlenser MT14
Ledlenser MT14 – vadász szett
MT14 – kiegészítők

Exit mobile version