Site icon Elemlámpa blog

Ledlenser ML6 – A legjobb lenne?

Ledlenser ML6 borító

Ledlenser ML6 lámpás teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített töltés és powerbank funkció
Tartozék akkumulátor
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Jó ideje kedvelem a lámpásokat és figyelem is a lámpások piacát. A Ledlenser ML6 mikor a kínálatba került csak a magas árával hívta fel a figyelmem magára, akkor ott azzal a lendülettel túl is léptem rajta. Aztán tavaly egy elemlámpás baráti találkozón sikerült szemügyre vennem működés közben, és azonnal rabul ejtett amit láttam. Valahogy más volt a fénye, mint amit eddig láttam és megszoktam. Nem vakított, de világított mégis rendesen. Ezt a fotókon itthon is láttam, nézegettem, és már akkor tudtam, hogy egyszer egy ilyen lámpásom nekem is lesz. El is jött a pillanat, mikor végre beszereztem a saját példányom, szokásomhoz híven nem a meleg, hanem a természetes fehér fényű változatot választottam, és nem is csalódtam benne. Szeretném, ha Ti is megismernétek ezt a kiváló lámpást, ami még akár “A” lámpás címet is kiérdemelheti. Na de erről majd a cikk végén.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Ledlenser
Modell: ML6
Emitter típusa: 18 darab Power LED (pontos típusa ismeretlen)
Színhőmérséklet: 3700 – 4200 K természetes fehér, vagy 2500 – 3000 K meleg fehér
Maximális fényáram: 750 lm
CRI index: 80
Maximális fényerő: nincs megadva
Lencse: polikarbonát lencse
Reflektor: mikro prizma technológiával készült diffúzor
Kapcsoló típusa: 3 darab mikrokapcsoló a lámpa tetején egy nyomógomb alatt
Áramforrás: 1 darab 18650 akkumulátor (tartozék)
Beépített töltés: mikro USB csatlakozón keresztül
Módok: fehér és vörös fény fokozatmentes állítással a takarékos (20 lm) és a magas (550 lm) fényerők között, boost mód (750 lm), fehér és vörös fényű: villogás, stroboszkóp, pulzálás és SOS morze villogás
Vízállóság: IP54
Ejtésállóság: nincs megadva
Tömege: 280 g tartozék akkumulátorral

Doboz tartalma:

A Ledlenser ML6 lámpást egy vastag karton dobozban kapjuk meg, melynek külső felülete színesen nyomtatott, a doboz elején pedig hatalmas betekintő ablakon át azonnal láthatjuk is a lámpást teljes egészében. A doboz külső felületén minden szükséges információt megtalálunk, amit csak tudni szeretnénk a lámpáról, valamint a bele épített technológiákról. Miután a csomagolást kibontottuk, egy műanyag panelt tudunk a dobozból kihúzni. Ebbe van bepattintva elölről az ML6 lámpás, de a panel mögött még pár kiegészítőt is találunk. A szokásos biztonsági adatlapon kívül egy piktogramokkal illusztrált kezelési utasítást és a 7 éves garanciaidőre figyelmeztető internetes regisztrációt segítő lapot is találunk. Egy rövidke, jelölések nélküli USB – mikro USB töltőkábelt is tettek a csomagolásba. Meglepetésemre egy kis “susogós” szövet szütyőt is rejtett a doboz, hogy a lámpát legyen mibe szállítani, ne karcolódjon teljesen össze a polikarbonát lencse. Nemes gesztus, ha nem is minőségi anyagból készült, de a gondoskodás mindenképp értékelendő.

Felépítés:

A Ledlenser ML6 lámpás gyárilag több helyen is össze van ragasztva, hogy ezáltal a víz és porállósága is megfelelő legyen, valamint az avatatlan kezek ne tudjanak benne kárt tenni. Igazából én ezt nem is bánom, hiszen semmi szükség arra, hogy atomjaira tudjuk bontani, a 7 év garanciális idő pedig számomra biztosíték arra, hogy a gyártó is bízik a termékében annyira, hogy ne is legyen a szétszerelésre szükség, legalább ennyi ideig. Ebből fakadóan csak ketté lehet bontani, a lámpa talpát lehet letekerni a felső része egyben marad.

Felső rész:

A lámpás tetején egy hatalmas szilikonos műanyag akasztót láthatunk, ami a két oldalára van a fejnek bepattintva. Egyik oldalon a töltőcsatlakozó mikro USB csatlakozóját takarja, míg a túloldalon a powerbank funkció USB kimenetét óvja a természeti hatásoktól. A fej, vagy inkább felső rész tetején helyezték el áttetsző hosszúkás szilikon nyomógomb alatt a 3 darab elektronikus kapcsolót. A teteje hengeres kialakítású, oldalán enyhe hullámok lettek kialakítva, de a felülete teljesen sima, csak a ki és bemenetek, valamint az azokba pattintott gumibetétek törik meg az egyhangúságot. Persze nem is kell ide sok változatosság, éppen elegendő, hogy a bemenet alatt a típusjelzés és a sorozatszám feltüntetésre került.

A felső részébe bele van ragasztva a lencse, ami polikarbonátból készült, szóval elég ellenálló, véletlenül nehéz lesz benne kárt tenni. Ez belülről a szabadalommal védett mikro prizma “technológiával” lett ellátva. Ezen belül látható a fehér műanyag kúpos diffúzor, erre elég látványos módon rá lett nyomtatva a gyártó logója és a neve is. Itt más látnivaló igazából nincs is, és már meg is érkeztünk a lámpa alsó feléhez. Itt örömmel tapasztalom, hogy belül van ám ebben is “anyag”, hiszen a belső cső nem műanyag, hanem alumínium. Ebbe a csőbe tekerhető bele a talp. A belső felében a felső részben látható egy aranyozott érintkező, amit rugó feszít az akku pozitív pólusának. Szerencsére flat top ipari cellákkal is tökéletesen működik, szükség esetén bármely 18650 akkuval képes világítani, nem válogat!

Talp:

A Ledlenser ML6 talp része ötletesen lett kivitelezve. Belső részén, ahol az akkuval érintkezik ott aranyozott rugó viszi át az elektronokat a talp anyagába. A menet azért távol áll az elemlámpáknál megszokott kiváló minőségtől, persze ez is trapéz profilú, de lehetne sokkal magasabb menetemelkedésű és ritkább menet is, akkor könnyebb lenne belekapatni a talp részt a felső részbe. A menetről egyébként a bevonat el van távolítva, az aranyozott rugóból itt vezetik fel a belső alu csővel az áramot a felső részben lévő driverhez. A menet tövében szimpla gumi tömítőgyűrűt találunk, amit gyárilag bőségesen elláttak kenőanyaggal. Érdekes és kevésbé praktikus szerintem a talp kialakítása, mert a tömítő gyűrű után mint egy tál kiszélesedik és sajnos nincs sehol lehetősége távozni a bele jutó folyadéknak.

Persze nem jut be az akkuhoz, de akkor sem szerencsés ott egy kis tavat építeni, sokkal jobb lenne ha lenne 1-2 lyuk, amin a nedvesség távozhatna ebből a részéből. Körben az oldala teljesen sima felületű, a fogást semmi nem javítja, ezért nedves kézzel kicsit nehezebb meghúzni és meglazítani, de ebben a viszonylag nagy átmérője jelentős segítséget nyújt. A talp rész alján egy körbefutó peremben műanyag betétet láthatunk. Ennek közepén helyezték el a fotóállvánnyal kompatibilis 1/4″-os menetes anyát, mellette jobbról és balról is egy jó erős neodímium mágnest építettek be, ami erősen és stabilan megtartja bármely pozícióban a lámpát. 120 fokonként 3 pici szilikonos gumitappancs is van ebben a műanyag betétben. Ez a része kifejezetten átgondoltan lett megalkotva.

Levehető műanyag talp:

Ha mindez nem lenne elég a gyártó mellékel a csomagban egy talp részre húzható plusz műanyag talpazatot, ami szélesebb és a mágneseket eltakarja. Outdoor felhasználás esetén sokkal stabilabban lehet erre letenni a lámpát a kicsit szélesebb alátámasztás miatt. Az aljában egy kihajtható fém horog van beépítve, így könnyen fel lehet akasztani például vékonyabb ágakra. A műanyag talp egészen rugalmas, már-már gumis műanyagból készül, remélhetőleg tartós darab lesz, és hidegben sem fog elpattanni. A lámpára rátekert talpra egyébként nagyon passzosan megy rá és kis körmökkel kapaszkodik annak a peremébe, ha nem feszegetjük simán hihetjük azt is, hogy ez a talp rész egybe van szerelve, pedig nincs.

Mérete:

Klasszikus, hosszúkás alakja van a Ledlenser ML6 lámpásnak. A többi itthon található lámpással együtt lefotóztam, hogy kb. mire kell számítani:

A legalacsonyabb és egyben a legszélesebb lámpásom a Nitecore LR30, ami a fotón a legelső, kék színű darab, amit a kicsit fiatalabb Nitecore LA30 lámpás követ. Ennek érdekessége, hogy van beépített akkuja de működik sima AA elemről is. A picike hengeres lámpás a Thorfire KL02, ami 16340 akkuval üzemel, ezt a tesztalany tartozék 18650 akkuja követi. Az AA elemmel vagy akkuval üzemelő Nitecore LA10 CRI lámpás kitolt burával már majdnem olyan hosszú, mint az Astrolux S1 elemlámpa. Ennek méretét többen is ismeritek szerintem. A sort a cikk főszereplője, a Ledlenser ML6 lámpás zárja.

Üzembe helyezés, kezelés:

Üzemkészen szállítja a gyártó a Ledlenser ML6-ot. A csomagban találunk egy 3200 mAh kapacitású 18650 akkumulátort, amit a lámpában fel is tudunk tölteni. Ha ezt megtettük utána használatba tudjuk venni a lámpást, melynek kezelése gyermekjáték. A tetején lévő 3 mikrokapcsoló egy gumi nyomógomb alatt lett elhelyezve. A 3 kapcsolót az alábbi piktogramokkal látták el: középen a gyártó logója látható, egyik felén egy “-” jel, míg másik szélén egy “+” jel van a gombra festve. Kikapcsolt lámpánál ha a gomb közepét lenyomjuk és nyomva tartjuk több, mint 1 másodpercig a módmemóriában lévő fényerővel és világítási módban kapcsol be. Ha a “+” vagy “-” jelzésű gombokat nyomjuk le több, mint 2 másodperc hosszan kikapcsolt lámpán, akkor a vörös fényt kapcsolja be. Bekapcsolt állapotban a “+” gombot lenyomva a fényerő a maximum értékig (550 lumen) fokozatmentesen nő. A végállást a gomb felengedéséig villogással jelzi fehér és vörös fény esetén is.

Ledlenser ML4, ML6 és ML6 meleg fehér

A “-” gombot lenyomva és nyomva tartva a fényerő csökken szintén fokozat mentesen, és a végállást (20 lumen) itt is villogással jelzi.
A “+” gombot kétszer gyorsan egymás után lenyomva és felengedve a Boost módot tudjuk aktiválni, ami 1 perc hosszan maximum 750 lumen fényáramot présel ki a lámpásból. A “-” gombot kétszer gyorsan lenyomva és felengedve a minimum (20 lumen) fényerőre lép a lámpa azonnal. Ez fehér és vörös fény esetén is működik.
A gomb közepén “kattintva” a fehér fény után a vörös fényre lép, amit újabb kattintás után a fehér fény villogása követ, ismételt kattintás után pedig a vörös fény villogása kapcsolódik be. Ez a sorozat minden egyes kattintás után ciklikusan ismétlődik. A vörös fény és a villogó módokból 5 másodperc után a gomb közepén “kattintva” nem a következő fokozatba, hanem a ciklikus sor elejére, a fehér világításra ugrik, innen kezdődik a sorozat elölről.

Ledlenser ML4, ML6 és ML6 meleg fehér vörös fény módban

Villogó módok:

A villogás fehér és vörös fénnyel is elérhető a Ledlenser ML6 lámpásban. Azonban itt még nincs vége, ugyanis villogásból 4 mód áll rendelkezésre, és képes azt is megjegyezni, hogy melyik villogó mód volt utoljára használatban. A “fő” menüben automatikusan azt a villogást fogja bekapcsolni. A villogások közt a villogó módra lépve lehet váltani a “+” és “-” gombok lenyomásával. A sima egyszerű villogást a stroboszkóp, erősebb fényű villogás követi, amit a “légzés” nevű pulzáló fény követ. A sort az SOS morze villogás zárja. Természetesen a fehér és a vörös fénynél is ki lehet választani a megfelelő villogási módot amit szeretnénk.

Ledlenser PL6 néven kapható a legegyszerűbb “fapados” változat

Speciális funkciók:

Természetesen speciális funkciókat is kapott a Ledlenser ML6 lámpás. Ilyen a gomb zárhatósága véletlen bekapcsolás ellen, amit a “+” és “-” gombok egyidejű, legalább 1 másodperc hosszú lenyomásával lehet aktiválni. Ezt 3 vörös fényű felvillanással nyugtázza a lámpa. Az oldás szintén ezen két gomb egyidejű, legalább 1 másodperc hosszú lenyomásával történik, amit ismételt 3 vörös villanással hagy a lámpa jóvá, majd bekapcsol a memóriában lévő fényerővel.

Ledlenser iA6R néven az ipari változatot vásárolhatjuk meg. Specialitása a borostyánsárga fény a vörös helyett

Az akku töltöttségét is visszajelzi a lámpás, ehhez a sima “bekapcsolást”, vagyis a több, mint 1 másodperc hosszú gomb közepének a lenyomását kell megtenni. A gomb ekkor zöld fénnyel az 50% feletti töltöttséget jelzi, sárga fénnyel az 50% alatti töltöttséget, piros fénnyel pedig a hamarosan lemerülő akkut. Sajnos a visszajelzés nem folyamatos, mert azt csak bekapcsolás után 2 másodpercig világít, cserébe a merülő akkut sem jelzi a gomb piros fénnyel, pedig erre utalhatna valami külső jelzés is a folyamatos használat során. Szerencsére a merülést a fő fényének a villogtatásával is jelzi, igaz ekkor már az akkumulátor 3 V feszültség körüli értékre merült, tehát már nincs sok idő a teljes lemerülésig, nagyjából 20 percünk van a kikapcsolásig. Kikapcsolás után 2,73 V feszültséget mértem az akkumulátorban.

Beépített töltés:

A Ledlenser ML6 rendelkezik beépített töltővel, ami mikro USB csatlakozón keresztül táplálható meg árammal. A gyártó által ajánlott hálózati adapter 5V feszültség mellett minimum 1A áramerősséget képes leadni. Gyakorlatilag az itthoni izmos tápommal megtáplálva a lámpa által felvett töltőáram 5,03 V feszültség mellett 1,02 A áramerősség. A töltés során a lámpa tetején lévő nyomógomb alatt folyamatos piros fény világít, ami a töltés végén átvált folyamatos zöld fényű jelzésre. A töltés befejeztével a töltőelektronika teljesen leválasztja a lámpát a tápegységről. Az akkumulátorban a teszt végén 4,17 V feszültséget mértem, vagyis nem tölti fel 100%-ig az akkumulátort, pár milliamperóra kapacitást ezzel sajnos bukunk a használat során. Töltés során a lámpa fényét nem lehet bekapcsolni, áramforrás nélkül csak a töltőcsatlakozón keresztül megtáplálva nem tud világítani.

Mikro USB töltőnyílás és USB kimenet

Powerbank funkció:

A powerbank funkciót is teszteltem. Az 1 A-es műterhelést rákötve 4,99 V feszültség mellett 0,97 A áramerősséget tudott a szabványos USB csatlakozón keresztül a Ledlenser ML6 kipréselni magából, ami kiváló eredmény az ilyen funkcióval rendelkező lámpák között. A gyári 3200 mAh kapacitású akkuból teljesen feltöltött állapotából összesen 1750 mAh kapacitást tudtam kinyerni. Ekkor az akkuban 3,23 V feszültséget mértem, tehát világítani még jó ideig lehet vela a továbbiakban, de már az USB működéséhez szükséges 5 V feszültséget az elektronika nem tudta előállítani.

Tartozék akkumulátor:

A csomagban találunk egy Ledlenser márkajelzéssel ellátott 3200 mAh kapacitású 18650 méretű lítium-ion akkumulátort is. Sok információt nem kapunk róla, a fólia csak arra figyelmeztet, hogy ne zárjuk rövidre és ne dobjuk tűzbe. Biztos ami biztos alapon azért én rámértem erre az akkura, hogy mégis a kapacitásával mi a helyzet. A mérés során 45 mΩ belső ellenállást mutatott az XTAR VC8 töltőm, ami nem kiemelkedő eredmény, sokkal inkább átlagos. A kapacitás teszten 3260 mAh kapaitást mértem az első ciklusnál, ami a gyártó által megadott érték felett van.

Mérések:

Méretei:
– hossza műanyag talp nélkül: 177 mm
– hossza műanyag talppal: 185 mm
– legnagyobb átmérője műanyag talp nélkül: 44 mm
– legnagyobb átmérője műanyag talppal: 65 mm

Tömege tartozék akkumulátorral: 305,9 g

Mért maximális fényerő tartozék akkumulátorral, bekapcsolás után 30 másodperccel boost módban 47 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva 14 méter hatótávot jelent.
Mért maximális fényerő tartozék akkumulátorral, bekapcsolás után 30 másodperccel, magas módban 22 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva 9 méter hatótávot jelent.

Hőtermelése:

A szokásos negyed órás tesztet elvégeztem a Ledlenser ML6 lámpáson, az alábbi grafikon készült:

A lámpást boost módban indítottam, ahonnan a maximális fényerőre lépett vissza 1 perc után. Őrületes melegedésre nem számítottam, illetve már használtam hosszabb ideig is a lámpást a teszten kívül is, ezért tudtam ,hogy forrósodni sem fog, csak langyosodni. Ez látható a grafikonon is. Épp csak megugrik a hőfoka az első percben, a második perctől csak szép fokozatosan emelkedik a hőmérséklete tovább, igen komótosan. A teszt végére még épp nem érte el a 40°C hőmérsékletet a fej legmelegebb pontja. Huzamosabb ideig használva sem nagyon emelkedik tovább a hőmérséklete, biztonságosan használható huzamosabb ideig is, illetve ami még nagyon fontos, hogy a boost mód mindig elérhető és nem lehet vele túlmelegíteni a lámpást, többszöri egymás után indítással sem.

Futásidő:

A mérést a gyári tartozék, teljesen feltöltött akkumulátorral végeztem el.

A “boost” módban indított lámpa fényárama az első percben 3%-ot esik, eztán azonnal visszalép 75%-ra, ami nagyjából 560 lumen fényáramnak felel meg. Ezt 2 percen keresztül tartja, majd a 8. percig szépen fokozatosan halványodik. Ekkor 45%-on áll a mérés, nagyjából 337 lumen a fényáram. Sajnos ez sem stabilizált érték, a 30. percre 42%, 60. percre 38%, 90. percben 33% a mért érték. Indítás után 2 órával már csak 30% fényáram áll rendelkezésre, ami kb. 225 lumennek felel meg. A 150. percben 27%, és 3 óra múltán 20%-ra csökken a fényáram, ami nagyjából 150 lumennek felel meg. Itt a lámpa jelzi, hogy merül egy villogás sorozattal, majd meredeken folytatódik a grafikon esése. 210. percben 8%-ot mértem, és 221 perccel az indítás után 4% fényáramról egyszer csak kikapcsol. A grafikonon végén látható hosszú idő nem holdfény mód, hanem a lámpa aljában lévő foszforeszkáló gyűrű fénye, ami az 569. percben halványul el teljesen.

Fénye:

A képeket zárt térben készítettem el, hiszen a lámpásnak ilyen helyen vesszük igazán nagy hasznát, például áramszünet esetén egy szobát is simán be lehet velük világítani. De nem mindegy a hogyan, ezt a lentebbi képeken láthatjátok:

A fotó sorozatot a Nitecore LA10CRI kis lámpással kezdem, amit nagyon kedvelek sokoldalú használhatósága miatt. Láthatóan szinte gömb formában sugároz fényt. A második képen a Thorfire KL02 picike lámpásának fénye látható. Ez csak felfelé sugároz viszonylag erős fényt, “lógatva” lehet eredményesen használni. Harmadik képre már egy nagyobb lámpás, a Nitecore LA30 került, aminek kellemes, enyhén sárgás fénye szintén felfelé irányított, akárcsak a Nitecore LR30-nak, aminek a fénye hidegebb árnyalatú. A sorozat végén látható a Ledlenser ML6 fénye. A kamerának a színhőmérsékletét 5000K-re állítottam, mégis melegebbnek hat a fényének a színe, én a valóságban inkább természetes fehérnek mondanám. Láhatóan oldalra és lefelé rengeteg fény jut, felfelé nem igazán sugároz. Érdemes megfigyelni, hogy a fényforrás koránt sem vakít annyira, mint a gyengébb fényáramú vetélytársai. Ezt a mikroprizmával ellátott lencsének köszönheti. Az utolsó képen a “boost” mód fénye látható, ami 1 percig áll rendelkezésünkre.

Sajnos a vörös fényt elfelejtettem a sorozatban lefényképezni, ezért csak leírni tudom hogy milyen. Fénye jelentősen halványabb, mint a fehér fény, teljesen levett fényerő mellett már-már csak jelzésre elegendő, annyira halvány, cserébe hosszú üzemidőt garantál. Teljesen felerősítve elegendő fénye van ahhoz, hogy egy asztalt bevilágítson, vagy akár egy kisebb helységet, sátrat ellásson fénnyel.

Konklúzió:

A Ledlenser ML6 számomra régi vágyálom volt, majd egy éven át halogattam, de végül nem tudtam lemondani róla, az emlékek mindig előtörtek bennem, és mindig arra jutottam, hogy nekem kell egy ilyen lámpás. És jól döntöttem. Megpróbálom csokorba szedni, hogy mikkel van bajom, mert belekötni nehéz, de azért itt-ott sikerült. Ami számomra legkevésbé tetszik, az a ki és bekapcsoláshoz szükséges gombnyomás időzítése, ami nekem lassú. A fehér fény lehetne még halványabb, amolyan igazi holdfény tök jó lenne. Merülés közben ugyan jelzi villogással, hogy le fog merülni, de csak egy alkalommal, ha folyamatosan használjuk. Ez a merülés jelzés szerintem kevés. Kellene visszatérő villogtatás, vagy a gomb alatti fény jelezhetné ha már nemsokára kikapcsol a lámpás, hasznos lenne.

Ezeken kívül viszont csak szuperlatívuszokban tudok róla nyilatkozni. A fénye pompás, a mikroprizmával ellátott lencse nagyon hatékonyan töri meg a fény útját, és tényleg nem vakít annyira, mint amennyire a többi lámpás, amin csak diffúzor van. Ez szinte felér egy kisebb csodával és már ezzel is megvenne magának, de ennél többet is tud. A beépített töltő jól működik, az akkumulátorok közt nem válogat, ráadásul van egy kifejezetten jól működő powerbank funkciója is. A vörös fény is hasznos plusz. Ideális választás azok számára, akik egy hosszú életű (7 év gari!), nagyon kellemes fényű lámpásra vágynak, de nem a grammok faragásának megszállottjai, mert ennek van tömege. A piaci igényekre válaszul a gyártó piacra dobta a meleg fényű (3000K) változatot is, ami igazi retro érzést is hordoz magában. Részemről ajánlott típus, mert én még ennél jobbat nem találtam.

A PL6 “fapadosabb” változat a kempingezők, míg az iA6R ipari változat borostyánsárga kiegészítő fényével (a vörös fény helyett) a munkahelyek kiváló lámpása lehet. Idő közben újításként az ML6 Connect WL változata is piacra került mágneses töltéssel, távirányítóval, valamint bluetooth csatlakozási lehetőséggel. Akiknek egy kisebb lámpás is elegendő lehet, azoknak érdemes az ML4 modellt szemügyre venniük, ami 14500 akkuval, de akár AA elemmel is képes üzemelni, a “csoda” lencsét viszont abba is beépítették.

Megvásárolható a hazai hivatalos importőrtől közvetlenül, 5+2 év garanciával:
Ledlenser ML6

Exit mobile version