Site icon Elemlámpa blog

JETBeam JET II PRO – EDC lámpám

JETBeam JET II PRO elemlámpa teszt – tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Mindenkinek más az EDC pakkja, hiszen mind mások vagyunk, mások az igényeink, a szükségleteink és a rendelkezésre álló eszközeink is. Nálam például mindig van telefon, és egy folder, aztán ha jobban neki indulok akkor multitool és sok esetben elemlámpa is, mert a telefon lámpája az általában kevés, tényleg csak végszükség esetében elegendő a fénye. Számomra a legfontosabb az apró méret volt, mivel csak a zsebeimbe pakolok, ott pedig nem sok hely volt erre a célra. A kis JETBeam JET II Pro elemlámpával már régen szemeztem, hiszen nem egy új modellről van szó, de mindig halogattam, mert ha kellett elemlámpa akkor 18650 akkuval üzemelőt tettem a zsebembe, de arról le kellett szoknom, mert nem a legkellemesebb viselet zsebben nap mint nap, mióta a kabát lekerült. Megvettem, elvittem magammal és azóta ki sem veszem a zsebemből, csak tölteni. Miért? Lentebb azt is elolvashatod.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: JETBeam
Modell: JET II PRO
Emitter típusa: Cree XP-L HI
Maximális fényáram: 510 lm
Színhőmérséklet: 6000 – 6500 K
Lencse: keményített ásványi üveg kétoldali AR bevonattal
Kapcsoló típusa: clicky (elektronikus)
Áramforrás: 16340 (RCR123) lítium akkumulátor
Módok: 5: magas, közepes, alacsony, ultra alacsony, stroboszkóp
Bevonat: HAIII kemény eloxálás
Vízállóság: IPX8
Ejtésállóság: 1,5 m
Tömege: 47,5 g (akku nélkül)

Doboz tartalma:

Meglepő módon a JETBeam JET II PRO bliszteres kiszerelésben kerül kereskedelmi forgalomba, gondolom jobb helyeken így kínálják nagyobb tételben a különböző változatokat egymás mellett. Az átlátszó formázott műanyag panelek közt kék-piros kartonlap előtt láthatjuk az elemlámpát, mellette a taktikai agresszívebb fogazású gyűrűt. A kartonlap mögött van a helye kialakítva a tartozékoknak. Jó minőségű JETBeam feliratú csuklópántot, egy pót tömítő gyűrűt, valamint kezelési utasítást találunk a csomagban. A középen lévő kartonlapot kivéve, majd szétnyitva találunk még benne egy garanciakártyát és egy minőségbiztosítási igazoló cetlit, miszerint átment a vizsgálaton a termék amit kaptunk. Ha ez igaz akkor extra piros pont nekik, mert így tényleg kicsi az esély a gyári hibás példány kézhezvételére.

Felépítés:

A kis méret és a gondos hővezetés némi furcsaságot okoz a felépítésben, amit csak leírni tudok, mivel a gyártó összeragasztotta a JETBeam JET II Pro modell felső részét. A fej ránézésre mintha egy rozsdamentes acél gyűrű lenne, amire a bezel gyűrű feltekerhető, de az első benyomás téves, ugyanis a cserélhető “taktikai” és sima acél gyűrűk alatt az igazi bezel gyűrűt találjuk. Ennek belső felébe van gumi tömítő gyűrűre fektetve a kétoldali tükröződésmentes bevonattal ellátott ásványi üveg lencse. A lencse az alumíniumból készült OP reflektornak nyomódik, ami központosító gyűrűvel fekszik fel a Cree XPL-HI LED köré. Nem megszokott az OP reflektor és XPL-HI LED párosítás, de aki figyel emlékezhet a Klarus Mi7-re amiben szintén ezt a párosítást alkalmazta a gyártó -sikerrel.

A fej a tökéletes hővezetés miatt a testtel egy darabból van kialakítva, integrált pill vezeti ki a keletkező hőt a testbe. Erre szükség is van, ezt majd láthatjátok a hődiagramnál. A test oldalában alakítottak ki helyet a szintén rozsdamentes acélból készült nyomógombnak, ami egy elektronikus kapcsolót vezérel. A nyomógomb egy hűtőbordákat imitáló gyűrűben lett kialakítva, a vele szemben lévő oldalán a NITEYE bogár logója lett belemarva az anyagba, néhány piacon azon a márkanéven is beszerezhető valószínűleg.

A test oldalán két sima gyűrű közt némi rombusz mintát találunk, amikben hosszanti bemarásokban a gyártó és a típus megjelölést olvashatjuk. A test végén lévő szélesebb gyűrűre került a sorozatszám, ami után a szimpla gumi tömítő gyűrűt találunk a jó minőségűnek tűnő, simán járó trapéz menet előtt. A test végig eloxált, csak a cső végén van letisztítva a bevonat, ezért nem csak a kapcsolóval, hanem a zárókupak lazításával is lezárható véletlen bekapcsolás ellen.

A zárókupakot feltekerhetjük a test végére a tartozék szintén rozsdamentes acél klipsz testre húzása után, de akár nélküle is. A klipsz igényes kialakítású, viszont a zárókupak nem szorítja teljesen a testhez, ezért picit lötyög. Apró horony akadályozza meg a körbefordulását, ez viszont pozitívum. A zárókupak belső felében aranyozott rugó csatlakozik az akku negatív pólusához. Kívül felülete sima, a végén három kiálló perem segítségével gyertyaként felállítható biztonságosan. A kiálló peremekben méretes lyukak vannak ,így a csuklópánt befűzése nem okozhat gondot senkinek.

Mérete:

A JetBeam JET II Pro elemlámpa kifejezetten apróra sikerült darab. A mérete még egészen jól foghatóvá teszi férfi kézben is, nem kis hurkapálca érzés, de zsebben hordva egyáltalán nem kényelmetlen.

A fogazott bezel fordítva felhelyezve

Ez a fogazott bezel téma amiről beszélnünk kell. Igen, képeken baromi jól néz ki, akárcsak a promo anyagban. Élőben annyira már nem “hűha” érzés látni, cserébe ez egy EDC lámpa, amit meg is öl ez a bezel ami képes mindenbe beleakadni. Szóval szép, de éljünk a lehetőséggel és használjuk a teljesen sima gyűrűt ha hordjuk napi szinten.

16340 akku, JETBeam JET II PRO, 18650 akku, Klarus Mi7, Astrolux S1, Convoy S2+

Jól látható a fenti képen, hogy mennyire picike is a JETBeam JET II PRO elemlámpa. A bele való 16340 méretű akkunál kb. kétszer hosszabb. Teljes hossza kb. egy 18650 akkuval megegyező, de annál vastagabb. A szintén EDC felhasználásra szánt Klarus Mi7 érezhetően hosszabb, cserébe vékonyabb és 14500 akkut használ. Az Astolux S1 18350 akkuhoz való “rövid” csővel szerelve átmérőben nagyjából megegyezik vele, picit viszont hosszabb. A barna Convoy S2+ XPL-HI változata már majdnem dupla hosszúságú, mint a tesztalany elemlámpa.

Üzembe helyezés, kezelés:

Egy RCR123 (16340) akkura van szükségünk ahhoz,hogy életre keltsük ezt az apróságot, ugyanis akkumulátor nem tartozik a csomagba. Amint betettük a megfelelő flat- vagy button top lítium-ion akkut máris indulhat a móka. Egy kattintással bekapcsolódik az utoljára használt fokozatban a JETBeam JET II PRO elemlámpánk, ismételt kattintásra kikapcsol. A gombot lenyomva, majd nyomva tartva a magas, közepes és végül az alacsony módba jutunk. Ha továbbra is lenyomva tartjuk a sor kezdődik elölről. Dupla kattintásra bekapcsolt elemlámpa esetén a magas módba kapcsol. Az ultra alacsony fokozatot kikapcsolt elemlámpánál dupla kattintással aktiválhatjuk. Három gyors kattintással ha ki van kapcsolva akkor a fix frekvenciájú stroboszkóp módot érjük el.

A sima bezel gyűrű a legjobb választás

Időzített kikapcsolás:

Érdekes, de nem haszontalan mód is került a menübe. Ha be van kapcsolva a JetBeam JET II PRO akkor négyet kattintva a nyomógombbal kettőt fog villantani a lámpa, jelezve, hogy az időzítő mód aktív. Ekkor 3 perc múltán kapcsol ki. Ha újabb négy gyorsat kattintunk a gombon akkor hármat fog villanni és 9 percre nő a kikapcsolásig tartó időintervallum. Újabb négy kattintásra nem hozzáadódik a plusz idő, hanem kettő villantással jelzi, hogy 3 perces időző az aktív.

A gomb zárása:

Szerencsére a szoftveres zárás sem maradt ki a menüből. Ha kikapcsoltuk az elemlámpát akkor a nyomógombot több, mint 3 másodpercre lenyomjuk akkor egy villanással jelzi, hogy a zárás aktiválva lett. Ha ekkor nem engedjük fel a nyomógombot akkor villantani fog egyet-egyet, míg fel nem engedjük, ez a végeredményen nem változtat. Érdekesség, de kettő kattintással lezárt gomb esetén is elérhetjük az ultra alacsony módot (valamint innen hosszan nyomva a gombot a magas fokozatot is), három kattintással pedig a strobooszkóp is aktiválható zárt gomb mellett.

A limitált vörösréz változat kezelésében megegyezik az olcsó alumínium verzióval.

Mérések:

Méretei:

Tömege akkumulátor nélkül: 37,3 g sima gyűrűvel és 40 g a fogazott gyűrűt használva.

Hőtermelése:

Bizony a jól meghajtott LED termeli a hőt, amit az integrált pill hamar ki is vezet a test oldalára. A pici test a kontroll nélküli teljesítmény miatt hamar túlhevülne, szerencsére a JETBeam mérnökei erre figyeltek és aktív hővédelem került az elemlámpába, ennek hatásos működése jól látható a grafikonon is. Kb. 3 percig áll rendelkezésre a meglepően nagy teljesítmény, aztán az elektronika leszabályoz és szépen szinten is tart. Úgy gondolom, hogy ez egy EDC elemlámpánál ahol tényleg nem a huzamos használat és az irtózatos teljesítmény az elsődleges szempont ez az optimális megoldás.

Mért áramfelvételek:
– 1,2 µA nyugalmi áramfelvétel
– 0,00 A – ultra alacsony
– 0,02 A – alacsony
– 0,22 A – közepes
– 1,3 A – magas

Fénye:

A jól megszokott helyen fotóztam le a fényét a JETBeam JET II PRO elemlámpának pár már bemutatott modellel együtt:

Mit is látunk: Első képen a Klarus Mi7 fényét, amint méretét meghazudtolóan egész szép távolságot megvilágít használható fénnyel. A következő képen a brutálisan meghajtott Rofis TR10 elemlámpa fénye átható. Távolságra nem, de szórt fényben mindenhol többet tud, mint az előző elemlámpa. Harmadik képen a JETBeam JET II PRO fénye látható. A hotspot távolra koncentrált, közel kevesebb a szórt fénye, mint a kicsi vetélytársaknak, távol viszont abszolút ő a győztes. Utolsó képen a nagyobb méretű Convoy S2+ XM-L2 LED-es erős változatának fénye látható. Több a szórt fény, erősebb is a megvilágítás, de a megvilágított távolság kb. azonos, ráadásul a táv végénél a megvilágítás erőssége is nagyon hasonló!

Konklúzió:

A JETBeam JET II PRO tetszetős külalakba egy nagyon jól használható és sok jó funkcióval rendelkező elemlámpát készített. A kidolgozás részletes és precíz, a formatervezők megdolgoztak a pénzükért. Az anyaghasználat és a bevonatok minősége is tökéletes, semmi kivetni valót nem találtam benne. Ráadásul a gyártó a gyűjtőkre is gondolt, ezért különleges vörösréz és titán változatokat is készített azonos műszaki tartalommal. Apropó, műszaki tartalom: Az elektronika nyugalmi fogyasztása iszonyúan alacsony, gondos tervezést sejtet!

A titán kiadás elérhető színváltozatai

A fokozatok jól elosztottak, nekem külön tetszik, hogy rendelkezik ultra alacsony móddal is. A választható 3 vagy 9 perces kikapcsolási idő egészen meglepő funkció ebben az ársávban. Nagyjából mindent megkapunk amit egy prémium elemlámpa nyújthat számunkra. A legfontosabb azonban a napi használhatóság és hordozhatóság, abban pedig szerintem nagyon jó a kis JETBeam JET II PRO, ezért is kerül az ajánlott elemlámpák közé annak ellenére, hogy lassan már kifutó modellről beszélhetünk. Egyetlen dolgot hiányolok belőle, az pedig az USB töltés lehetősége, ez a kis akku kapacitás miatt hasznos funkció lenne. Ezt  leszámítva tényleg nagyon jó, ezért is jár velem nap mint nap.

Megvásárolható:
JETBeam JET II PRO – alu változat
JETBeam JET II PRO – limitált kiadás
JETBeam JET II PRO – titán limitált kiadás

Exit mobile version