Site icon Elemlámpa blog

JETBeam JET-µ (JET-u) bemutató

Ez egy régebbi cikkem importálása, ezért a tördelési problémák miatt elnézésed kérem!


A JETBeam egyik legkisebb elemlámpáját szeretném bemutatni, a JET- µ (mü) modellt ebben a bejegyzésben.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: JETBeam
Modell: JET- µ
LED: Cree XP-G2
Maximális fényáram: 135LM
Maximális fényerő: 518cd
Kapcsoló típusa: twisty
Áramforrás: AAA alkáli elem vagy NiMh akkumulátor
Módkiosztás: alacsony < közepes < magas
Módmemória: van
Vízállóság: IPX-8
Ütésálló: 1m-es magasságig
Tömege: 13,2g

Bevezető:

A JETBeam már a felsőbb kategóriába tartozik, a bemutatott modell minőségén és árán is érezni lehet, hogy nem törekedtek a legalacsonyabb gyártási költség elérésére.
Az értékesítés bliszteres formában történik. Az egyszerű átlátszó műanyag formázott előlap mögött a lámpa azonnal látható, az igényes matt-fényes festésű kartonlap mögött kialakított helyen találunk egy korrekt minőségű csuklópántot némi szilika gél társaságában. Egy pici simítózáras zacskóban kapott helyet egy plusz O-gyűrű, alatta a garanciakártya és típus jóváhagyási igazolás. Ez biztosítja a vásárlót arról, hogy a kezünkben lévő termék átesett minőségi ellenőrzésen. Végül egy részletes angol-kínai nyelvű kezelési utasítást zárja a tartozékok sorát.

Felépítés:

Mindössze két fő részre bontható:

Fej: egyszerű alumínium cső, kívülről textúrázva a jobb fogás érdekében, rajta típusjelzéssel, benne a driver, a LED és a TIR lencse menetes alumínium pill-re szerelve

Test: Egy darabból lett kialakítva, belsejében végéig eloxálva, csak a zárt alja van fém tisztán hagyva, ezen fekszik fel az elemet nyomó rugó. Kívül vékony és sűrű, de trapéz menettel csatlakozik a fejhez egy darab gumi tömítőgyűrűvel zárva a bejutó víz útját. A menet eloxálva van végig, így a fejet letekerve zárható az áramkör, a ki-be kapcsolás és a fokozatok váltása is így történik. A test fej felé lévő végén az eloxálás le van csiszolva, itt jut át az áram a fejben lévő driver-hez közvetlenül. A testen kívül sorozatszámot és a gyártó logóját találjuk. Végére van pattintva a jó minőségű rozsdamentes acél klipsz, ezt könnyen el is távolíthatjuk, de ekkor a lámpa el tud gurulni. A külső végén lévő profil két szemben lévő tagján lyukat találunk ahol befűzhető a csuklópánt, vagy akár kulcskarikára is fűzhető a lámpa. Gyertyaként felállítható biztonsággal.

A gyártó adatai alapján MIL-A-8625 type III kemény eloxálással van a lámpa egésze bevonva, jelenleg ez a legerősebb és leginkább kopásálló bevonat a piacon, így várhatóan sokáig megőrzi eredeti színét.

Kezelése:

A kapcsolás twisty rendszerű, a fejrészt rátekerve zárjuk az áramkört és világít a lámpa. Letekerve majd gyorsan visszacsavarva váltunk a következő fokozatba. Ebben a modellben három világítási mód kapott helyet: alacsony, közepes és magas. A driver tartalmaz módmemóriát, így a lámpa pár másodperc múltán megjegyzi milyen fokozatban kapcsoltuk ki és következő bekapcsolásnál ugyan abban fog újra működésbe lépni. Villogó módok (szerencsére) nem kerültek a fokozatok közé.

Alacsony módban 1.5 lument ad meg a gyártó fényerőnek, ez kellően alacsony érték, éjjel felkelve sem bántóan erős, sötét fiókok feltérképezésére is elegendő. A közepes fokozattal már simán szét tudunk nézni egy szobában, ugyan még a plafonra világítva nem élvezhető a visszavert fény mennyisége, de elegendő átlagos beltéri használatra. Legmagasabb fokozatban akár 135 lumen fényerő is elérhető a használt elem minőségétől függően. Ez már elegendő mindenféle beltérben végezhető tevékenységre, 10m-es távolságot vígan átvilágítja, 20m-es távolságban is még használható fénye van. A gyártó 46 méteres világítási távolságot ad meg az FL-1-es szabvány alapján, a gyakorlatban kb. 30m-es távolságig ad a lámpa értékelhető megvilágítást, ráadásul elég szűk a fénycsóva így lakáson belüli meglepő erő kültéren már érezhetően megcsappan.

Fénye:

Fénye hideg fehér, nem zavaróan kékes árnyalatú, de korántsem színhűek a megvilágított tárgyak. Butaság lenne erős és jóval nagyobb méretű akkuval üzemelő lámpákkal összevetni a fényerejét, azonban egy ebay-es SK-68-assal (teljes flood állásban) közös fotót készítettem, hogy nagyjából be lehessen lőni mire lehet számítani tőle. Külterületen mindkettő lámpa gyengén teljesít, egy fokkal azonban erősebb fényt kapunk tesztünk alanyától.

Mérések:

Tömege: 13,5g
Fej legnagyobb átmérője: 14,8mm
Teljes hossz bekapcsolva: 70,6mm
Áramfelvétel:
Alacsony: 0.01A
Közepes: 0,12A
Magas: 1.4A

AAA elem, AA elem, 18650 akku, JET-u, BLF 348, SK68, Convoy S2+

Konklúzió:

A pénzünkért várható minőséget megkapjuk maradéktalanul. A pici test egészen meglepő fényerőt rejt, a vékony ceruzaelemnek köszönhetően a lámpa méretei csekélyek, bármelyik zsebben észrevétlenül képes elbújni, a tartozék klipsz is hasznos, ha szeretnénk is rögzíteni kiesés ellen. Módmemória, három jól elosztott fokozat és kiváló használhatóság az ismérve kis vízálló lámpánknak. Gyárilag kaptak a minőségi menetek szilikonzsírt így finoman járnak. Túlzott melegedéssel nem kell számolnunk a használat során, bár ekkora lámpát nem hiszem, hogy sok esetben járat az ember pár percnél tovább maximum fokozaton, minden esetre 15 perc után még nem forrósodott teljesen fel, ez a benne lévő minimális alumíniumnak fényében teljesen jó eredmény. Aki pici és elterjedt elemmel üzemelő, de jó minőségű lámpát keres az szerintem megtalálta.

Itthon tudomásom szerint a JETBeam márkának nincs hivatalos importőre, csak szürke importos lámpákat tudunk beszerezni a külföldinél jelentősen magasabb áron. Megvásárolható:

Jetbeam JET-u

Mentés

Exit mobile version