Site icon Elemlámpa blog

Használható napelem értelmes áron

Allpowers napelem teszt bevezető:

Kicsit rendhagyó cikkemben nem egy világító, hanem egy fényt hasznosító terméket (termékcsoportot) szeretnék nektek bemutatni. Személy szerint már elég régóta nézegetem a mobilis méretű és valóban használható mennyiségű áram termelésére alkalmas napelem paneleket, de eddig a viszonylag magas áruk eltántorított a vásárlástól. Mára változott a helyzet, már egészen korrekt összegért lehet beszerezni erősebb típusokat amik nem csak apró kapacitású akkuk feltöltésére hivatottak (pl. szolár kerti lámpa), hanem valóban használható mennyiségű áram termelésére is alkalmasak.

Mikor is hasznos egy ilyen napelem? Nagyjából bármikor. Túrázás során ha merül a mobilunk akkor feltölthetjük menet közben is akár, ha tábort verünk akkor szinte minden elektromos eszközt amit általában viszünk magunkkal feltölthetünk árammal, de több napos áramszünet esetén is jól jöhet a lakásban / házban is. Ha van nálunk erre alkalmas powerbank vagy akkutöltő akkor el is tudjuk raktározni a megtermelt áramot későbbi felhasználásra. Mivel már elég sok eszköz képes szabvány USB 5V-ról működni (de sok powerbank képes ennél nagyobb feszültség leadására is, akár laptopot is tölthetünk velük) így a felhasználásnak már csak a technikai felszereltségünk szabhat határt.

A technológia:

Alapvetően két nagy csoportra lehet a napelemeket bontani:

Vékonyfilmes napelem cellák:

Ezek a változatok technológiailag újabbnak számítanak. A félvezető szilícium réteget kémiai vagy fizikai úton csapatják a hordozó felületre. Előnye, hogy jobban bírják a magasabb hőmérsékletet, valamint olcsóbb a gyártása. Hátránya, hogy kisebb a hatásfoka, kb. 6-8% körüli, tehát nagyobb felületre van szükség ugyan akkora teljesítmény eléréséhez. Kevésbé elterjedt, mint a kristályos változatok. Mivel a cikkemben nem relevánsak így jobban nem szeretném őket részletezni, akit érdekel a téma az a wikipédián magyar nyelven is olvashat róla, ezen kívül millió meg egy napenergia témakörében készült weboldalt is lehet találni a népszerű keresők találatai között.

Kristályos napelem cellák:

A legrégebbi, legelterjedtebb és a leginkább kiforrott technológia. Két változata van, monokristályos és polikristályos. A kettő cella típus a gyártási technológiában tér el egymástól.
A monokristályos változatnál egy szilícium kristályt növesztenek meg, azt szeletelik fel, majd többszöri felületkezeléssel érik e a kívánt paramétereket. Hatásfokuk kb. 16-18% körül van. Jellemzően a sarkait le szokták vágni, jellegzetes nyolcszög alakjukat ennek köszönhetik. A napfényt legjobban merőleges beesési szög esetén tudják hasznosítani.

A polikristályos napelemekben a cellákat öntik négyzet alakú tömbökbe, dermedéskor több kis kristály csapódik ki, innen ered a neve is. Gyártása alacsonyabb energiaigényű, viszont hatásfoka alacsonyabb, kb. 14-16% körüli. Jobban hasznosítják a szórt fényt, mint a monokristályos változatok.

Allpowers 5V 21W hajtogatható napelem:

Az általam vásárolt Allpowers kínai gyártmányú napelemet szeretném picit közelebbről bemutatni nektek. A pontos típusa AP-SP5V21W.

Gyártói specifikáció:

Teljesítmény: 21W
Panel beszállító: SunPower USA
Kimenet 1: USB port, 5V 2,4A (max.) közvetlen erős napsugárzás esetén
Kimenet 2: USB port, 5V 2,4A (max.) közvetlen erős napsugárzás esetén
Méret összehajtva: 300mm x 160mm x 20mm
Méret szétnyitva: 640mm x 300mm x 10mm
Tömege: 0,6kg

Csomag tartalma:

Egyszerű de nyomtatott felületű kartondobozban érkezik a napelemünk a forgalmazótól. A dobozon kívülről csak a gyártó logója, neve és weboldalának (hibás) elérhetősége látszódik, a típusjelölés nem, tehát univerzális a csomagolása. A dobozban a napelemen kívül találunk még egy USB- mikro USB töltőkábelt, két fémből készült, a gyártó által logózott karabinert és egy kínai- angol nyelvű kezelési utasítást. Nem tudom minek kellene még a csomagban lennie, minden esetre így is teljesen használható.

Üzembe helyezés, kezelés:

Napelemről még nem írtam, nézzétek el, ha kicsit puritán lesz a cikk ezen része. Nos az üzembe helyezés annyiból áll, hogy a tépőzáras fedlapot lehajtjuk, majd széthajtogatjuk a napelemet. Azonnal működésre kész, termeli az áramot amit az apró zsebben elhelyezett kontrolleren lévő piros fényű LED azonnal jelez is.  Maga a konverter nem lehet egy bonyolult szerkezet, hasonlót lehet látni az összes ilyen elrendezésű típuson. Ennek nem egy, hanem kettő USB kimenete van. Mindkettő kimenet azonnal képes áramot juttatni a rá kötött fogyasztóba.

Ugyan az egyik kék belső nyelvet kapott (amivel általában a 3.x-s USB csatlakozó sebességét szokták jelölni), de itt nem jelent különbséget a két kimenet között. Bármelyikre is dugjuk a fogyasztónkat, ami lehet egy mobiltelefon, egy powerbank vagy egy akkutöltő is (ha erre elő van készítve), amint napfény éri a paneleket azonnal kezdi is a termelt áram áthelyezését a DC-DC konverterből a fogyasztóba. Több alkalommal is teszteltem mielőtt megírtam volna a cikket, pár tippet szeretnék adni a jövőbeni tulajdonosoknak.

Ha telefont töltünk róla közvetlenül akkor csak verőfényes napsütésben tegyük. Nem minden telefon viseli jól a felhős időben ki-be kapcsolgató töltést és az ingadozó feszültséget- áramerősséget. A telefonok nagy része már figyeli az akkumulátor hőfokát, ha túlmelegszik a készülék akkor leállítja a töltést. Ez azért fontos, mert ha a napelemen lévő zsebbe helyezzük a feltöltendő mobilt akkor hamar túlhevül és nem fog töltődni. Ugyan így jártam a panel alá helyezett telefonnal is. Megoldásként azt találtam, hogy egy méteres körüli kábellel a telefont beteszem az árnyékba, a panelt pedig a napsütésre helyeztem. Ilyenkor két telefont is hibátlanul töltött egyszerre 1 és 1,5 A-es áramerősséggel.

A feszültséget szépen tartja ha közvetlen erős napfény éri, a 2A-es műterhelést rákötve még a gyári jó minőségű apple és samsung töltőket is megcibálta a magas felvett áram, és beesett a feszültség 4,7-4,8V környékére, míg az áramerősség 1,7A környékén stabilizálódott. A napelemre kötve 5,11V feszültség mellett 1,89A áramerősséget méretem, ami nagyon szép eredmény. Lenne, ha közben random nem indítaná újra a töltést a konverter. Valószínűsítem, hogy ezt a magas áramerősséget már nem tudja stabilan előállítani a napelem által termelt áramból a konverter és e miatt indul újra. Hiba? Lehet. Viszont életszerű használat közben nem tapasztaltam ilyen jelenséget, még két telefon egyszerre töltése során sem jelentkezett, ahol az áramfelvétel már meghaladta a műterhelés áramfelvételét.

Felépítése:

Külső felületét egyszerű gyöngyvászon borítja teljes egészében. A fedlapra “vasalták” a gyártó logóját és a márkanevét. A külső részén azonnal szembe tűnik az öt paracord szerű zsinórból készült felfüggesztési pont. A tartozék karabinerekkel ezeknél fogva lehet rögzíteni pl. táskán, vagy faágakon a napelemet. Egyszerű megoldás, de egészen ötletes. A tépőzárral rögzített fedlapot kinyitva egyből láthatjuk a zsebet, amiben a DC-DC konverter lett elhelyezve. Ez a zseb szintén tépőzárral lett ellátva. A zseb külső felén van egy rövid képekkel illusztrált leírás, hogyan is kell használni a napelemet. Valószínűleg az amerikai vásárlókra is gondoltak 😀

Széthajtva a panelt a három méretes napelem tábla kerül elénk. Egy táblában két darab monokristályos napelem cella lett elhelyezve. A cellákat érdesített PET záróréteg védi a környezeti behatásoktól. Talán ha szép üvegszerű víztiszta lenne akkor pár százalékot javulna a napelem hatékonysága, de a marketingesek szerint ez jobban megvédi a környezeti behatásoktól a cellákat, én elhiszem. A cellák egyébként 128x128mm-es mono kristályból állnak, egy panel látható mérete kb. 270x128mm. Kihajtogatva a teljes hossza 64cm, szélessége 30cm. Tömegét 377g-nak mértem.

Konklúzió:

Már volt némi spoilerezés fentebb, de akit csak a lényeg érdekel annak már előre elmondom, ez a típus nyugodtan megvásárolható, úgy néz ki, hogy beválik a gyakorlatban is. Átlagos telefont akár kettőt is egyszerre) szépen és gyorsan tölt még kevésbé verőfényes napsütésben is. Mint a cella típusoknál már említettem, a maximális hatásfokot akkor érhetjük el, ha a nap felé fordítjuk a napelemet, hogy a fény kb. 90 fokos szögben essen rá. A saját méréseim szerint ennek nincs jelentősége, én fektetve tettem le minden esetben és szépen töltött úgy is. Nem tudtam különbséget mérni a megdöntött és a simán lefektetett napelem töltése közt mérni. Mondjuk így van értelme, mert így a “táborhelyen” hagyhatjuk a feltöltendő eszközt egy jó árnyékos helyen, a napelemet pedig a napsütésben, akkor egész nap tud tölteni.

1A körüli töltőáramot vígan előállít, még ha nem tökéletesen tiszta az idő akkor is egy eszköz töltése során. Ha felhő kerül a nap elé akkor sem esik kétségbe, ha nem is olyan hatékonyan, de 0,2-0,3A-el még akkor is képes tölteni, ez szerintem jó eredmény. Mint már említettem a 2A-es műterhelés esetén tapasztaltam a töltésnél a konverter újraindulását, de azt én csak a teszt miatt kötöttem rá, ekkora áramot egyik eszközöm sem vett fel a használat során egymagában, ezt tudom talán felhozni hibának. Akiknek készült a bemutató biztosan tudják, hogy mi mindenre lehet alkalmas egy ilyen mobilis napelemes töltő, részemről ajánlott vétel.

Allpowers szolár termékek
AllPowers AP-SP5V21W – a tesztben szereplő napelem panel

Mentés

Exit mobile version