Site icon Elemlámpa blog

Fenix E12 v2.0 bemutató

Fenix E12 v2.0 borító

Bevezető:

Az idei évet egy picike, relatív olcsó, ellenben jól használható elemlámpa tesztjével szeretném kezdeni. Nem másról van szó, mint a Fenix E12 v2.0 AA ceruza elemmel üzemelő lámpáról. Miért is esett erre a választásom? Ennek több oka is van. Először is, mert egészen olcsó kategóriába esik. Másodszor, mert AA elemmel vagy NiMH akkuval üzemel. Harmadszor, mert kő egyszerű a kezelése. Negyedszer, mert kiváló EDC elemlámpa lehet belőle az emberek legalább 80%-nak. Lássunk is neki, vizsgáljuk meg közelebbről ezt az apróságot.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Fenix
Modell: E12 v2.0
Emitter típusa: Genesis Photonics MATCH CA18
LED-ek száma: 1
Maximális fényáram: 160 lumen
Maximális fényerő: 1133 cd
Kapcsoló típusa: mechanikus reverse clicky
Áramforrás: AA alkáli elem, vagy AA NiMH akkumulátor
Módok száma: 3
Újratölthető: nem
Vízállóság: IP68
Ejtésállóság: 1 m

Doboz tartalma:

Ez az elemlámpa nem dobozban, hanem bliszteres csomagolásban kerül piacra. A csomagolás nem rejt túl sok extrát, az elemlámpán kívül egy AA alkáli elem, tartalék O-gyűrű, egyszerű csuklópánt és kezelési leírás került bele. Igazából másra nem is lesz szükségünk, ha már beköltözött a nadrágzsebbe a Fenix E12 v2.0.

Felépítés:

Kettő részből épül fel a Fenix E12 v2.0 elemlámpa. A fej egy egységet képez, valamint a test a ráragasztott zárókupakkal együtt szintén egy egységet képez, én is így vizsgálom őket.

Fej:

A fej a bronz bezel gyűrűvel kezdődik, ami alatt a szuper lapos, mindössze 3 mm magas TIR lencsét láthatjuk. A lencse alatt a nem túl ismert MATCH CA18 hidegfehér LED-et helyezte el a gyártó. A Fenix ezt a LED-et használja pár egyéb típusban is, egyébként még én sem hallottam róla semmit. A fej oldalsó része egy fémdarabból áll, mely nagy részén sima hengeres felületű. Ezt a részét 4 darab hosszanti bemarás díszíti. Alatta keskeny hosszbordázott gyűrű található, melyen szintén 4 darab kör bemarást ejtettek a fentebb említett hosszanti bemarások alatt.

A fej belső felében a driver alsó része látható. A rajta elhelyezett érintkezőkből következik, hogy fordított polaritás ellen fizikai védelemmel van ellátva. A pozitív pólus egy réz korong, mellette látható a fizikai védelemnek a két aranyozott érintkezője. Más izgalmat nem is nagyon tartogat ez a része, lépjünk is tovább.

Test:

A test trapéz profilú, kiváló minőségű menettel kezdődik. Ennek tövében egy gumi tömítő gyűrűt helyezett el a gyártó. A sorozatszámot ez után nyomtatták a testre egy picit kiemelkedő gyűrűre. Ezt hosszabb, körbefutó kis gyűrűkkel textúrázott rész követi, ami a márkára jellemző kinézetet adja. A gyártó neve és a típusjelölés is rá lett erre a felületre festve. A textúrázott szakaszt egy körbefutó barázda töri meg, amibe a rozsdamentes acél klipszet pattintották fel a gyárban. A klipsz két irányú, vagyis fejjel lefelé és fejjel fölfelé állítva is rögzíthető vele a Fenix E12 v2.0. Ha jól sejtem itt lenne vége a testnek, de a gyártó másként döntött.

A ráragasztott zárókupak mintha különálló, leszedhető része lenne úgy van kialakítva. Az oldalsó felületén két körbefutó barázda közt hosszanti bordázatot kapott. A perem a reverse clicky kapcsoló körül két kiálló részen túlnyúlik. A lámpa felállítható a zárókupak végére gyertyaként mérsékelt stabilitással. A két kiálló peremrészen 2-2 lyukat fúrt a gyártó, melyek a lehetőségekhez képest tisztességes méretűek, de vastagabb zsinórt sajnos ezeken még nem lehet átfűzni. A zárókupak végén a kapcsolót takaró gumi nyomógombot láthatjuk. Belső felében a kapcsoló PCB lapjának aljára aranyozott rugót forrasztottak, ez érintkezik az áramforrás negatív pólusával.

Mérete:

Az AA elemmel üzemelő lámpák közt is igencsak aprónak számít a cikk főszereplője:

A sorban az első egy AA akkumulátor, amit a Nitecore LA10CRI lámpása követ. Összetekerve kisebb a mérete mint a képen harmadikként szereplő Fenix E12 v2.0 elemlámpának, azonban ha széttekerjük akkor már sokkal magasabb lesz tőle. A 4. a Maglite Solitaire ami AAA elemmel üzemel. Hosszabb, mint az E12 v2.0. Ezt a szintén rövid és AA elemmel üzemelő Zebralight SC5w II lámpa követi. Eztán a Convoy T2 következik, a sort pedig az Olight i5T EOS elemlámpa zárja.

Üzembe helyezés, kezelés:

A Fenix E12 v2.0 kezelése a lehető legegyszerűbb. Ha betettünk polaritás helyesen egy AA alkáli elemet, vagy NiMH akkut a testbe és azt összehúztuk akkor már csak be kell kapcsolnunk a test végén található reverse clicky kapcsolóval. A gombot benyomva kattanás után felengedés közben kapcsol be az elemlámpánk. Minden esetben az alacsony fokozatban indul el (5 lumen). A gombot félig lenyomva, majd felengedve a közepes fokozatra (30 lumen) lép.

Ezt a magas fokozat (160 lumen) követi, majd a sorozat kezdődik elölről. Kikapcsolni a gomb teljes, kattanásig történő benyomásával lehetséges. Mindössze ez a 3 fokozat található meg a Fenix E12 v2.0 elemlámpa menüjében. Nincsenek speciális villogó funkciók, be kell valljam, nekem nem is hiányoznak. Az egyetlen dolog amit talán meg lehet jegyezni, hogy nincs töltöttség visszajelzés. Sajnos még csak saccolni sem tudjuk, hogy mennyi üzemidő lehet hátra az épp benne lévő áramforrást használva. Ez egyébként EDC felhasználás esetén annyira nem túlzottan zavaró tényező, de mégis hasznos funkció lenne.

Mérések:

Méretei:
– hossza: 78 mm
– legnagyobb átmérője (klipsznél): 24,5 mm

Tömege:
– csak a lámpa áramforrás nélkül: 28 g
– lámpa a tartozék elemmel: 51,3 g

Mért színhőmérséklete a LED-nek: ~5900 K
Mért színhűsége a LED-nek (CRI): ~70
Duv kalkulált értéke: ~0,0055
PWM villogás nem tapasztalható egyik fokozaton sem.

Hőtermelése:

A szokásos 15 perces grafikon:

Bekapcsolás után enyhe melegedésbe kezd a Fenix E12 v2.0 elemlámpa a magas fokozatban. Ez azonban nem számottevő, mivel nincs a LED túlhajtva. A teszt ideje alatt végig emelkedett a hőmérséklete, viszont még 15 perc elteltével sem érte el a 40°C hőfokot. Ez a lámpa folyamatosan üzemeltetve sem képes túlmelegedni.

Fényerő:

Mért fényerő feltöltött akkuval, indítás után 30 másodperccel:

  • Magas fokozat 975 cd (-14%), FL1 szabvány szerint számolva 62 m hatótáv.
  • Közepes fokozat 225 cd (+22%), FL1 szabvány szerint számolva 30 m hatótáv.

Futásidő:

A tesztet a magas fokozatban indítottam:

A mérés során IKEA LADDA 2450 mAh kapacitású akkut használtam a Fenix E12 v2.0 elemlámpa meghajtására. Ez szerintem az ideális áramforrás ehhez a lámpához, mivel így az üzemidő nem párosul hulladéktermeléssel, viszont szükség esetén könnyen használható az elemlámpa akár alkáli elemmel is. Nos amit láthatunk: indítás után enyhén beejti a maximális fényáramot, de nem számottevő, mindössze pár százalékos értékben. A 84. percre csökken a kezdeti fényáram 90%-os értékre, vagyis majd 1,5 órán át tudja a maximumot nyújtani ez az apróság! A 95. percre esik be annyira a fénye, hogy már csak 30% áll rendelkezésre, és ekkor még zuhan tovább. Holdfény módig halványul a fénye, az 1%-os értékre 125 perc után lép vissza. A kikapcsolást nem vártam meg, a lényeg ebből már látható.

Fénye:

A képeket 100 méteres távolságra célozva készítettem, bár várható volt, hogy ez nagy falat lesz ennek a pici lámpának:

A képek egy picit csalókák, megpróbálom leírni a látottakat. Az első lámpa a Fenix E12 v2.0, aminek a TIR lencséje gyakorlatilag a cipőnk orrától végig megvilágítja a környezetünket. A tesztben ennek a lámpának volt a legalacsonyabb a fényárama (lumen), ez látszik a képeken is. Gyakorlatban viszont ezzel már biztonságosan lehet haladni teljes sötétségben terepen is. A következő képen a Zebralight SC5w II fénye látható, a jelentősen magasabb maximális fényáram szembetűnő. A harmadik fotón a Convoy T2 régebbi változatának fénye látható, ennek jut az AA elemes lámpáim közül legtávolabbra a fénye. Az utolsó fotón kontrasztnak a 18650 akkut használó Convoy S2+ elemlámpa fényét láthatjátok. Sokkal nagyobb és nehezebb, de a fénye is láthatóan sokkal távolabbra jut el és láthatóan magasabb a maximális fényárama is a teszalanynál.

Konklúzió:

Nagyon sok mindent nem tudok az eddigiekhez hozzáfűzni. Ez egy teljesen jó alap elemlámpa. Olyanoknak, akiknek nem kell sok fény, vagy csak ritkán használnak elemlámpát nekik ez egy teljesen jó minőségi alternatíva. Idősebbeknek csak az apró méret miatt nem javasolnám, mert tényleg iszonyúan pici. Éppen ezen ok miatt viszont szinte minden EDC felszerelésbe beilleszthető könnyedén, és igen hasznos részét képezheti a napi felszerelésünknek.

Használtam aktívan kutyasétáltatás során külterületen is, ahol már nem volt közvilágítás, és azt kell mondjam, hogy még ilyen feladatkörben is megállja a helyét. Amiben többet ad egy sima reflektoros lámpánál az a vetített képe, ugyanis szórt fény már szinte a cipőnk orrától használható mennyiségben látható. Ez a használatát nagyon kellemessé teszi, de szerencsére a gyártó nem csak szórt fényt, hotspotot is készített a vetítési képbe, ezért a hatótávja is rendben van a képességeihez mérten. Azt gondolom, hogy nehéz lenne rajta finomítani, ez bizony így jó, ahogy van. Elfért volna még egy holdfény mód, de azzal már csak bonyolódna a kezelése, nőne a fokozatok száma, márpedig ez a 3 fokozat szinte mindenre elegendő és megfelelő. Részemről abszolút ajánlott vétel, nekem az egyik kedvenc AA elemes lámpámmá lépett elő ez az apróság, azonban mégis csak a tetszett plecsnit kapja meg, mert az ajánlottat másra tartogatom 🙂

Megvásárolható kuponos kedvezménnyel közvetlenül az importőrtől:
Fenix E12 v2.0

Értékelés:

Pro:

  • alacsony ár (relatív, a márkanévhez mérten)
  • kellemes, zsebbarát méret
  • AA elemes lámpák közt kiemelkedően apró
  • jó vetítési kép
  • jó hatótáv
  • egyszerű kezelés
  • nincsenek speciális módok (van akinek ez előny)
  • kétirányú klipsz
  • hosszú garancia

Kontra:

  • nincs holdfény mód
  • nincsenek speciális módok (van akit ez zavar)
  • alacsony maximális fényáram (nézőpont kérdése)
  • nincs töltöttség visszajelzés
  • hideg színhőmérsékletű LED
  • nem működik 14500 lítium-ion akkuval
Exit mobile version