Site icon Elemlámpa blog

Elemlámpa kiegészítők – testre szabott élmény

Elemlámpa kiegészítők

Elemlámpa kiegészítők tesztjének tartalma:

Bevezető
Övtokok
Színszűrők
Lengőkapcsolók
Diffúzorok
Szerelékek
Kerékpáros tartók
Speciális kiegészítők
Záró gondolatok

Bevezető:

Mindig felmerül a kérdés, hogy mi kerül egy márkás lámpán annyira sokba. Nyilván ki kell fizetnünk a felépített brand mögötti rengeteg marketing és márkaépítési járulékos költséget. Ezen kívül kifizetjük a minőségbiztosítást, ami az olcsóbb gyártóknál általában hiányzik teljes egészében. A kiterjesztett 2-5-10 éves garancia sem teszi őket olcsóbbá. Valamint a valós tervezést, szabadalmakat, kiváló minőséget is a mi zsebünkből finanszírozzák, hiszen nem csak rajzolnak valamit, vagy katalógusból válogatnak össze alkatrészeket. Általában igen komoly szakember gárdát is fenntartanak, akiknek fizetést kell adniuk.

Azonban van még egy erős fegyvertényük a “no name” gyártókkal szemben: rengeteg plusz kiegészítőt vásárolhatunk meg a lámpáikhoz, amikkel még jobban testre tudjuk szabni a saját felhasználási módunknak megfelelően az egyes modelljeiket. Most ezekről szeretnék Nektek írni, mert sokan azt sem tudják, hogy mennyi minden kapható pluszban a lámpájukhoz, amikkel megváltoztatható a karaktere, esetleg teljesen új funkciót adhatunk a már megvásárolt lámpának. Hogy hasznosak-e ezek a kiegészítők, vagy csak újabb “kiadás” azt mindenki döntse el maga. Az én véleményem az, hogy sok hasznos dolog is megtalálható köztük.

Övtokok:

Az egyik legalapvetőbb igény egy lámpával szemben, hogy legyen hozzá tok. Általában már a márkás elemlámpák mellé a gyári alapcsomagban jár a jó minőségű övtok, de sajnos nem minden esetben. Az olcsóbb lámpák mellé szinte kivétel nélkül nem adnak, sajnálatos módon a Convoy S2+ modell díszdobozos változata mellé sem jár, ezért érdemes venni külön. Szerencsére a piac már jelezte az igényt, ezért tökéletesen passzoló, jó minőségű tokot tudunk hozzájuk venni Convoy vagy Astrolux márkajelzéssel ellátva. Ugyan így a másik népszerű modelljük, a C8-as is kaphat utólag szép ruhát. Én ezzel a kettővel rendelkezem, őket fotóztam le. Persze a brand gyártók is kínálnak általában speciálisabb felhasználásra tokot, de általánosságban elmondható,  hogy az alapkészlet tartozéka egy jó minőségű övtok is.

Convoy C8 tok, Olight Seeker 2 Pro gyári tok, Nitecore P12GT gyári tok, Astrolux S1 tok

Színszűrők:

Az egyik legelterjedtebb elemlámpa kiegészítők a különféle színszűrők. Általában a lámpákra tökéletesen illeszkedő, műanyag vagy gumis anyagú gyűrűvel csatlakoztatható fel a színezett lencse. Lehet nagyon jó tulajdonságokkal rendelkező műanyag lencse, vagy ásványi üveg, színezett bevonattal ellátva. A nagyobb méretű szűrőkre általában tesznek kis fület is, amivel fel lehet fűzni a csuklópántra, ezáltal csökkentve az elhagyás veszélyét. Alapvetően a hadi felhasználással kapcsolatban kerültek a köztudatba, majd vették át több területen is a használatukat. Nézzük is meg a leginkább elterjedt típusokat, melyek prezentálásában a Nitecore P12GT elemlámpa lesz segítségemre:

Vörös:

Talán a leginkább ismert színszűrő. Felhasználása széles körű, a vészjelzésen kívül fontos tulajdonsága, hogy a vörös fény az emberi szem éjjellátási képességét nem rontja. Amennyiben megszoktuk már a sötétséget és kitágult a pupillánk akkor ha vörös fénnyel világítunk megmarad ez a képességünk. Mivel ezt a fényt kevésbé képesek az állatok érzékelni, ezért vadászat során keresőlámpázásra is alkalmas. A fehér fény elé helyezett vörös szűrő nagy mértékben csökkenti a fényáramot és a fényerőt, ezzel mindenképp érdemes számolni lámpa vásárlás előtt! Elterjedt felhasználása a hadászatban pl. repülőgépek és járművek műszereinek és belső terének megvilágítása. Térkép olvasására nem alkalmas (kivéve az RLR hadi térképek) mivel a vörös színű jelölések nem láthatóak használata során. Erős sötét árnyékot vet, ami nagy mértékben rontja a mélységérzetet, pl. éjszakai sétához e miatt nem jó választás.

Kék:

Egyik legkülönlegesebb tulajdonsága, hogy képes áthatolni a ködön, alkalmasabb erre mint a sokak által ismert sárga fény! Szokták mondani, hogy “vérkereső” fény, de ez nem teljesen igaz. A vér kék fénnyel megvilágítva fekete színűvé válik. Helyszínelés során például “luminolozni” szoktak, ennek során a luminol oldat permetezése után UV fényt használnak a vérnyomok rögzítéséhez. A hadászatban használják a vörös fény mellett/helyett térképolvasáshoz (pl. haditengerészetnél, de a Maxxpro és a Cougar belső világításánál is a kék fényt használnak), az éjjellátókat is kevésbé vakítja. Nagyon nagy mértékben csökkenti a kék szűrő használata a látható fényáram mértékét!

Zöld:

A vadászok egyik kedvence és nem is ok nélkül a zöld színszűrő. Az állatok jelentős hányada a zöld spektrumot kevésbé érzékeli, ezért keresőlámpázásra is alkalmas az ilyen szűrővel ellátott elemlámpa, a vadat nem zavarjuk meg az életritmusában. Hadászatban az éjjellátó eszközök használatakor jött nagyon jól a zöld fény (a kékkel együtt) ami nem vakította el az éjjellátót használó katonákat. A hadi helikopterekben jellemzően zöld fénnyel világítanak a műszerek, míg a repülőgépekben általában vörös fénnyel vannak megvilágítva ugyan ezek.

Nézzük meg ezeket egy animált képen a teszt elemlámpa eredeti fényével, amikre ráhelyeztem az egyes szűrőket. Érdemes megnézni, hogy milyen mértékben csökkent a fénye az egyes színszűrők használata során:

Lengőkapcsolók:

Ezek az elemlámpa kiegészítők leginkább a vadászok, vagy airsoft-harcosok számára lesz érdekes. Az elemlámpa végén lévő kapcsolót tudjuk ezzel a kiegészítővel helyettesíteni, és pillanatnyi felkapcsolást tudunk vele végrehajtani a lámpákon. Létezik többféle kivitelben is, az Olight most dobta piacra a mágnesesen csatlakoztatható változatot, ami az újabb lámpáin használható. Ezzel még gyorsabban és kényelmesebben tudjuk a fegyverre szerelni a lámpánkat, illetve ha szükséges pillanatok alatt le is szerelhetjük és sima kézi lámpaként használhatjuk tovább. A gyengébb minőségű lengőkapcsolókban általában a vezeték szokott megtörni és elszakadni, e miatt érheti a vadászt kellemetlen meglepetés. Hasonlóan problémás az is, hogy a teljes áramkörbe bekötésre kerülnek, ezáltal a vezeték vastagsága és minősége sokat ronthat a lámpa megszokott teljesítményén a korlátozott vezetőképesség miatt.

Diffúzorok:

A diffúzorok feladata a lámpa fényét megtörni, és szórt fénnyé alakítani. Két fajtája ismert, de a gyűjtő nevük ugyan úgy diffúzor. Az egyiket akárcsak a színszűrőt a lencse elé helyezett sík, de opálos színű diffúzor lencsének nevezhetjük, míg a másik típusa fénykúpként működik. Ez egy a lámpa átmérőjére passzoló műanyag vagy szilikon kúp forma, amit megvilágítva szinte 360 fokban terített fényt kapunk. Mindkettő más és más célokra alkalmas, igazából a fénykúp az, ami talán többet tud adni, ugyanis kempinglámpává varázsolhat egy throwert is, amit akár áramszünetkor egy egész szoba fénybe borítására is használhatunk.

Nitecore NFD25, szilikon kúp, Convoy diffúzor, Olight TW10-W, Nitecore NDF25

Nézzük meg egy animált fotón a hatásukat:

Szerelékek:

Nevükből adódóan ezek az elemlámpa kiegészítők a fegyverre szerelését könnyítik meg. A szerelékek lehetnek mágneses rögzítésűek, illetve weaver vagy picatinny sínre szerelhetőek kialakításuktól függően. Nyilván ez utóbbi kettő szerelék sokkal stabilabban és biztosabban tartja a lámpánkat, míg a mágneses szerelék legnagyobb előnye a könnyű le és felszerelhetőség. A mágneses szerelék a gyors sorozatok alatt könnyen “elmászhat” a csövön, ezért sportoláshoz érdemesebb valamelyik fix felfogatású szereléket megvásárolni.

Kerékpáros tartók:

Különféle műanyag vagy gumi pántok és rögzítő elemek, illetve speciális, lámpákra szabott tartók is a kínált részét képezik. Egyetlen elemlámpa sem helyettesíthet egy rendes kerékpáros lámpát, de vészmegoldásnak alkalmas lehet bármelyik elemlámpa, ha mégis sötétben kell hazajutnunk. Arra érdemes figyelnünk, hogy lehetőleg ne az úttesttel párhuzamosan világítsunk a lámpával, mert már kisebb teljesítményű LED-es elemlámpával is elvakíthatjuk a szembe közlekedőket, hanem minden esetben enyhén döntsük meg az út felé. Az egyszerűbb modellek univerzálisan több testátmérőt is fel tudnak fogatni, a speciális tartókba leginkább egy adott testátmérőjű vagy típusú lámpa helyezhető bele.

Speciális elemlámpa kiegészítők:

Sok esetben szükség lehet olyan kiegészítőkre is egy-egy lámpa használata során, amikre a felhasználók 99%-nak biztosan nem. A nagy gyártók kínálatában ilyen extrákat is megtalálhatunk. Például speciális bezel gyűrűket, fali tartókonzolokat, de akár komplett fejlámpa tartó állomásokat is, amit már kifejezetten az ipari felhasználóknak fejlesztettek ki.

Záró gondolatok:

A fentiekből is jól látható, hogy a neves és nagy gyártók nem csak az elemlámpákra összpontosítanak. Nagy hangsúlyt kapnak az egyes kiegészítők is,  amik közül már a lámpánk megvásárlásával hozzá jutunk pár darabhoz. Általában övtok és klipsz, esetenként “taktikai gyűrű” is az alaptartozékok részét képzi, szemben az olcsóbb kategória elemlámpáival. Ezen felül igényeinknek megfelelően a gyártók magas minőségű, további kiegészítőket is tudnak biztosítani a felhasználói igények jelentős hányadának a lefedésére.

Az egyik leggyakoribb komplett kiegészítő csomag a vadászokat célozza meg, akik számára a gyártók mindent biztosítanak egy dobozban, amire szükségük lehet. Általában az elemlámpán kívül töltőt, akkut, szereléket, lengőkapcsolót és színszűrőt is adnak, hogy ne a felhasználónak kelljen ezeket összeszednie. A kéréseiteknek megfelelően ebben a témában is el fogunk mélyedni a jövőben, addig is turkáljatok csak az elemlámpa kiegészítők között. Ha valami gyári kiegészítőt nem találtok a listában akkor egy email-t vagy egy telefont engedjetek el a bolt felé, nem egyszer kaptam polcról olyan cuccot ami a webshopban nem volt megtalálható!
Armytek kiegészítők
Maglite kiegészítők
Nitecore kiegészítők
Olight kiegészítők

Exit mobile version