Site icon Elemlámpa blog

Csináld magad powerbank a legalsó ársávból

Bevezető:

Sok esetben jól is tud jönni, ha a semmi közepén is van nálunk némi plusz áramforrás amivel pl. a telefonunkat fel tudjuk tölteni. Régóta használok teljes megelégedéssel egy Xiaomi 10000mAh kapacitású powerbankot, de mérete miatt nem szívesen hordom magammal a mindennapok során. Leginkább semennyire, mert súlya van és mérete miatt sem túl zsebbarát. Mivel mostanság már elég sok apró powerbank elérhető a piacon így szétnéztem, hogy miből lehetne egy valóban EDC-re alkalmas eszközt összehozni ingyen, vagy kicsit olcsóbban. Két diy (csináld magad) powerbank ház lesz a történet főszereplője. Akku az elemlámpák miatt van itthon, így arra már nem kell költeni, csak a kis házakat kellett megrendelnem Kínából. Itt vannak, tesztelgetem őket, lássuk mire jutottam.

Első versenyző:

Portable DIY Mobile Power Case

Sima fekete műanyag doboz amihez kapunk egy kulcskarikát és hozzá egy pántot. Felépítése tetszetős, méretei visszafogottak. 97mm hosszhoz társul 25mm szélesség és 22mm magasság. A szétpattintása kicsit macerás, mert nagyjából úgy lett kitalálva, hogy egyszer összerakod aztán utána már ne nyúlkálj hozzá. Az alsó fehér műanyag lap oldalanként 3-3 füllel akad bele a házba. Ezeket egy vékony pengés késsel benyúlva a két műanyag közt a legegyszerűbb és legbiztonságosabb szétpattintani. Alatta található a TXT-XS-151224-es jelzéssel ellátott vezérlő.

Töltés:

Fontos szempont, hogy az akkut mekkora feszültségre tölti fel, mivel csak érzékeny védelem nélküli cella fér bele. Ebből a szempontból tökéletesen vizsgázott. 4.18V-os feszültségen lekapcsolt a töltő és teljesen le is kapcsolta a powerbankot a töltőáramról. A maximális töltőáram 0,96A ami egész jó eredmény. Töltés közben pirosan villog a ház fehér alsó részén egy LED, a villogást a töltés befejeztével folyamatos piros fény váltja fel.

Merítés:

A másik funkció is kiemelten fontos az akkumulátor szempontjából, vagyis, hogy meddig engedi az elektronika meríteni. Nos itt is bőségesen a biztonságos határon belül tartja a parányi elektronika a feszültséget. 3,18V-ig engedte merülni. Ennek a viszonylag magas értéknek azonban ára van. Az általam mért kinyert kapacitás a 3000mAh névleges kapacitású Samsung 30Q akkumulátorral kb. 1900mA, ami a valós kapacitás kétharmada. A töltőáram meglepően stabilan állt végig 5,01-5,03V-on, míg az áramerősség közben végig 0,9A körül volt. Viszont meglepve tapasztaltam, hogy nem minden telefont képes 100%-ig feltölteni még ha nem volt lemerülve akkor sem, leállította a töltést. Töltés közben az alján lévő jelző fény folyamatosan kéken világít.

Második versenyző:

Portable Power Bank Case DIY Box

Ez a típus igényesebb, valódi alumínium házba lett bújtatva. Bár falvastagsága nem túl magas, egy zsebben maximum kulcsokkal találkozhat, attól pedig simán megvédi a behelyezett akkumulátort. Egyik végén peremesre lett kialakítva, a csatlakozó felület ide illeszkedik. A túlsó fele egyszerű hegyes sűrű menettel lett ellátva és ide tekerhető fel a zárókupak. Belső részébe csúszik a műanyag akku tartó, rajta a CHD-XS V3.2-es jelzésű elektronikával. Átmérője 22mm, hossza 92mm így méretben még kompaktabb az előző változatnál.

Töltés:

Szintén csak védelem nélküli akkumulátor fér bele, így ebbe is egy Samsung 30Q akku lett behelyezve. Ugye ez egy elég jó tulajdonságokkal rendelkező, jól terhelhető akkumulátor, így minden csak a beépített elektronikán múlik. Töltés során itt is piros villogás látható majd a végén átvált folyamatos piros fényre. Szerencsére ez a powerbank is rendesen kezeli az akkut, nem tesz benne kárt. A töltésről 4,18V-os feszültségen kapcsolt le szintén, ami tökéletes érték. A mért töltőáram mindössze 0,66A, ami a fentebbi változatnál jóval alacsonyabb, így a töltési idő is hosszabb lesz.

Merítés:

A másik lényeges funkció, a merítés. Fényjelzése akárcsak az előzőleg bemutatott modellnél itt is kék LED folyamatos világításával történik. Ez a kis powerbank is 3,18V-os feszültségen kapcsol le teljesen, ennél tovább ez sem engedi merülni az akkut. Jó érték, de lehetne alacsonyabb, így magasabb kapacitást lehetne a bele helyezett akkuból kinyerni. A töltőáram 0,88A és stabilan tartja ez is az 5V-os feszültséget. Sajnos ez a modell sem tudta 100%-ra tölteni a telefonom, de lehet, hogy ez az iPhone hibája, mert másik telefonon tesztelve azt 100%-ig töltötte. Ezzel sem tudtam csak kb. 2000mA kapacitást kinyerni. A házban a műanyag betét picit lötyög, ezt egy apró papírdarabbal, vagy szivacs darabbal tudjuk orvosolni, hogy megszűnjön.

Konklúzió:

Mindkét powerbank ház ellátja a feladatát és szerencsére nem találkozhatunk a használat során az olcsó kínai töltőkre jellemző túltöltéssel. Az elektronika okosan megóvja a behelyezett cellákat a túlmerítéstől is, de ezt már túl óvatosan teszi, így felesleges kapacitást hagyva az akkuban. Átlagos telefont teljesen lemerült állapotból majdnem teljesen fel tud még így is tölteni, de egyik sem tudta a cellából kinyerhető 3000mAh értéket megközelíteni. Kb. 2000mAh a kinyerhető kapacitás. Ezt meg lehet magyarázni a viszonylag magasan lévő lekapcsolási feszültségnek, és a step-up booster konverter veszteségének összegeként. Városi EDC-be vésztöltőnek szerintem megállja a helyét, főleg ha már rendelkezünk bele való akkuval, de több napos túrára én nagyobb kapacitású és fejlettebb elektronikával ellátott legalább két, de inkább három vagy négy akkuval működő powerbankot javasolnék. Szerencsére nem tűz és robbanás veszélyes, ez is bizonyítja, hogy érdemes szétnézni néha a legalsó ársávban is, mert a fejlődés itt is megfigyelhető, és találhatóak itt is értelmes, használható kütyük.

Több powerbankot ITT találtok.

Exit mobile version