Site icon Elemlámpa blog

Convoy L2 frissítések

Convoy L2 elemlámpa frissítések:

Kedvenc budget gyártónk tavaly új színekben is bevezette a régebben már bemutatott Covnoy L2 elemlámpát. A feketén kívül most már megvásárolhatjuk “Silver” és “Desert tan” színben is. Idén pedig újabb lépés történt, ugyanis a megszokott Cree XPL-HI LED helyett már kérhetjük Cree XHP50.2 LED-del szerelve is ezt a modellt. Ebben a rövidke cikkemben erre szeretném felhívni a figyelmeteket, illetve némileg frissíteni az emlékeket, hogy ez a modell még ma is létezik, mi több, ma is megállja a helyét.

Gyártói specifikáció:

Covnoy L2 XPL-HI

Gyártó: Convoy
Modell: L2
Emitter típusa: Cree XPL-HI
Maximális fényáram: 1100 lm
Színhőmérséklet: V2-1A 6500K, U6-3A 5300K, U6-4C 4700K, U4-7A 3300K
Kapcsoló típusa: forward clicky
Lencse anyaga: üveg, kétoldali AR bevonattal
Reflektor: alumínium sima (SMO)
Áramforrás: 1 vagy 2 db 18650 (adapterrel) vagy 1 vagy 2 darab 26650 lítium-ion akkumulátor
Módok: 4 (alacsony, közepes, magas, stroboszkóp)
Módmemória: igen
Fordított polaritás védelem: igen
Alacsony feszültség védelem: igen
Vízállóság: cseppálló, nem szabványosított

Convoy L2 XHP50.2

Gyártó: Convoy
Modell: L2 XHP50.2
Emitter típusa: Cree XHP50.2
Maximális fényáram: 2400 lm
Színhőmérséklet: K2-1C 6500K, J2-40G 4000K, J2-30G 3000K
Kapcsoló típusa: forward clicky
Lencse anyaga: üveg, kétoldali AR bevonattal
Reflektor: alumínium sima (SMO)
Áramforrás: 2 darab 18650 (adapterrel) vagy 26650 lítium-ion akkumulátor
Módok: 5 (alacsony, közepes, magas, turbó, stroboszkóp)
Módmemória: igen
Fordított polaritás védelem: igen
Alacsony feszültség védelem: igen
Vízállóság: cseppálló, nem szabványosított

Fénye az XPL-HI LED-es verziónak:

A szokásos helyen készítettem el az elemlámpa teszt fotókat. Első távolság 100 méter:

Itt a különbség látható, de nem annyira látványos. Nyilván egyik elemlámpának sem jelent gondot ennek a távolságnak a legyőzése. Első képen a Nitecore P16 szép egyenletes fényét láthatjuk. Szinte végig bevilágítja az utat a 100 méterre lévő fáig, egészen homogén fénnyel. Utána közvetlenül a Convoy C8 XPL-HI változatának fényét fotóztam. Nála már megfigyelhető egy halványabb gyűrű, a hotspot jól elkülönül. Harmadik képen az Astrolux C8 turbó módban még erősebb mint az előző lámpa volt, a vetítési képe szinte megegyezik. Őket követi ennek az elemlámpa tesztnek az alanya, a Convoy L2, amiben még jobban látható, hogy a hotspot mennyivel kisebb átmérőjű és erősebb mint az előző lámpáknál. Utolsó képen a Palight BOSS II thrower fényét fotóztam.

A második sorozatban pedig az elemlámpa teszt fotókat 200 méteres távolságon készítettem el:

A nagyobb távolság sem kihívás a thrower lámpák számára, de a különbség itt már jobban látható az egyes modellek közt. Első fotón a Convoy C8 XPL-HI fénye látható. A hotspot már kevésbé karakteres, fénye már kezd gyengülni. Az őt követő Astrolux C8 turbó módja ugyan ebben a méretben jelentős többletet nyújt, jó erősen világítja meg a 200 méteres távolságra lévő célpontot. Akárcsak a tesztalany Convoy L2, aminek még ezen a távon is jó szűk a hotspotja. Szórt fény szinte nem is látható a képen. Utána fotóztam a Palight BOSS II lámpám fényét, ami szintén erősen hotspotos. Szórt fény ennél sem nagyon van, nagyjából megegyezik a hotspot átmérője a két nagyobb thrower lámpa esetében. Utolsó képen a Convoy L6-os fényét láthatjátok, ami erőből a távolságot is legyőzi, mellette rengeteg szórt fénye is van, így beteríti fénye az egész “völgyet”.

Konklúzió:

Öreg modell nem vén modell. Ez a lámpa még ma is tökéletesen használható a 2016-os változatlan műszaki tartalommal párosítva. Ez egy részről jó, mert tényleg időtálló a Convoy L2, más részről azért jelzi, hogy bő 2 év alatt annyira nagyon durva technikai ugrás nem történt, legalábbis nem a budget kategóriában. Maga a Convoy L2 szerintem egy kiváló thrower, főleg ha az ár/megvilágított távolság arányát nézem.

18650 akkumulátor, Convoy S2+ XPL-HI, Convoy M1, Convoy C8, Convoy L2 short, Convoy L6

Ugyan ezzel a LED-del szerelve a mai napig vannak elemlámpák a piacon amik 1000 méteres hatótávot tudnak (250000 cd feletti fényerővel). Ebből az is következik, hogy hiába vannak a nagyobb teljesítményű XHP LED-ek forgalomban és használatban, az igazán távolra fókuszált lámpákban még mindig nagyon jó ez a régebbi technika is. Ráadásul nagyobb méretű fej esetén ha a hűtés is megvalósul akkor hőtermelésbeli problémákkal sem kell szembesülnünk olyan szinten, mintha egy XHP35 LED lenne beépítve. Az XHP50.2 változatnál várhatóan némi fényerő csökkenés mellett nőtt a fényáram értéke, tehát több szórt fény és rövidebb távolság érhető el vele. Mivel csak két akkuval használható ez a verzió ezért a megvásárlását én nem ajánlom.

Oka egyszerű, hiszen az L6 mondhatni ugyan ebben a méretben készül és a benne lévő XHP70 vagy a legújabb változatban XHP70.2 LED-del sokkalta használhatóbb és erősebb fényt nyújt. Ráadásul a két modell közti árban sincs nagy különbség, és azt a felárat az L6 szerintem minden porcikájában megéri. Persze a döntés a Te kezedben van, de ha nem kifejezetten hosszú üzemidejű thrower lámpára van szükséged, hanem egy erősebb és flood fénnyel is rendelkező modellre akkor szerintem a Convoy L6 XHP70.2 változata jobb választás lehet.

Megvásárolható:
Convoy L2 fekete
Convoy L2 Silver
Convoy L2 Desert tan
Convoy L2 XHP50.2

Exit mobile version