Site icon Elemlámpa blog

Convoy BD06 Biscotti bemutató

Convoy BD06 elemlámpa teszt – tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített töltés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Nem a legújabb modell a Convoy BD06, mondhatom, hogy már évek óta kerülgetem, de mindig ellen tudtam neki állni. Aztán ez nem is annyira régen megváltozott, okának pedig azt jelöltem meg magamban, hogy az új Biscotti firmware-el szerelt Convoy elemlámpám még úgy sem volt, így kettő legyet üthetek egy csapásra. Hármat, mert vettem egy Clear C8-ast is amin ugyan ez a firmware teljesít szolgálatot, de C8 teszt már volt a blogon, a BD06 pedig rendelkezik beépített töltéssel, ráadásul furcsa pattintós csatlakozón keresztül, ezért is érdekesebb. A hosszabb üzemidőt a 26650-es méretű akkunak köszönhetjük és oldalt van a kapcsolója, ami szintén nem gyakori a gyártó kínálatában. Csupa ismeretlen dolog az egyik kedvenc gyártómtól, nézzük is meg részletesen, hogy milyen elemlámpa a Convoy BD06.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Convoy
Modell: BD06
Emitter típusa: Cree XM-L2
Maximális fényáram: 1000 lm
Színhőmérséklet: T4-7A 3000-3200K; T5-5B 4000-4200K; T6-4C 4300-4500K; T6-3B 5000-5200K; U2-1A 6500-7000K
Kapcsoló típusa: reverse clicky (mechanikus!)
Lencse anyaga: üveg, kétoldali AR bevonattal
Reflektor: alumínium sima (SMO)
Áramforrás: 1db 18650 (adapterrel) vagy egy darab 26650 lítium-ion akkumulátor
Módok: 12 csoport, maximum 8 mód
Módmemória: igen, kikapcsolható
Fordított polaritás védelem: igen
Újratölthető: Igen, egyedi töltőfejjel amin micro USB csatlakozó található
Vízállóság: IPX-7

Doboz tartalma:

A Convoy BD06 dobozos változatban vásárolható csak meg, ami egy teljes egységcsomagot takar. A vastag, jó minőségű de nyomtatások és jelölések nélküli kartondobozban a lámpán kívül bőségesen találunk kiegészítőket is. Kapunk egy átlagos 1A-es EU dugvillával rendelkező fali adaptert amit bármire használhatunk, ugyanis csak egy sima USB kimenete van. Ehhez ad a gyártó egy jelölések nélküli USB – mikro USB kábelt. A szabadalmazott töltési rendszerhez ( Patent No. 201320292675.9) kapunk egy speciális adaptert, aminek mikro USB csatlakozásán keresztül tudjuk a lámpát feltölteni. Kapunk egy alap csuklópántot, ami nem túl minőségi, de legalább van. Ha mindez nem lenne elég akkor találunk még a doboz aljában kettő műanyag “csillagot” is, amivel a 18650-es akkukat tudjuk a testbe helyezni úgy, hogy ne lötyögjenek. Ennyire sok kiegészítőt kapunk kevéske pénzünkért cserébe, ezekből legalább a fele tök hasznos cucc, szóval ez egy szép csomag, példát vehetnek a nagyok is róla!

Felépítés:

A Convoy BD06 három fő alkotó elemből áll össze egy egésszé:

Fej:

A lámpa elektronikájának 100% itt található, a driver, a töltő, a LED és a töltöttség visszajelzés is, valamint a kapcsoló. Mondhatjuk a többi része már csak a szükséges áramvezetés miatt kell, de nyilván ennyire azért nem egyszerű a képlet. Az agresszív fogazású bezel gyűrű alumíniumból készült és a lámpa színére lett eloxálva. Letekerve a fejről két gumi tömítő gyűrű között egy kétoldali tükröződésmentes bevonattal ellátott lencsét találunk. Az SMO reflektor alumíniumból készült és a LED körül lévő átlátszó műanyag gyűrűre fekszik fel. Ennek szerepe a töltésnél mutatkozik meg, ugyanis a töltést visszajelző LED fénye ebben a gyűrűben jut el a reflektorig. A Cree XM-L2 LED 20mm-es alu csillagra van forrasztva, ami a fejben lévő integrált pill-re fekszik fel hővezető pasztába nyomva.

A fej első részén a bezel menete látható, aminek aljában újabb gumigyűrű állja útját a bejutó víznek-pornak. Az utána található hűtőborda csak design elem, itt nem keletkezik még hő. Tovább haladva látható egy keskenyebb, majd egy vastagabb gyűrű, amiket hosszában 7 darab bemarás díszít azzal a céllal, hogy az elgurulást megakadályozza. Ez szerencsére egészen jól sikerül is neki! A kapcsoló helye is itt található. A fém nyomógomb fém keretével együtt kiemelkedik a lámpa síkjából. A gomb meglepő módon nem elektronikus kapcsolót, hanem egy mechanikus reverse clicky kapcsolót működtet. A fej a végén összeszűkül, itt található a gyártó logója és a típusjelzés is. Hátuljában a driver és a töltőelektronika került elhelyezésre, ezeket egy réz gyűrű tartja a helyén és egy fekete műanyag lap takarja el a szemünk elől. Az akku pozitív pólusának egy réz hüvely nyomódik neki rugó segítségével.

Test:

Eddig tartott az izgalom, mert most már csak szimpla fémdarabok vannak hátra. Itt van mindjárt a test, ami méretes alumínium cső. A fej felé lévő menet nagy menetemelkedésű és trapéz profilú. Minősége tökéletes, egy high-end elemlámpa is megirigyelhetné. Ez a menet nem kapott bevonatot. A végén gumi tömítőgyűrűt találunk. A test ezen a modellen nem a szokásos rombusz mintát kapta, végre kezdik a gyártók felismerni, hogy kell a változatosság. Itt épp hatalmas téglalapok emelkednek ki a test vonalából, amik kellemes és csúszásbiztos fogást biztosítanak. Nekem rettentően tetszik. A test vége felé haladva a menet aljában ismét gumi tömítő gyűrűt találunk, majd a test elején megismert kiváló menetet itt is megtaláljuk immár eloxálva, csak a cső vége lett lecsiszolva.

Zárókupak:

A Convoy BD06 zárókupakja kettő alkatrész szimbiózisából áll. Az alu zárókupak belső felébe egy hatalmas acél spirálrugót helyeztek, ami az akku negatív pólusának nyomódik. Kontakthibát nehezen tudok elképzelni, mert a rugó meglepően erős. A zárókupakot kívülről egyszerű kinézet jellemzi, kettő gyűrű közt két barázda fut körbe, amik közrefognak egy újabb gyűrűt. Ez a gyűrű, hogy ne legyen egyhangú hosszára kapott bemarásokat, szám szerint 12 darabot. A kupak végén lévő peremben kettő hatalmas, de tényleg hatalmas ovális lyukat hagyott a gyártó a csuklópántnak. Nem szeretnék ötleteket adni, de simán át lehet rajta bújtatni az 550-es paracord zsinórt, tehát csak a fantáziátok szab határt, hogy ide milyen pántot vagy díszítést  helyeztek el. A zárókupak végén hatalmas mélyedés található, csak egy peremen áll a lámpa. Természetesen gyertyaként stabilan felállítható.

Mérete:

A Convoy BD06 már nem az EDC pakkokban keresi helyét, ez a képen is jól látható. A 26650 akkus lámpák közt sem számít rövidnek, teljesítménye viszont elmarad a jelenlegi modellektől. Cserébe hosszabb üzemidőt és kellemes vetítési képet kapunk a jó fogás mellé. A Convoy C8 modellel nagyjából megegyezik a hossza, a vele együtt fotózott Nitecore P16 viszont hosszabb nála. Az akár EDC-re is alkalmas Convoy S2+ jóval rövidebb és keskenyebb, a kifejezetten rövidke DQG tiny 26650 3th már majdnem csak fele hosszúságú.

26650 akkumulátor, DQG Tiny 26650 3th, Convoy S2+, Convoy BD06, Nitecore P16

Üzembe helyezés, kezelés:

Az üzembe helyezéshez mindösszesen egy 26650 vagy 18650 lítium-ion akkura van szükségünk. Ha behelyeztük a testbe akkor máris üzemkész állapotba kerül Convoy BD06 elemlámpánk. Az általam vásárolt változatban már az újabb Biscotti firmware-el rendelkező driver van, ami sokkal jobban testre szabható, mint a régebbi Nanjg driverek voltak. A vezérlés a test oldalán lévő reverse clicky kapcsolóval történik. A gombot teljesen kattanásig lenyomva, majd felengedve a lámpa bekapcsol. Újabb teljes kattanásig történő lenyomásával, majd felengedésével kikapcsoljuk. A módváltás a gomb félig lenyomásával, majd felengedésével történik. A módok között csak előre lehet haladni.

12 módcsoport áll rendelkezésre, a módmemória pedig menüből kikapcsolható. A beállítások menübe bekapcsolt lámpánál a gombot tízszer félig lenyomva tudunk belépni. Ekkor a fény kialszik, majd egy gyors stroboszkóp villogást láthatunk, ez az első menüpont, itt tudunk módcsoportot választani. Ha a stroboszkóp villogás közben, vagy közvetlen utána félig lenyomjuk a gombot, majd felengedjük akkor elkezdi elvillogni a menüpontok számát. Amelyik módcsoport tetszik annak a számát jegyezzük meg, majd ha elvillogja annak a csoportnak a sorszámát akkor kapcsoljuk ki, és máris aktiváltuk. Ha nem szeretnénk módcsoportot váltani, hanem a módmemóriát szeretnénk ki vagy bekapcsolni akkor ne szakítsuk meg a beállítások menüben az első stroboszkóp villogást, várjuk meg a következő villogást és ekkor szakítsuk meg az áramkört. Ekkor máris ki- vagy bekapcsoltuk a módmemóriát. A kezeléséről itt egy grafika:

Ezt A4-es méretben nyomtatható változatban le is tölthetitek innen:

Convoy Biscotti firmware kezelési utasítás

Beépített töltés:

A Convoy BD06 rendelkezik beépített töltéssel, méghozzá nem a szokásos mikro USB csatlakozóval vagy mágneses fejjel, hanem egy egészen egyedi nyomógombra pattintható csatlakozóval. A doboz tartalmaz egy egyszerű 1A-es EU csatlakozós fali adaptert, amit végül is bármihez lehet használni, nem csak a lámpához. Szép gesztus, hogy ez is jár a lámpához. Kapunk egy szabványos USB – mikro USB csatlakozó kábelt, valamint a kis adaptert, amit a Convoy BD06 nyomógombjára kell pattintani és segítségével az akkumulátort tölteni.

Töltés során a fejben elrejtett kis LED a reflektor alól a LED központosító gyűrűjén keresztül piros derengő fényt ad ki magából, ami ha a töltéssel elkészült akkor átvált zöld derengésre. Szerintem nagyon látványos ez a megoldás, mindenképp kiemeli a tömegből. A töltés során maximum 500 mA a felvett áram, vagyis jó lassú töltésre számítsunk. Ez az akkunak kifejezetten jót tesz, mert kíméli, viszont ha elfelejtjük időben feltölteni akkor sajnos kellemetlenül hosszú lesz a várakozási idő. A töltési folyamat végén teljesen lekapcsolja az elektronika az áramfelvételt, az akkumulátorra pici pihenő után rámérve 4,19-4,20 V közötti feszültséget mértem, ami tökéletes eredmény!

Mérések:

Méretei:

Tömege akkumulátor nélkül: 180,6 g

Hőtermelése:

A megszokott negyed órás tesztet a Convoy BD06 lámpán is elvégeztem a legmagasabb fokozatban. A grafikonból jól látható, hogy a hőtermelése szép egyenletes, szerintem még melegedett volna tovább is ha hosszabban járatom, ugyanis az elektronikában semmiféle visszalépés vagy hőmérséklet érzékelés nincs. Ez lehet jó is és rossz is, ez nézőpont kérdése. Az biztos, hogy a légmozgás nélküli szobában a mérés során éppen 50°C alatt tudott maradni a lámpa hőfoka de azért kézben tartani már annyira nem volt kellemes, mert a test is átmelegedett.

Mért áramfelvételek a 2-es csoportban:
– 0,01 A
– 0,05 A
– 0,28 A
– 1,10 A
– 2,93 A

Fénye:

A megszokott 100 méteres távolságon fotóztam össze pár lámpával. Íme a képek:

Első fotón az egyik kedvencem, a Convoy M1 fénye látható. Koncentráltabb a fénynyaláb, mint az S2+ fénye, távolabb hord nála, ráadásul ennek a hőelvezetése is sokkal jobb. A következő fotón a Nitecore P16 fénye szinte egyenletesen teríti be a 100 méter hosszúságú utat, még mindig nagyon jónak ítélem a vetítési képét. Harmadik képen a Convoy BD06 fénye látható, ahogy gond nélkül megvilágítja a célpontnak kijelölt fát. A fénye hotspotos, de szerencsére a hotspot nem túl szűk, ezért jól hazsnálható. Utolsó képen a Convoy C8 XPL-HI LED-del szerelt változata jól láthatóan az összes modell közül a leginkább koncentrált fényű. Jóval erősebben világítja meg a célpontot mint a vetélytársak, cserébe viszont sokkal kevesebb a szórt fénye.

Konklúzió:

Méltatlanul szorult a háttérbe a Convoy BD06 modell, legalábbis szerintem. Elég sok pozitív tulajdonsága van ennek a lámpának, például a 26650-es akku által nyújtott hosszabb üzemidő, de említhetném a kiváló vetítési képet, ami kültéren nagyon jól használható. A felépítése elég robusztus, a kezelése még az újabb firmware ellenére is végtelenül egyszerű. Ennek köszönhetően sokkal jobban testre szabható a lámpa módkiosztása, ráadásul olyan hasznos funkciók is bekerültek, mint a töltöttségi szint lekérdezése. A beépített töltés hibátlanul, igaz lassan működik, mellette pedig látványnak sem utolsó a reflektorban derengő visszajelző fény. Közepes méretű kezemben a Convoy BD06 hosszabb távon is kényelmesen tartható, igaz érezni, hogy tettek bele anyagot.

Mérete miatt zsebben már nem kényelmes hordani,övtokot viszont nem kapunk hozzá. A csomag azonban így is teljes, nem lehet okunk panaszra, főleg ha az árcédulát is megnézzük. Fénye az S2+ és a C8 között helyezkedik el, házon belül leginkább a Convoy M1 fénye hasonlít hozzá. Kicsit magasabb áráért cserébe viszont sok pluszt kapunk, ezért nálam kiérdemelte ez a modell is a tetszik plecsnit!

Megvásárolható:
Convoy BD06 – Sajnos a gyártása egyelőre megszűnt. Érdemes néha a gyártó aliexpress webshopjába felnézni, hátha gyárt belőle ismét pár darabot.

Exit mobile version