Site icon Elemlámpa blog

BLF Q8 bemutató – a tökéletesség útján

BLF Q8 elemlámpa teszt – bevezető:

Eljött ez a nap is, hogy végre kezemben foghatom ezt a kis szörnyeteget. Sokaknak ismerős lehet a BLF Q8 formavilága. Ez nem véletlen, ugyanis ez egy igazi SRK (Sky Ray King) klón, viszont a legnemesebb fajtából! Az amerikai felhasználók nemes egyszerűséggel csak “soda can light” gyűjtőnévvel illetik, ami nagyjából kólás dobozt jelent magyar nyelvre fordítva. A forma és az elrendezés adott volt, 4 darab 18650 akku legyen az áramforrás, és 4 darab LED legyen a fejben négy különálló reflektorral. Persze ezt bármelyik kínai manufaktúra hirtelen le is gyártotta volna, de azért ennyire nem egyszerű a helyzet.

A Budget Light Forum felhasználói saját elképzelés alapján szerették volna ezt megvalósítani, amivel árban nem szállnak el, de a magasabb minőségű és jóval drágább brand modelleket is maguk mögé tudják utasítani. Az elképzelés megvolt, elkezdődtek a tervezési folyamatok. A BLF Q8 közösségi munka alapján épült, bárki beleszólhatott a készítés folyamatába, majd a többség vagy egyetértett vele és azt az irányt követte, vagy nem, és más irányba haladtak előre. Persze nem olyan gyorsan, hiszen a projekt 2016 júniusában indult, és bő egy évvel később jutottunk el addig, hogy a kész modellt már meg lehet vásárolni.

Fej CAD látványtervek

Talán idetalálnak, ezért mindenképp szeretném kiemelni a csapat főbb tagjait: Tom E (szoftver és driver fejlesztés), Djozz (LED tesztek), Pilotdog68 (PCB és világító kapcsoló fejlesztés), Thijsco (CAD feladatok), MRsDNF (kommunikáció Kínával) és természetesen The Miller, aki az egész projekt alatt kommunikált a fórum felé minden információt. Az ötlet adott volt, és a ThorFire vállalta is a kitűzött anyagi kereten belül a lámpa gyártásba vételét. Prototípust prototípus követett, majd végül eljutottunk eddig, hogy már meg is lehet vásárolni. Kis érdekesség, de amint rendelhetővé vált a Q8 az első órában már több, mint 20000$ értékben értékesítettek belőle, és az első este több, mint 1000 darab rendelés érkezett be a termékre.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: BLF (ThorFire)
Modell: Q8
Emitter: 4 darab Cree XP-L HD V6-3D
Maximális fényáram: 5000+LM (minimum)
Maximális fényerő: 50000+cd (minimum)
Színhőmérséklet: 4750-5000K
Kapcsoló típusa: elektronikus kapcsoló a test oldalán
Áramforrás: 4 darab button top 18650 akkumulátor
Módok: fokozatmentes fényerő állítás, vagy 12 csoport, maximum 8 fokozat
Bevonat minősége: HAIII kemény eloxálás
Ejtésállóság: 1,2m
Vízállóság: IPX-8

Csomag tartalma:

Egyszerű kartondobozban érkezik a BLF Q8 a vásárlókhoz. Semmi csicsa, a dobozon csak egy matrica jelzi, hogy mi is lakozik benne. Belül sincs túlbonyolítva a dolog, az elemlámpa bubis csomagolóanyagba van rejtve, alatta és felette egy-egy vékony szivacslap védi a sérülésektől. A dobozban találunk két kezelési utasítást is különféle formában. Egy simítózáras zacskóban kapjuk meg a pót tömítő gyűrűket és egy pót gumi nyomógombot.

Üzembe helyezés:

Mivel ez egy elég magas áramfelvételre tervezett elemlámpa ezért célszerű megfelelő button top akkukat beszerezni hozzá, hogy valóban ki tudjuk használni a benne rejlő tartalékot. Ehhez a tesztek alapján a Samsung 30Q button top verziójú védelem nélküli akkumulátor az egyik legjobb választás, amiből 4 darabra lesz szükségünk. Ha a megfelelő akkumulátorokat beszereztük akkor őket a testbe helyezve, majd a lámpát összetekerve azonnal működésre kész állapotba került a BLF Q8. Ekkor kettőt villannak a LED-ek és kettőt villant az oldalkapcsoló is, majd folyamatos zöld fényre vált a kapcsoló alatti fény. Az üzembe helyezéssel ezzel meg is vagyunk.

Világosban nem feltűnő, de sötétben jól látható a gomb zöld háttérvilágítása

Kezelés:

Az egyik leginkább komplex egy nyomógombos kezelésű elemlámpa a blogomon a BLF Q8. Megpróbálom mindenki számára érthetően, egyértelműen leírni a kezelését-működését.

Fokozat mentes fényerő állítás (Ramping):

Megérkezés után az alap módcsoport aktív, amiben a fokozat nélküli fényerő állítás érhető el. Ha a LED-ek bekapcsoltak akkor a nyomógomb alatti zöld fény elalszik. A nyomógomb világítását kb. 1 másodperces hosszú gombnyomással ki tudjuk kapcsolni.

A fenti kapcsolási módokat egy képen is szeretném szemléltetni, talán így könnyebben átlátható:

Beállítások menü:

A Narsil firmware lehetőséget ad a beállítások testreszabására is. Próbálgatását csak ha nincs épp szükségünk a lámpára akkor javasolnám, kis idő kell mire megszokjuk a használatát és belerázódunk a folyamatba. Természetesen ebben a részben mindenki csak saját felelősségre turkáljon, ha valami nagyon félre sikerült akkor pedig előrébb a pirossal szedett RESET folyamatát ajánlom, az általában megoldás szokott lenni. Nyugalom, én is szívtam sokat vele, nem szégyen a fórumokban vagy itt alul kommentben kérdezni. Elsőre tényleg bonyolultnak tűnik, de ha ráéreztünk akkor már csak a gyors kezelési utasítás kell hozzá.

A “ramping” módban a nyomógomb 8 másodperces nyomva tartásával érjük el a menürendszert. Ekkor kettő rövid villanással jelzi, hogy belelépett, majd egyből aktív lesz az első menüpont egy hosszú villanással. Mivel leírni bonyolult lenne, egy képen szemléltetném a menü elrendezését. Két rövid villanás figyelmeztetés a menüpot aktiválására, a hosszabb villanások száma a beállítás menüpontját jelzi. A beállítások megváltoztatására kb. 3,5s időnk van egy-egy menüpontban. A beállításhoz tartozó számot a gombon kattintással tudjuk bevinni.

Speciális beállítások (közös) menü:

A speciális beállításokat az akkumulátor feszültség visszajelzése módban tudjuk aktiválni a nyomógomb hosszú lenyomásával. Ez a menüpont a Ramping és a módcsoportok menüben is elérhető! A menübe lépést 2 rövid villanással jelzi, majd egy hosszú fényjelzéssel máris az első menüpontba jutunk. Ehhez is készítettem egy képet. A két rövid villanás itt is jelen van a beállítások közti figyelmeztető jelzésnek, majd a hosszú villanás jelzi a menüpontot. A beállításokat a nyomógombbal való kattintással tudjuk változtatni.

Módcsoportok:

Ha nem tetszik a felhasználónak a fokozatmentes fényerő állítás, mert megszokta, hogy az elemlámpáknak van x világítási fokozata akkor ilyen módra is át tudja állítani a BLF Q8 NarsilM firmware-ét. Ha a módcsoportok fényerő állítás menübe jutunk, akkor 12 módcsoport áll rendelkezésre, amik közül a számunkra megfelelőt kell programozással bekapcsolni. Természetesen a testre szabhatóság ekkor is megmarad, de kicsit módosul a menürendszer.

Először is nézzük meg, hogy hol van “átjárás” a két menürendszer között: A ramping módban lévő elemlámpa beállításai között az 1-es menüpontban (ramping mód) kell az értéket 1 kattintással “kikapcsolás” értékre állítani. Ekkor már át is léptünk a fix világítási opciókhoz.
Ha vissza szeretnénk kapcsolni a ramping módot akkor kapcsoljuk be az elemlámpát bármilyen világítási fokozatba, majd a nyomógombot nyomjuk le több, mint 3,2s időre (átvált stroboszkópra, de ekkor még ne engedjük fel a gombot). Ekkor bejutunk a megváltozott beállítások menübe. Itt az első menüpont megegyezik a ramping mód beállításainak első menüpontjával. Ekkor nyomjuk meg a gombot kétszer, így átállítjuk a ramping mód opciót “bekapcsolás”-ra.

Eztán ha végigfutott a beállítások menü és kikapcsolt az elemlámpa máris visszajutottunk a kezdeti fokozatmentes fényerő állításhoz. A menüben ha nem szeretnénk a teljes menüsor végigfutását kivárni, akkor a gyors figyelmeztető villogások közben nyomjuk le hosszan a nyomógombot, ekkor négy gyors villanással kilép a menüből. Fontos kiemelnem, hogy a beállítások menüben csak ha gombnyomáskor villan a BLF Q8 összes LED-je akkor vette a jelet, egyéb esetben nem! Ezt azért írtam le, mert tapasztalatom szerint nem minden esetben veszi elsőre a gombnyomást, ekkor nyomjuk meg újra, hogy villanjon egyet, ekkor viszont nem a két kattintásos opciót választottuk ki, hanem az egy kattintáshoz tartozót.

Beállítások menü:

Gratulálok, ha már idáig eljutottál akkor valószínűleg minden tiszta sor a programozással kapcsolatban, sok magyarázatot nem kell az egyes menüpontokhoz fűznöm, szóval jöjjön ismét egy kedves kis táblázat. Ne feledjétek, a menüt most már bekapcsolt elemlámpa esetén több, mint 3,2 másodperces folyamatos gomblenyomással éritek el.

Részletezve a menüpontokat:

1 – Ramping mód ki és bekapcsolása. Itt tudunk átlépni egyik kezelési módból a másikba.
2 – Módcsoport kiválasztása. 12 előre definiált módcsoportot tartalmaz a program, ezt lejjebb részletezem.
3 – Holdfény mód ki és bekapcsolása. Ha kikapcsoljuk elveszítjük a plusz egy holdfény fokozatot.
4 – Módcsoport lehívása. Itt kiválaszthatjuk, hogy a gomb nyomásaira csökkenjen a fényerő, vagy növekedjen.
5 – Módmemória ki és bekapcsolása. Ez elég egyértelmű. Kikapcsolva a módcsoport lehívásától függően vagy a legmagasabb, vagy a legalacsonyabb fokozatban indul az elemlámpa.
6 – Holdfény mód fényerejének beállítása. 1 kattintás a legalacsonyabb érték, 7 kattintás a legmagasabb.
7 – Hővédelem beállítása. Ez is elég egyértelmű. Ha beléptünk az időzített beállításba akkor ott a mellékelt kisebb táblázatban lévő kattintásokkal érhetjük el a megadott időintervallumokat. Én 3 percre állítottam, az pont kellemes hőmérsékletre melegíti a testet és kellően hosszú időintervallum használat szempontjából. A hővédelmet hőmérséklet (2 opció) beállításra kapcsolva turbó módra kapcsol a BLF Q8, a belső hőmérőnek az értéket mi tudjuk beállítani, ahol visszalépjen. Egy infrás hőmérővel a fej legmelegebb pontján mérve a hőfokot ha elérte a számunkra szimpatikus értéket akkor egy kattintással a belső hőmérsékletet elmenti és a hővédelem ezen a hőfokon fog aktiválódni a jövőben.
8 – Villogó módok átállítása. Kikapcsolhatjuk őket teljesen, csak a stroboszkópot hagyhatjuk a módok közt, vagy bekapcsolhatjuk az összes villogást.

Elérhető módcsoportok:

Ez bizony ismét táblázat lesz. A menüben a 2. opció (2 rövid figyelmeztető és 2 hosszú villanás) a módcsoport kiválasztása. Ha eljutunk ebbe a menüpontba akkor 1-12 kattintással tudjuk a megfelelő kiosztást kiválasztani. Sokkal több magyarázatot nem szeretnék ehhez a táblázathoz fűzni, teljesen egyértelmű a jelentése az egyes menüpontoknak.

Módcsoportok kezelése:

Nem sokkal bonyolultabb, mint a fokozat mentes fényerő állítás esetén, egy szép táblázatban ezt is összefoglaltam:

Menütérkép:

A jól átlátható (szerintem) és A4-es méretben nyomtatható gyors kezelési utasítást, mint egy menütérképet az alábbi linken tudjátok letölteni:

BLF Q8 NarsilM 1.0 gyors kezelési utasítás

A letölthető PDF formátumú fájlt nyomtassátok ki A4-es méretben. Mivel A4-es lapra lett szerkesztve keskeny margókkal ezért nyomtatáskor ne válasszátok a nyújtás opciót, a tökéletes eredmény érdekében eredeti méretben nyomtassátok fekvő tájolásban!

Hőtermelése:

A kompakt méretű test a négy, jól meghajtott Cree XPL LED-nek köszönhetően hamar felmelegszik.

Jól láthatóan meredeken emelkedik a hőmérséklet a hővédelem bekapcsolásáig. Én 3 perces időkorlátra állítottam be, ez kellően hosszú idő a maximális terhelésen, viszont még így is korrekt értékeken belül marad a hőmérséklet, hála a gondos tervezésnek. Visszalépést követően a hőmérséklet már csak nagyon lassan emelkedik, huzamosabb használatot lehetővé téve.

Felépítés:

A BLF Q8 követi a jól megszokott SRK felépítést. Kettő fő részre bontható:

Fej:

A fej tartalmazza a BLF Q8 jelentős részét, szinte minden fontos alkatrész itt kapott helyet. Külső felén a rozsdamentes acél bezel gyűrűvel kezdődik a sor. Kapott három hosszabb fogazást is, a rajta lévő sűrű menet pontosan illeszkedik a fejbe, könnyen jár. Utána közvetlen egy szélesebb gyűrű következik, itt található meg a BLF Q8 jelzés, köztük pedig a gyártó, a ThorFire logója. Utánuk 6 darab hűtőborda következik, majd újra egy szélesebb gyűrű.

A BLF Q8 fején lévő hűtőbordák nem díszítő elemek, gondos tervezés eredményei

Ebben a széles gyűrűben kapott helyet a nyomógombbal szemben lévő oldalon a szabványos tripod felfogatási pont. A nyomógomb félig rálóg a gyűrűre, félig a felette lévő bordázatra. A gumi borítás áttetsző, opálos gumiból készült, a mikrokapcsoló jól érezhető “klikkelést” tesz lehetővé. Tovább haladva újabb két hűtőborda következik, ami egy harmadik, kúpos záró bordában ér véget, egyben ez a fej vége is. A nyomógombtól jobbra és balra is 90°-al eltolva egy-egy hosszanti íves bemarás töri meg a hűtőbordákat. A fej végétől a nyomógomb elejéig síkra lett marva a bordázott rész, ugyan ekkora hosszon a túloldalán a tripod csatlakozónál is így lett kialakítva. Ezek után a kétoldalt már látott íves bemarás folytatódik a felső négy hűtőbordán.

A belső felében a fej eleje felől bontva először a rozsdamentes acél bezel gyűrű, majd alatta egy gumi tömítőgyűrű, az alatt pedig az alumínium reflektor található. A reflektort nem tudjuk kivenni a helyéről, csak akkor, ha a fej hátsó felét szétbontjuk, ugyanis az alulról lett csavarral rögzítve az integrált pill-hez.. Az alu SMO reflektor központosító gyűrűkkel fekszik fel a DTP lapon lévő Cree XP-L LED-ek köré. A “csillag” alá hővezető paszta került gyárilag. A fej hátsó felében a drivert kettő csavar rögzíti, azokat kitekerve férünk hozzá a reflektort tartó csavarhoz. A fej egy darabból lett kimarva a jobb hővezetés érdekében.

BLF Q8, Imalent DT70, Convoy L6 feje egymás mellett

A nyomógombot rögzítő fekete gyűrűt kitekerve férünk hozzá a gumi borításhoz. Alatta található az elektronikus kapcsoló nyáklapra szerelve.

Test:

A legkevésbé bonyolult része az elemlámpának. Határozottan kellemes rombusz mintázatot kapott, ezt négy nagyobb sík lemart felület töri meg. Hosszában négy, keresztben pedig három barázda is díszíti. A zárókupak nem a klasszikus értelemben vett zárókupak a BLF Q8 esetén, ezért egy egységnek veszem őket a bemutatóban is.

Letekerve a jó minőségű trapéz profilú menettel rögzített kupakot férünk hozzá az akku negatív csatlakozó lapjához. Ezt négy csavar rögzíti a testbe. A kupak felől a víz és por testbe jutását egy gumi tömítőgyűrű biztosítja. A fej felé a hátsó részhez hasonlóan trapéz menetet találunk, végén egy tömítőgyűrűvel. Belső részében a test anyagából lett kialakítva a négy 18650-es akkunak szánt hely. Innen látható az akku negatív csatlakozóján lévő dupla aranyozott rugó is.

A BLF Q8 teljes hossza 133mm, a fej legnagyobb átmérője 59mm, a test átlagos átmérője 50mm. Tömege akkumulátorok nélkül 400,7g.

Fénye:

Száz szónál is többet mond a száz méteres távolságon elkészült képsorozat pár erősebb elemlámpával szemben. Most a fényképezőn a beállításokat erősebb elemlámpákhoz kalibráltam, a lényeg a különbségekben látszik.

Első képen bemelegítésnek a Convoy C8 XM-L2 változatának fénye látható. A 100m-es távolság nem okoz problémát neki, igaz erősen hotspotos, ez látható a vetített képen. Következő képen a kifejezetten erős Convoy L6 látható turbó módban. Brutális a fénye, a 100 méteres távot gond nélkül bevilágítja. Enyhén ezen is felfedezhető, hogy hotspotos, de inkább mondanám flood elemlámpának. Elérkezünk a harmadik fotón a tesztalany BLF Q8 fényéhez. Igazi flood elemlámpa, fénye mindent beterít, ez a táv meg sem kottyan neki. Kifejezetten egyenletes terített fénye van. Utolsó előtti képen az Imalent DT70 szörnyeteg elemlámpám 8000 lument ígérő magas, majd a 16000 lument ígérő turbó módban lett lefotózva. A képek és a látottak alapján nagyságrendileg 6000 lumen körül lehet a valós fényáram mértéke a BLF Q8 elemlámpának. Gyönyörű teljesítmény!

Konklúzió:

Egy igazán hatalmas teljesítményű és ízig-vérig flood típusú elemlámpát sikerült elkészíteni az elemlámpa mániások segítségével a ThorFire gyártósorán. Az eredeti célt tökéletesen teljesítette, sőt még talán felül is múlta a várakozásokat a BLF Q8, már az első prototípusok tesztelése során is. Szerencsére a gyártó semmit nem bízott a véletlenre, a gyártási minőség az idő előre haladtával egyre magasabb színvonalat ért el. 

0,33L üdítő, BLF Q8, 0,5L üdítő

Ugyan vannak olyan extra opciók, amik kimaradtak belőle, hogy a vételár alacsony szinten maradhasson, de egy AR bevonattal ellátott lencse csak pár százalék javulást okozna a teljes fényáram értékében, viszont a vételárat a mérete miatt már jelentősen megemelné. Erről és az egyéb “luxus” kiegészítőkről, mint pl. a tartozék övtok, csuklópánt, szűrők, sajnos le kell mondanunk. Persze ez mit sem számít, mert cserébe elérhető áron juthatunk hozzá egy tényleg nagyon erős, viszont jól használható elemlámpához. A kezelésébe mindenkinek bele kell rázódnia, de fontos kiemelnem, hogy már gyári állapotában is tökéletesen jól használható, a sok bonyolultnak tűnő beállítás már csak hab a tortán, hogy valóban mindenki a saját kedvére alakíthassa a kezelést. 

18650 akkumulátor, BLF Q8, Convoy C8, Imalent DT70, Convoy L6

A közösségi munkához én ezzel az ismertető cikkel és a menütérkép magyar átiratával szeretnék hozzájárulni, ami reményeim szerint bárki számára érthetővé teszi a jövőben a kezelését. A forgalmazó Banggood webshop felajánlott egy egyedi kedvezmény kupont az olvasóim számára, így jelentősen csökkenthetjük a vételárat, szinte már a belső vásárlói listában szereplő vételár szintjére. Ezt pedig nekik szeretném megköszönni ez úton is!

Megvásárolható az alábbi linken: BLF Q8

Mentés

Exit mobile version