Site icon Elemlámpa blog

BLF 348 bemutató (SingFire SF-348)

Bevezető:

Nem kifejezetten a kedvenceim a kis AAA elemes elemlámpák, de vannak olyan darabok amik számomra is érdekesek, esetleg valami vágyat érez az ember mikor meglátja és birtokolni akarja. Pontosan ilyen a BLF 348-as is. Az eredeti változat a SingFire SF-348-as formája annyira tetszetős volt, hogy a BLF fórumán felmerült, hogy ebből egy tisztességes jó minőségű lámpát is lehetne készíteni. Ment az ötletelés, majd megszületett a BLF 348-as modell. Ez ha nem is nagyon, de limitált kiadású lámpának számít, ugyanis egyszerre legyártanak belőle egy pár ezer darabot, majd miután elfogyott és ismét jelentős igény alakult ki iránta akkor ismét legyártanak belőle egy szériát. Egyelőre működik a dolog, jelenleg ismét kapható, ez adta a cikkem apropóját is.

 

Gyártói specifikáció:

Gyártó: BudgetLightForum
Modell: 348
Emitter típusa: Nichia NVSW219BT – V1
Maximális fényáram: 240Lm (lítium akku esetén)
Maximális áramfelvétel: 0.7A
Színhőmérséklet: 4745 – 5310K
Kapcsoló típusa: reverse clicky
Áramforrás: AAA alkáli elem vagy NiMh akkumulátor, 10440 lítium akkumulátor
Módok: 1 (ki/be)

Csomag tartalma:

Jelenleg csomagolás szerint két változatban lehet megrendelni. Létezik egy díszdobozos és egy szimpla változat is. Nekem a díszdobozos változat van meg, mindenki döntse el magának, hogy egy sima doboz megéri-e neki a felárat. Ha ajándékba adjuk akkor mindenképp javasolnám a dobozos verziót, azonban ha saját használatra lesz akkor megfelelő választás a sima verzió is. A díszdobozban a lámpán kívül semmi kiegészítő nem kapott helyet, a benne lévő szivacs betétben a lámpa helye és egy téglalap lett kivágva, ide egy alkáli elemet tudunk behelyezni (ha ajándékba adjuk célszerű is).

Üzembe helyezés, kezelés:

Most épp azon töröm a fejem mivel kellene itt kitölteni ezt a teret, mert ilyen egyszerű lámpát mint a BLF 348 ritkán látni cikkben méltatva. A zárókupak letekerése után behelyezve az alkáli elemet, vagy 10440-es lítium akkumulátort majd a zárókupakot visszatekerve működésre késszé válik szerkezetünk. A végén lévő reverse clicky kapcsolót benyomva bekapcsoljuk a lámpát. Mivel több fokozat nincs benne, így ismételt benyomásával ki tudjuk kapcsolni. Ezzel viszont a felhasználói felület részét is letudtam a kis lámpának.

A driver saját mérésem alapján is felveszi a gyárilag megadott áramerősséget, én 0,69A-t mértem. Ugyan a Nichia LED-ek nem az alacsony hőtermelésükről ismertek, viszont ennyire kicsi áram felvétele mellett jelentős melegedéstől nem kell tartanunk a lámpában lévő kis fémtömeg ellenére sem. A szokásos 15 perces hődiagramot lentebb láthatjátok új Energizer Industrial alkáli elemmel mérve.

Felépítés:

A megszokott három helyett ez a modell két fő részre bontható: test és zárókupak. Tömege elem nélkül 27,3g, teljes hossza 90mm, átmérője 12,1mm.

Test: A teljes lámpatest egy darab rozsdamentes acél csőből áll. Első részén menettel van beletekerve a szintén rozsdamentes acél bezel, ez szorítja be egy szilikon tömítő gyűrűvel a bevonatok nélküli üveglapot. Az üveglap szorítja a testbe a reflektort, ami egy apró (de annál fontosabb) tömítéssel fekszik fel az alumínium csillagon lévő Nichia 219B típusú, 5000K színhőmérsékletű és 90CRI index-szel rendelkező LED-re, sajnos esetemben nem teljesen központosan. A csillag ragasztva van a rézből készült pill-re aminek az alsó felén a driver lett rögzítve. Az egész egy pici rugón fekszik fel a test belső felében kialakított szűkítésen.

Zárókupak: Belső felében egy egyszerű rugóval csatlakozik az akku negatív pólusához, egy rézből készült menetes betét lett a rozsdamentes acél külső palástba betekerve. A külső felületére van rápattintva egy fényes klipsz is, ez alapáron tartozéka az összes lámpának. A kapcsoló nyomógombja szintén rozsdamentes acélból készül, mellette viszont látszódik az alulról betekert réz hüvely. A legújabb 4. széria darabjai gyárilag kifúrt zárókupakkal érkeznek, így egyszerűbb kulcstartóra fűzni, ez a régebbi modelleken nem volt opcionálisan sem elérhető.

Fénye:

Tipikusan beltérben lehet hasznát venni ennek a kis elemlámpának. Fényereje nem teszi alkalmassá egy kis erdei sétára, csak pár méterre lehet vele hatásosan elvilágítani, épp, hogy ne essünk hasra az előttünk lévő akadályokban.

A Nichia 219B LED 90 feletti CRI értéket garantál, így a színvisszaadása a lámpának közel tökéletes. Ez sok esetben hasznos lehet, pl. egy villanyszerelőnek vagy hálózat szerelése közben az utp kábelben lévő színeknek a pontos megállapítása sokkal könnyebb ha a naphoz hasonló színhőmérsékletű fénnyel van megvilágítva. Ebben brillírozik tesztünk alanya, szinte teljesen tökéletes a megvilágított felületek látványa. A szemnek is kellemes a természeteshez közeli megvilágítás, valóban teljesen semleges a fénye, semmiféle kékes vagy sárgás árnyalatot nem mutat. Szobában használva az egyik végéből a másikba még elegendő fénye van elvilágítani, de a rövid és alacsony profilú OP reflektor inkább a sok szórt fénnyel rendelkező vetítési képnek kedvez. Pár fotót csináltam a vetítési képéről, a fotókon lévő kékes színárnyalat a fényképező hibája, természetesen nem ilyen színű a fénye. PWM villogásnak nyomát sem látni, így a legigényesebb felhasználók sem tudnak belekötni, olvasni is lehet fénye mellett, egyáltalán nem fárasztja a szemet.

Konklúzió:

Már a 4. szériára van igény ebből az egyszerű de exkluzív külsejű BLF 348-as elemlámpából, talán nem is véletlenül. Külsőre akárcsak egy elegánsabb fém toll még a legjobb zakók zsebében is kellő eleganciával bújik meg, de gyakorlatban is hasznos lehet a nap fényéhez hasonló színhőmérsékletű fénye, főleg ha szükséges a valós színvisszaadás. Sok változat közül nem lehet válogatni és a különböző világítási módokba sem tud senki belegabalyodni, hiszen csak ki és bekapcsolható. Egyszerű mind a szerkezete, mint a működése, mindezt egy elegáns rozsdamentes acél házba rejtették.

A díszdobozos változat ajándéknak is tökéletes választás viszonylag visszafogott ára ellenére is. Napi használatra, EDC részeként is teljesen jól teljesít, a benne használható AAA méretű alkáli elemet könnyen pótolhatjuk és a töltéssel sem kell vesződni, csak ki kell cserélni ha lemerülne.

AAA elem, AA elem, 18650 akkumulátor, BLF 348, Sipik SK68, Convoy S2+

Sajnos már nem kapható 🙁

Mentés

Exit mobile version