Site icon Elemlámpa blog

Armytek Viking PRO v3 XHP50 – A halhatatlan

Armytek Viking PRO elemlámpa teszt – bevezető:

A kanadai Armytek már nem ismeretlen olvasóim számára, ugyanis járt már nálam a csúcs fejlámpájuk, a Wizard PRO v3. Már annak is igazán impozáns adatok voltak megadva a specifikációjában, de a taktikai elemlámpájuk adatait még csak meg sem közelíti. Jelen cikkemben az Armytek Viking PRO v3 XHP50 típust fogom közelebbről is megismerni. Ha közben kiesne a 8. emeletről vagy esetleg bepottyanna a Balatonba Tihanynál akkor sem lenne nagy probléma. 30 méteres ejtésállóságot és 50 méteres meríthetőséget ígér a gyártó. Nem próbáltam ki ezeket, de nekem az is elég, ha a fele igaz. Még akkor sem fogok bánkódni, ha csak a harmada. Mivel ezt az elemlámpát már régebben megkaptam ezért kicsit behatóbban is sikerült megismernem. Azt kell mondanom, hogy szerethető és jól használható darab teljesen logikus felépítéssel.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Armytek
Modell: Viking Pro v3
Emitter típusa: Cree XHP50
Maximális fényáram: 2300lm (LED) 1800lm (OTF)
Maximális fényerő: 20500cd
Maximális üzemidő: 200nap
Lencse: keményített ásványi üveg kétoldali AR bevonattal
Hotspot mérete: 10°
Spill mérete: 80°
Kapcsoló típusa: forward clicky
Áramforrás: 18650 lítium akkumulátor vagy 2 darab 18350 lítium akkumulátor vagy 2x CR123A elem
Módok: 9 (holdfény 1, holdfény 2, közepes 1, közepes 2, közepes 3, turbó 1, turbó 2, stroboszkóp 1, stroboszkóp 2)
Bevonat: HAIII kemény eloxálás
Vízállóság: IP68 – náluk 50 m mélységben 5 órás időtartamon tesztelve!!
Ejtésállóság: 30 m (!!!)
Tömege: 126 g (akku nélkül)

Csomag tartalma:

Igényes, selyem fényű karton dobozban érkezik az Armytek Viking PRO. Az elején egy kis műanyag ablakon keresztül azonnal látható is teljes méretében az elemlámpa. A dobozban átlátszó műanyag profilban alakítottak ki helyet az lámpának. Tartozéka egy duplán hajtott gyöngyvászon szerű anyagból készült tok, egy erős csuklópánt, kettő pót tömítő gyűrű illetve egy pót nyomógomb borítás is. A kezelési útmutató a megszokott angol nyelvű és nagyon részletes leírás. Viszont van egy tartozék, amit inkább ne tettek volna a csomagba.

Ez nem más, mint a klipsz. Az a klipsz, aminek haszna sem sok van, cserébe nagyon bénán lehet felapplikálni a lámpa oldalára. Ezt ha kihagyták volna szerintem jobban jár mindenki, ugyanis rettentő gagyi hatást kelt az egyébként vastag anyagból készült rozsdamentes acél klipsz pontatlan illeszkedése. Sebaj, ugyanis van helyette szintén gagyi kinézetű, de legalább funkcionális gumigyűrű amit ráhúzhatunk egy szintén gumi “taktikai” gyűrűvel együtt a test oldalára.

Üzembe helyezés:

Az üzembe helyezéssel sokat nem kell bajlódnunk, csak akkumulátorra van szükségünk és azonnal működik is az Armytek Viking PRO v3 elemlámpa. Én szintén Armytek 3100 mAh kapacitású védett 18650 akkut vásároltam hozzá, ezt láthatjátok majd a cikk végén is képen, de bármilyen magasabb terhelhetőségű akkumulátor alkalmas a működtetéséhez.

Az akku lehet flat top és button top is, mivel mindkét pólusnál erős rugóval csatlakozik az akkuhoz az elemlámpa áramköre ezért a kontakt biztonsággal létrejön. Ha kedvünk van tehetünk bele kettő 18350-es akkut vagy kettő CR123 lítium fotóelemet is de előnye egyiknek sincs, így én a jól bevált 18650 akku használatát javaslom. A zárókupakot rátekerve az áramkör bezárul, máris működésre kész az elemlámpánk.

Kezelés:

Nos ez az a pont, amit akár le is zavarhatnánk két pillanat alatt, de a gyártó itt tett egy kis csavart a dolgokba és kialakított két módcsoportot, és vérbeli taktikai elemlámpáról lévén szó fontos szempont, hogy milyen módokat tudunk elérni azonnal, egy gombnyomásra. Az egyik csoport a vadászat nevet, míg a másik a taktikai elnevezést kapta. Az alapbeállítás a vadászat csoport.

Csoportok közti váltás:

Az alapbeállítás a vadászat csoport, ha ezt szeretnénk megváltoztatni akkor csoportot kell váltanunk. Bekapcsolt elemlámpa esetén kell a fejet (!) meglazítani kb. 1/8-ad fordulattal, majd vissza húzni egymás után 10 alkalommal úgy, hogy a lazítás és visszahúzások közt ne teljen el egy másodpercnél hosszabb idő. Ekkor ha az utolsó ráhúzás után visszalazítjuk a fejet azonnal láthatjuk is az eredményt, átlép a másik módcsoportba a driver.

Fejjel lefelé tokban a Viking

Vadászat csoport:

Ez az alapbeállítás, mindennapi használat esetén ezt javasolt bekapcsolni ugyanis így lesz több világítási mód is elérhető. Ha a fej és a test össze van húzva, akkor a forward clicky kapcsolóval a pillanatnyi turbó módot tudjuk bekapcsolni félig lenyomva a gombot, felengedve kikapcsol. A gombot kattanásig benyomva turbó módban kapcsol be az Armytek Viking PRO elemlámpa. Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor hol is van a többi mód? Okosan elrejtve, mint írtam ez egy valóban taktikai felhasználásra készült elemlámpa. A fejet kb. 1/8-ad fordulatot letekerve, majd félig lenyomva a gombot felvillan az éppen aktív világítási fokozat. Ha nem megfelelő akkor a gombot felengedve, majd gyorsan félig újra benyomva lép a következő fokozatba, ami a vadászat csoporton belül az alábbi sorrendben ismétlődik: holdfény 1, holdfény 2, közepes 1, közepes 2, közepes 3 és ha aktív akkor a stroboszkóppal zárul a sor, ha ki van kapcsolva értelem szerűen ez kiesik a sorból és innen kezdődik elölről. Módmemória van, tehát az utoljára használt fényerőt megjegyzi kikapcsolás, vagy turbó módra váltás esetén.

A stroboszkóp mód ki és bekapcsolása: kikapcsolt elemlámpa esetén (lelazított fejjel) 20 alkalommal nyomjuk be félig a gombot, majd engedjük fel és ezek közt ne legyen 1 másodpercnél hosszabb intervallum. A 20. alkalommal nyomjuk be kattanásig a gombot, az aktuális fokozatban bekapcsol az elemlámpa, majd a parancs végrehajtását egy villantással nyugtázza. Visszakapcsolása ugyan ezzel a módszerrel lehetséges.

Taktikai csoport:

A taktikai módban ha össze van tekerve a fej a testtel akkor két fényerő közül tudunk választani. A gombot félig lenyomva pillanatnyi bekapcsolás funkció megmarad, az elérhető fényerők ekkor a turbó és a közepes 2. A két fényerő közt a gomb kattanásig benyomása után bekapcsolt elemlámpánál a fej kb. 1/8-ad fordulatos lelazításával, majd gyors visszahúzásával lehet váltani. Módmemóriába kerül, tehát míg nem váltunk addig az marad minden bekapcsolásnál az aktív fényerő.

Fejjel felfelé a tokban. Ez az optimális szállítási mód.

A villogásokból ekkor kettő változat áll rendelkezésre, amiket úgy érhetünk el, hogy a fejet letekerjük a fent már megismert módon kb. 1/8-ad fordulattal a testről, majd bekapcsoljuk az elemlámpát. A két villogó mód közt bekapcsolt elemlámpa esetén ha aktív a stroboszkóp akkor tudunk váltani a fej ráhúzásával, majd gyors visszalazításával a megszokott 1/8 fordulatot tekerve rajta mindkét irányba.

Turbó módok közti váltás:

Biztosan feltűnt aki elolvasta a specifikációt is, hogy turbó módból kettő van említve, de azt csak az összetekert lámpa esetén tudtuk aktiválni és nem írtam sehol, hogy lehetne a turbó 1 és turbó 2 közül választani. Ennek oka egyszerű, ugyanis a turbó mód csak egyik lehet a kettő elérhető közül, viszont azt előre be kell programozni, hogy melyiket szeretnénk használni. A turbó 1 módban “mindössze” 900 lumen fényárt ígérnek, míg a turbo 2 módban már a Viking PRO XHP50 esetében 1800 lumen az elérhető maximális fényáram értéke. A két turbó fokozat közti váltás nagyon egyszerű, csak a zárókupakon lévő kapcsolót kell gyorsan lenyomni félig, majd felengedni egymás után 15 alkalommal, majd az utolsó félig benyomásnál teljesen kattintásig be kell nyomni, nem szabad felengedni. Ekkor bekapcsol az elemlámpa és 1 villanással jelzi, ha a turbó 1 fokozatot aktiváltuk. Ha már ez volt az aktív akkor pedig átlép a turbó 2 fokozatra, amit kettő villanással jelez.

Alacsony feszültség jelzés:

Klasszikus töltöttség visszajelzést ez a modell nem tud, viszont a merülő akkumulátorra figyelmezteti a tulajdonost. Ha a feszültség már nagyon lecsökken, akkor a fényerő is csökken a világítási fokozatokban. Ha a fényerő már 25%-ra vagy alá csökkent akkor bekapcsolás után 30 másodperccel két villanással jelzi (bekapcsolásonként egy alkalommal), hogy már nagyon lemerült az akku. Ha ezt figyelmen kívül hagynának akkor sem kell kétségbe esnünk, ugyanis ha kritikusan lemerülne az akku akkor lekapcsol holdfény módba ahol elenyésző fogyasztást produkál az Armytek Viking Pro v3 modell. Pontosan nem teszteltem, de a 3V-ra merült akkun már bejelzett kettő villanással, tehát működik ez a funkciója ez egészen biztos.

Hőtermelése:

Kevésbé zsebbarát, cserébe már némi fémtömeggel is rendelkezik az Armytek Viking PRO feje, így a keletkező hőt el is tudja vezetni. Persze van aktív hővédelem, de ez látszik is a grafikonból:

Meredeken emelkedik a hőfok a turbó üzemmódban, majd a védelmi elektronika bekapcsol és lejjebb veszi a LED-re jutó áramot, ezért aztán atom stabilan megáll 63°C hőmérsékleten a fej legmelegebb pontja. Kellemesnek túlzás lenne ezt a hőfokot nevezni, mert ez már eléggé a határán van a fogható hőmérsékletnek, viszont most télen használat közben nem tűnt fel, hogy forrósodna. Nyáron még nem volt meg, így arról nem tudok nyilatkozni, de akkor biztosan melegszik rendesen.

Felépítés:

A jól megszokott “klasszikus” felépítést követi az Armytek Viking PRO, három fő részre bontható:

Fej:

Mivel a gyártó a vízállóságot és az ejtésállóságot sem vette fél vállról ezért a fej az állagmegóvás miatt “örökre” össze lett szerelve. A rozsdamentes acél bezel titán bevonatot kapott a kopásállóság érdekében, alatta 1 cm mélyen ül a kétoldali AR bevonattal ellátott keményített ásványi üveg lencse ami egy O gyűrűvel valamint egy speciális L profilú tömítéssel is el lett látva a maximális vízállóság érdekében. A reflektor textúrázott (OP) és átmérőjéhez mérten kifejezetten mély. A Cree XHP50 LED köré központosító gyűrűvel fekszik fel az alu reflektor, tökéletesen centerben helyezkedik el. A LED réz PCB csillagra van forrasztva a jobb hőátadás érdekében.

Kívülről 8 nem túl mély hűtőborda lett bemarva, amikre 4 tengely irányú bemarást helyetek, amik az elgurulást akadályozzák meg, bár abban nagyobb szerepe van a taktikai gyűrűnek. A fej legnagyobb átmérője 41 mm ami a test felé beszűkül 25,4 mm átmérőre. Hátsó felén az S-Tek™ technológiás driver egy része látható, ami vastag acél rugóval csatlakozik az akku pozitív pólusához. Amiről csak olvashatunk míg szét nem bontjuk az elemlámpát, hogy a driver egy “biztonsági” alumínium kapszulába van rejtve a maximális védelem érdekében. Persze ez is tönkremehet, ezért az Armytek a piacon elsőként épített biztonsági elektronikát a driver mellé, ami annak sérülése esetén is még a holdfény mód működését biztosítja, tehát vészhelyzetben semmiképp nem maradhatunk fény nélkül ha az akkuban van áram, legalábbis a gyártó állítása szerint.

Test:

Erről is lehetne sokat írni, de inkább a tényeket nézzük.

A trapéz profilú menetek finoman járnak, gyárilag Nyogel 760G került a menetekre amivel egyáltalán nem takarékoskodtak, többek közt kiváló vízállóságot biztosít és védi az elektronikus kontaktokat is az oxidációtól. A vízállóságért dupla, egymástól  elszeparált O gyűrű a felelős a test mindkét végén. A fej felé lévő végén a menet nincs eloxálva, teljes egészében vezető. A zárókupak felé lévő végén csak a cső vége lett lecsiszolva az eloxálástól. A gyártói ajánlás szerint is a zárókupak enyhe letekerésével lehet lockolni az Armytek Viking Pro elemlámpát véletlen bekapcsolás ellen. A test külső felén semmi extra mintázatot nem találunk, cserébe az Armytek-re jellemző vastag, érdes eloxálással találkozhatunk.

A test végén egy szélesebb és egy keskenyebb mélyedés lett kialakítva amibe a két gumigyűrű és a gumiból készült taktikai gyűrű találja meg a pozícióját. Ezek a biztonságos fogást segítik elő, valamint a taktikai gyűrű segítségével könnyedén alkalmazható a Rogers technikai fogás is az elemlámpán.

Zárókupak:

A zárókupak tényleg nincs túlbonyolítva az Armytek Viking PRO elemlámpában. Belső felében a testtel fém tisztára csiszolt alu peremmel csatlakozik. A peremnél kisebb átmérőjű lyukba szorítja menetes alu gyűrű a kapcsolót tartó PCB lapot. Az akku negatív pólusához erős acél rugóval csatlakozik. A beépített kapcsoló “taktikai” forward clicky, vagyis a gomb “kattanás” előtt már félig benyomva is felvillantja a lámpa fényét. Külső részén a gyártó logóját, megnevezését és weboldalának címét találjuk meg a fekete eloxálásra szitázva.

A hengeres zárókupak a végén négy letöréssel szinte teljesen négyszögletessé alakul át. A csuklópántnak itt alakítottak ki egy akasztási pontot. Szerintem ez a része nagyon el van rontva, ugyanis alacsony a falvastagsága és pici a lyuk is, ezáltal tetszőleges zsinórt nem tudunk átfűzni rajta. A vége teljesen sík, viszont a kapcsoló gumi nyomógombja teljes egészében kiáll a zárókupak síkjából. Gyertyaként nem állítható fel a Viking!

Általam mért tömege akkumulátor nélkül 130,7 gramm, teljes hossza 157,5 mm, legnagyobb átmérője 41 mm. A test “szabvány” 1″ átmérőjű, tehát fegyverre egyszerű szerelékkel is ráépíthető.

Fénye:

Nos elértünk ehhez a ponthoz is végre. Az időjárás nem kedvezett a fényeknek, talán nyáron vagy tavasszal majd csinálok újabb fotókat róla. Addig is itt vannak a téli képek a megszokott 100 méteres távon.

Első képen a Convoy S2+ legerősebb kiépítésének a fénye látható. Ezt már sokan ismeritek, ehhez mérten érdemes a többi képet megvizsgálni. A második képen az általam kedvelt Convoy M1 elemlámpa fénye látható. Elvilágít a 100 méteres távolságra lévő fáig, az utat is szépen megvilágítja szórt fényével. Harmadik képen az Armytek Viking PRO v3 XHP50 LED-es verziójának fénye látható. Egy dologgal vagyok bajban, mégpedig azzal, hogy ezt a képet a napokban készítettem. Az elemlámpát viszont már majd két hónapja használom, szóval nem emlékszem, hogy ez a magasabb, vagy az alacsonyabb turbó fokozat amit fotóztam. Minden esetre ha elhiszitek a véleményem akkor azt mondom, hogy baromi jó fénye van. Távolra elvilágít, de közben jó sok a szórt fénye is, rettentő jól használható. Olyasmi átmenet mint az M1, de sokkal több funkcióval és sokkal erősebb fénnyel. Utolsó képen kontrasztnak a Convoy C8 XM-L2 LED-es változatának fényét fotóztam le.

Konklúzió:

Az első Armytek lámpám (fejlámpám) azonnal belopta magát a szívembe, nem volt kérdés, hogy a gyártó rúdlámpái közül is valamit be fogok szerezni. Úgy gondolom így utólag, hogy nagyon jól választottam. Mindenképp a taktikai elemlámpák közül szerettem volna valamit és a Viking PRO volt az, ami talán a legtöbb és számomra a legjobb szolgáltatásokat nyújtotta. Nem kellett csalódnom, ezt is nagyon megszerettem, most már sokszor az M1 elő sem kerül miatta.

18650 akkumulátor, Armytek Wizard PRO, Convoy M1, Convoy C8, Armytek Viking PRO

Az előnyeit szerintem a cikk többi részéből már megismertétek, a hátrányai viszont tényleg csak apróságok. Legalábbis az én felhasználási szokásaimba nagyon jól illeszkedik ez a modell. Ami az első perctől fogva zavar az a két gumigyűrű és a taktikai gyűrű. Számomra ezek a mai napig gagyi hatást keltenek, hiába van gyakorlati hasznuk. Illetve a csuklópánt helye. Több gyártónál is láttam már ilyet és a mai napig nem fogom fel, hogy miért nem lehet egy tisztességes lyukat készíteni rendes falvastagsággal. Ha ezeken túl tudunk lendülni akkor viszont egy nagyon jól használható és logikus felépítésű elemlámpával leszünk gazdagabbak. Ezt szükség esetén nem kell féltenünk, mert elvileg mindent kibír. A Wizard kibír egy Zombi apokalipszist, de a Viking legalább kettő világvégénél is használható lesz. Addig is pár kiegészítővel mint például a gyári lengőkapcsoló vagy a szintén gyári színszűrők segítségével kiváló vadász lámpává varázsolhatjuk. A gyártó azokra is gondolt akiknek a megvilágított távolság fontosabb, mint a nagy megvilágított felület. Nem csak XHP50 LED-del és OP reflektorral, hanem XP-L LED-del és SMO reflektorral szerelve is szállítják ezt a modellt.

Megvásárolható a magyarországi importőrtől kuponos kedvezménnyel:
Armytek Viking PRO – a tesztben szereplő változat
Armytek Viking  – SMO reflektorral és XP-L LED-del szerelt változat

Exit mobile version