Site icon Elemlámpa blog

Amiről senki nem beszél

Bevezető:

Itt az új év, kavarjuk is fel az állóvizet egy rendhagyó cikkel, amikben az átlagos vásárlókat szeretném felvilágosítani az elemlámpa iparág működésének néhány részletéről, és pár olyan dologról, amik nap mint nap előkerülnek fórumokon, vagy levelekben. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy egy-egy modellnek miért annyi az ára amennyi, illetve azzal sem, hogy ha baj van akkor kihez forduljanak segítségért. Egy másik, folyamatosan felmerülő kérdésre is adok választ az én szemszögemből, nevezetesen akkor Kínából vagy hazai forrásból vásároljunk elemlámpát? Érdekelnek ezek a dolgok? Akkor ez a cikk Neked szól!

MAP, a barátod vagy az ellenséged?

Most nem a térképről van szó, ez az angol mozaikszó a Minimum Advertised Price, vagyis a minimális reklámozott árat jelöli. Mi ez pontosan? A gyártó – jó esetben- a kiskereskedőkkel közösen megállapít egy minimális árat, aminél sem a kis sarki műszaki bolt, sem a nagy multi nem reklámozhatja olcsóbban az adott terméket. Ezzel a termék és a márkanév értékét is fenntartja a gyártó, valamint a kis műszaki bolt számára is biztosítja, hogy versenyképes legyen a multikkal szemben. A kereskedőknek garantálja a haszonkulcsot, így jobban tudnak összpontosítani a termékek értékesítésére és az ehhez tartozó szolgáltatások fejlesztésére. A boltban “polcon” természetesen adhatja a MAP ár alatt is a kereskedő a terméket, de ezt semmiképp nem reklámozhatja! Ha a kereskedő megszegi a MAP szabályzást akkor a gyártó akár a teljes kereskedelmi szerződést is felbonthatja vele, mi több, jogi útra is terelheti a szerződésszegést.

MSRP, újabb rövidítés

Létezik még az MSRP rövidítésű mozaikszó is, ami a Manufacturer’s Suggested Retail Price rövidítése. Magyarul kb. a gyártó által ajánlott kiskereskedelmi árnak fordíthatjuk. Ez az az ár, amit a gyártó meghatároz, hogy a termékét célszerű ezen az áron eladni. A kereskedők ettől felfelé és lefelé is eltérhetnek, nincs kőbe vésve. Ebbe az árba a gyártó belekalkulálja a gyártási költséget, a saját és a kereskedő árrését is, ezáltal egy “irányadó” árnak felel meg. Itthon ezzel nem nagyon találkozhatsz. Hasonló, mint a MAP ár, de nem ugyan az. A kereskedő miután megvette a gyártótól a terméket, aztán olyan áron adja és reklámozza, amihez kedve van. Ez nekünk vevőknek jobb, hiszen így a kereskedők fognak versenyezni a vevőkért, általában a jobbnál jobb árakkal (alacsonyabb árréssel). Ez viszont sok esetben a szolgáltatások minőségének rovására történik.

MAP vagy MSRP ár? Mindez itt az EU-ban?

Jogos a kérdés. A MAP ár meghatározása az EU határain belül tiltott, ezzel főleg az amerikai és a globális piacon találkozhatunk. Az EU-ban csak az MSRP ár használata engedélyezett, amivel a gyártók élnek is. Ellenben mi nem igazán találkozunk ezzel sem a mindennapi életben.

Na de hol vagyok én, a vevő?

Itt jössz képbe Te. Ha működik a dolog, akkor a gyártó nem csak a kis és nagy boltok, hanem az egyes piacok közti árkülönbséget is ki tudja simítani valamennyire. A kínai webshop, a nagy amerikai gigavállalat és a sarki boltos is nagyjából ugyan azt az árat fogja Neked, vevőnek biztosítani. Ez jó, vagy nem? Nos itt kell lenyelnünk a békát, és egyben itt is tesz Veled, vásárlóval jót a gyártó!
Ugye nyelni kell, mert az átlag nyugati, akinek a bére a miénknek többszöröse, bizony annyiért veszi meg a terméket, mint Te, a hazai fizetésedből. Ez szívás. Cserébe a hazai kereskedő akihez bemehetsz a boltba és megveheted a terméket a teljes gyári támogatást is biztosítani tudja számodra a jövőben, amit a Kínai shopoktól teljesen felesleges elvárni, hiszen már a pár hónapos reklamációkat is elég nehézkes velük kezeltetni. Tehát itt a lehető legjobbat tette a gyártó velünk végfelhasználókkal, ugyanis a termék mellé valóban megkapjuk a teljes garanciát, méghozzá a “nemzetközi” árba csomagolva.

Olight sorozat a Leitz Hungária Kft. mintaboltjában

Ok, akkor bárhol megvehetem a terméket?

Egyértelműen nem. Egyáltalán nem mindegy, hogy honnan vesszük meg a terméket még az országon belül sem, hiszen ha nem hivatalos forrásból szerezzük be, akkor a “kötelező” 1 év jótálláson felül -amit aztán vagy tudunk érvényesíteni, vagy nem- nem fog nekünk a kereskedő a garanciális ügyintézésben segíteni, hiszen ha akarna sem tudna.

Maglite bemutató termékek az Audaxtrade 2000 Kft. mintaboltjában

Ugyanez a helyzet a Kínai webshopokból rendelt termékekkel is, amiknél leginkább a “kipróbálási” garancia amit érvényesíteni tudunk, vagyis ha megjön készítünk kicsomagolós videót, és kipróbáljuk a terméket. Ha gyárilag hibás akkor megreklamáljuk, és jöhetnek a fölösleges körök, részleges visszatérítés, javíttasd meg x összegből, amit jóvá írunk a shopnak a saját számláján, stb. Esetleg kitalálja, hogy küldd vissza csomagként, és küldi helyette a cseredarabot. A legjobb és leginkább kényelmes, mikor újra küldi a terméket, a hibásat pedig megtarthatjuk. Jellemző ez a 10-40$ körüli termékeknél, drágábbaknál már náluk is más a helyzet. Ennek okát elárulom. Ezek a webshopok általában egy nagy branddel sincsenek közvetlenül szerződésben! A garanciális cserét a saját nyereségükből fedezik, nem a gyártóval intézik. Ha elromlik a lámpánk akkor a garanciális ügyintézés egy idegtépő, végeláthatatlan procedúra lesz.

Sajnálatos módon teljesen jogosan jár el a gyártó is ha akadékoskodik, ha közvetlenül hozzá fordulunk, hiszen sokszor az Ő üzletpolitikáját megkerülve jut a vevőhöz a termék. Nyilván igyekszik a megfelelő irányba terelni, tehát kérni fog, hogy küldd vissza hozzá a hibás terméket, amin ha van egy karcolás is akkor már hivatkozhat a “nem rendeltetésszerű használat” vagy esetleg a “megengedettnél nagyobb fizikai behatás” megállapításokra, és tagadhatja meg a garanciális javítást -akár jogosan is. Ha szerencsénk van akkor segít rajtunk, de ne erre alapozzunk!

Ez nem a gyárból érkezett, a Smoking Acc. International Kft. raktárában mindenből van polcon

Jó, és akkor mit tegyek?

Dönts! Döntsd el, hogy mit szeretnél!

A kisebb, olcsóbb márkáknál (például Convoy, Eagle Eye, Astrolux, stb.), vagy olyan márkáknál, amiket hivatalosan nem forgalmaznak itthon (Klarus, JetBeam, Lumintop, stb.) három dolgot tehetsz:
1: Megveszed a kínai webshopból olcsón, aztán elfogadod, hogy kipróbálási garanciát kapsz a termékedhez.
2: Kinézel egy megbízhatónak tűnő boltot itthon, aki eladja Neked számlával ugyanezt a terméket, de jóval magasabb áron. Neki kötelessége az 1 év jótállást vállalnia. Aztán, hogy ez alól keresi-e a kibúvót vagy nem azt én nem tudom megjósolni, nem vásárolok ilyen helyről.
3: Közvetlenül a gyártótól veszed meg a terméket, ha van webshopja. Ilyenkor kapsz garanciát, de számolnod kell azzal, hogy kérheti a hibás termék visszapostázását, valamint a “márkaboltban” nála is drágább lesz a termék, mint az ismertebb webshopokban.
Számomra ez még az a kategória, aminél megéri kivárni a szállítási időt és a kipróbálási garanciát bevállalni, mivel itthon általában legalább 100%-os árréssel dolgoznak az ilyen webshopok.

Kiegészítők prezentálása a Leitz Hungária Kft. Olight mintaboltjában

És mi a helyzet a drága márkás lámpákkal?

A dolog itt kezd egyre érdekesebbé válni. Vannak a prémium elemlámpák, amiket szintén megvásárolhatunk általában a MAP ár alatt is a webshopokból akár hazai, akár kínai legyen is a forrás. Itt kell a legnehezebb döntést meghoznunk. Lemondunk a 20-30% árelőnyért cserébe a 3-10 éves garanciáról, amit kapnánk ha hivatalos forrásból szereznénk be, vagy inkább kifizetjük a magasabb vételárat, és teljes nyugalomban dőlhetünk hátra és használhatjuk a terméket? Ugye így leírva már kicsit átláthatóbb a dolog? Még 50% árelőny esetén is az 1 év garancia áll szemben a 3-5 év garanciával, tehát nem feltétlenül járunk jobban a hirtelen kihagyhatatlannak tűnő üzlettel! Persze itt ismét adódik a kérdés, hogy egyáltalán van-e itthon hivatalos beszerzési forrás, vagy csak külföldről tudjuk a terméket megvásárolni?

Elf-ek, varázslók és ezek nem egy Kaland Játék Kockázat könyvben, hanem az Armytek lámpa Magyarország raktárában

Ezen cikk apropója

Bizony a Ti visszajelzéseteknek köszönhetitek ezt a cikket! Gyártókat én nem szeretnék nevesíteni (végül így döntöttem), de sajnos egyre több és több magát prémium szegmensbe pozicionáló “feltörekvő” és gombamód szaporodó újabb és újabb gyártó termékéről kapom a negatív visszajelzéseket. Higgyétek el, hogy ez engem bosszant a leginkább, hiszen én azt szeretném, ha mindenki, főleg az, aki magasabb összeget költ elemlámpára a lehető legtöbbet-legjobbat kapná a pénzéért. A visszajelzéseitek alapján pedig azt kell, hogy mondjam:

Semmiképp NE kerüljétek meg a gyártó üzletpolitikáját márkás, drága elemlámpa vásárlásakor! Inkább spóroljatok plusz egy-két hónapot és vásároljátok meg itthon, hivatalos forrásból, teljes garanciával és támogatással!

A LED szekció egy része a Maglite bemutató falon az Audaxtrade 2000 Kft. boltjában

Tudom, hogy számotokra, akik végre belevágnak egy drágább elemlámpa beszerzésébe, Nektek okozza a legnagyobb csalódást ha véletlenül hibás darabot kaptok, vagy idő előtt elromlik. Több gyártóval is kapcsolatba kerültem az elmúlt évek során, legtöbbjük megköszönte a teszteket és a visszajelzést az elemlámpájáról, de bizony kérte nem egy, hogy a cikkek végén ne az adott webshop szerepeljen, mert nem hivatalos viszonteladójuk, nem tudnak garanciát vállalni az általuk értékesített elemlámpákra. Ezek a webshopok nagyjából minden általuk szabott értékesítési szabályt megszegnek. Mivel én értetek vagyok, Nektek pedig az a jó, ha egy nagy vállalat támogatását élvezitek, ezért az idei évtől kezdődően a “legnagyobb gyártók” termékeihez a cikk végén a hivatalos beszerzési forrást fogom linkelni! A döntés ezek után a TE kezedben lesz, hogy honnan vásárolsz. Én a véleményem a fentiekben kifejtettem, aki értelmezni is tud szerintem tudja hogyan járjon el a jövőben!

Fegyverlámpa szettek a Leitz Hungária Kft. bemutatóterméből

Akkor honnan és mit vehetünk?

Az a helyzet, hogy a tiszta forrást én csak és kizárólag a hivatalos, Magyarországon működő márka importőrök saját boltjában/webshopjában tudom garantálni. Az ő viszonteladói hálózatukat nem ismerem, de tudom, hogy az importőrrel mellé nem lőhetünk! Az alábbi ismertebb és nem speciális felhasználásra készült márkák importőreit kerestem fel az év végén, és kértem, hogy egy-két fotóval segítsenek a cikkem szemléletesebbé tételében. Akiket megkerestem ABC sorrendben:

Armytek

Importőr: Bété-Ker Kft. Weboldal: armyteklampa.hu Webshop: armyteklampa.hu
Kanadai cég, Kínában gyártat, termékeire 10 év jótállást vállal. Az általam birtokolt kettő Armytek elemlámpa kiválóan teljesít, mai napig megállják a helyüket minden téren. Ragaszkodom hozzájuk, mert tényleg kiváló termékek, a visszajelzéseitek alapján ugyanezt tudtam leszűrni, igaz volt akinek cserélték a lámpáját hiba miatt, de az is zökkenő mentesen történt. Szerintem fogtok még ilyen elemlámpával találkozni a blogon. Prémium termék, korrekt, hozzáértő importőr és hozzáállás, ahogy kell!

Fenix

Importőr: Armin Trade Kft. Weboldal: fenixlight.hu Webshop: armintrade.hu
Kínai prémium gyártó, főleg “taktikai” lámpákat gyárt. A minőségére nem hallottam még panaszt, garanciát 5 évet vállal a gyártó amit a hivatalos forgalmazónál lehet érvényesíteni. A weblap sajnos nincs frissítve, viszont a webshopban a legújabb modelleket is meg lehet találni. Az importőr kommunikációja korrekt, hozzáértő csapatot sejtet a háttérben. Eddig Fenix termékről nem írtam. Talán idén ez is változik, mert egyre szimpatikusabb modelleket dobnak piacra.

?

Ledlenser

Importőr: Kapacitás Kft. Weboldal: ledlenser.com/hu Webshop: kapacitas.hu
Német cég aki Kínában gyártat, termékeire 5 év jótállást vállal, amit termék regisztrációval 7 évre lehet hosszabbítani. A hibrid TIR lencsék terén úttörő, a lámpáik nagy része ezt az optikai rendszert használja, ami egyben az egyediségüket is adja. A visszajelzéseitek alapján tartós, megbízható termékek. A garancia valós, kipróbált, lényegében panaszról még nem hallottam velük kapcsolatosan. Lassan a blog hasábjaira is beszivárognak a termékeik.

Maglite

Importőr: Audaxtrade 2000 Kft. Weboldal: maglite.hu Webshop: audaxshop.hu
Amerikai cég, valóban amerikai gyártás, 10 év garancia. Nem nagyon lehet tovább ragozni amit leírtam a cikkekben, az egyik legszimpatikusabb gyártó akiről valaha is hallottam. A márkanév nagyjából összeforrt az elemlámpa szó jelentésével. A fejlesztés lassú, cserébe az elemlámpát amit veszünk jó esetben még az unokánk is használhatja. Figyeljünk a hamisítványokra, mert sajnos vannak a piacon, ezért csak szaküzletből vásároljunk ha garantált minőséget szeretnénk kapni! Az importőr hozzáértő, közvetlen, és vásárlóbarát, ahogy egy prémium termékhez illik!

Darabra is lehet vásárolni, és persze kartonra is ha erre van igény

Nitecore

Importőr: Smoking Acc. International Kft. Weboldal: nincs Webshop: mylitee.com
Prémium kínai gyártó, akinek a termékeit én a kiváló ár/érték arány miatt kedvelem. 5 év jótállást vállalnak, de csak hivatalos forrásból származó termékekre! A kínálat rendkívül széles, nincs olyan igény, amire ne tudnának legalább egy elemlámpát ajánlani. Olyan típusokkal kényezteti a vásárlókat, mint a HC65 fejlámpa, aminél nehéz lenne jobbat találni a piacon. Garanciális ügyintézés gyorsan, korrekten zajlott amit a saját bőrömön tapasztaltam. Az importőr hozzáértő, közvetlen, vásárlóbarát, én csak ajánlani tudom őket.

Nem kell megvárni mire küld a gyár, mindenből van raktáron

Olight

Importőr: Leitz-Hungária Kft. Weboldal: olightlampa.hu Webshop: leitz-hungaria.hu
Kínai cég, kínai gyártás és 5 év jótállás. Prémium gyártó, termékeit nem ismerem, de sokan szeretik a lámpáikat, nem szoktak rájuk panaszkodni. Ismertségi körben működik pár bőven garancia időn túl is, kifejezetten tartós terméknek tűnnek. A márkabolt igényes, vásároltam már náluk inkognitóban. A visszajelzéseitek alapján maximálisan elégedettek vagytok velük nem csak a kiszolgálás, hanem a garanciális ügyintézés terén is. Erről a márkáról még nem olvashattál a blogon, idén szerintem ez is változni fog.

Ha valamelyik Olight modellre van szükségünk biztosan lesz raktáron belőle

Akkor ne is vásároljak Kínából?

Ez még kérdés? Természetesen de, vásárolj Kínából, de szokás szerint csak megbízható boltból! Én három – már csak – kettő boltot preferáltam régebben is, most is, legalábbis elemlámpa témában: Banggood, Fasttech. De ha eddig elolvastál mindent amit írtam akkor tudod, hogy nem mindent érdemes onnan megrendelni, legalábbis ha nem üzletelni veszed a lámpákat, hanem saját használatra.

Predátorok, Vikingek és Dobermanok is vigyáznak az Armytek lámpa Magyarország árukészletére

Neked kell mérlegelned, hogy mi az az összeghatár, aminél még “nem fáj” ha véletlenül kidobott pénzzé válik egy elfüstölő alkatész miatt. Ha nem szeretnél kockáztatni akkor pedig tekerj fentebb, nézd meg itthon milyen alternatívákat találsz a hivatalos viszonteladók kínálatában az árkategóriádban és válassz onnan! Egy biztos: prémium elemlámpák közül nagyon nehéz rosszul választani, főleg ha tudjuk, hogy mire is szeretnénk használni. Ha meg tudjuk ezt határozni akkor az eladó valószínűleg tud ajánlani 1-2, vagy több modellt, ami biztosan ki fogja elégíteni az igényeinket.

A legnépszerűbb modellek “kézközelben” a Leitz Hungária Kft. boltjában

Záró gondolatok

Ezt a cikket nem szponzorálta senki, még mielőtt megvádolna bárki azzal, hogy a magyarországi elemlámpa importőrök lefizettek, megvettek,  esetleg megfenyegetettek volna. Fontos tudnod, hogy a kínai beszerzést nem véletlenül erőltetik majd minden tesztoldalon. Legfőbb oka, hogy a blog, akinek a linkjéről vásárolsz az jutalékot kap minden átkattintó vásárló után. Ezért nem fogsz soha ilyen weblapokon az általam leírtakról olvasni, mert nekik csak az átkattintó vásárló a fontos. Nekem az “elégedett” olvasó pár dollárnál sokkal fontosabb, főleg mert egy elég szűk réteget érdekel az elemlámpa témakör. Ennek a cikknek a megírása már egy ideje érlelődött bennem a Ti leveleitek, visszajelzéseitek miatt, amit köszönök szépen és a jövőben is szívesen olvasok!

Ez alól a “panaszos” levelek sem kivételek továbbra sem, érdeklődéssel olvasom a negatív visszajelzéseket is egy- egy modellről vagy márkáról, így a későbbiekben én is tudom a blog tartalmát milyen gyártók termékeiből érdemes összeállítanom, kiket kerüljek. Rettentően örültem neki, hogy az importőrök nagy része pozitívan állt még “ismeretlenül” is ehhez a cikkhez, és fotóikkal segítették a munkám, ezt itt és most szeretném nekik megköszönni! Tetszik, hogy próbálnak nyitni felénk, némi kedvezménnyel még ösztönözni is az itthoni vásárlást, a “tiszta beszerzést”, és nem a konkurenciát látják a blogban, a cikkekben, hanem az embert is észrevették a cikkek végén, vagyis Téged! Számomra pedig még mindig Te vagy az első, az olvasó, szóval win-win, ezzel mindenki csak jól járhat!

Exit mobile version